Νεμτσόφ: Το όνομα του δολοφονημένου πολέμιου του Πούτιν παίρνει πλατεία της Πράγας, όπου κι η πρεσβεία της Ρωσίας…

File photo: Πορεία διαμαρτυρίας στην Αγία Πετρούπολη για την δολοφονία του Μπόρις Μέντσοφ. EPA/ANATOLY MALTSEV
Η πλατεία στην Πράγα, όπου βρίσκεται η πρεσβεία της Ρωσίας, θα μετονομασθεί σε Πλατεία Μπόρις Νεμτσόφ, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της τσεχικής πρωτεύουσας, που μαζί με πόλεις όπως η Ουάσινγκτον και το Κίεβο τιμούν τη μνήμη του δολοφονημένου Ρώσου αντιπολιτευόμενου ηγέτη.

Ο Νεμτσόφ, ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο 2015 ενώ περπατούσε σε γέφυρα της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο.

Ο δήμαρχος της Πράγας Ζντένεκ Χριμπ δήλωσε επίσης πως ο χώρος περιπάτου σ’ ένα από τα πάρκα της πόλης θα πάρει το όνομα της Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 2006.

«Και οι δύο αυτές προσωπικότητες προώθησαν τη δημοκρατία και οι δύο δολοφονήθηκαν επαίσχυντα. Αξίζουν ένα μνημείο», έγραψε ο Χριμπ στο Twitter.

Η πλατεία βρίσκεται σε μια δενδροφυτεμένη συνοικία της Πράγας όπου υπάρχουν κυρίως διπλωματικές αποστολές και εκεί βρίσκονται επίσης τα γραφεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο φόνος του Νεμτσόφ εξακολουθεί να σκιάζεται από αμφιβολίες.

Μολονότι ρωσικό δικαστήριο επέβαλε το 2017 ποινές κάθειρξης από 11 έως 20 χρόνια σε πέντε άνδρες για τον φόνο αυτό, σύμμαχοι του εκλιπόντος πολιτικού είχαν πει τότε πως η έρευνα ήταν μια συγκάλυψη και πως αυτοί που διέταξαν τη δολοφονία παραμένουν ελεύθεροι.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πράγα, Τσεχία

Εσπευσμένα σε συνέδριο το CDU για νέο αρχηγό, μετά την εκλογική ήττα στο Αμβούργο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal