Η καρδιά του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» χτύπησε στον Αϊ Στράτη: Η μεγάλη ταραχή της Άγκυρας…

Φωτογραφία, πηγή, ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Σε μια επικοινωνιακή αλλά και ουσιαστική κίνηση στο πλαίσιο της άσκησης Μέγας Αλέξανδρος 2020 οι “σπεσιαλίστες” έδρασαν στον Άγιο Ευστράτιο.

Μπορεί στην Σκύρο ο μεγαλύτερος όγκος στρατευμάτων της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών να ήταν εκεί μαζί με Γάλλους και Αμερικανούς Marines, μπορεί το ελικοπτεροφόρο «Dixmude» να δέσποζε στον Σκυριανό κόλπο που είχαν συγκεντρωθεί οι ναυτικές δυνάμεις Γαλλίας και Ελλάδας για να πραγματοποιηθεί το ένα μέρος της τελικής φάσης της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος», όμως η «χειρουργική κίνηση» από τους σπεσιαλίστες των τριών χωρών έγινε στον Άγιο Ευστράτιο, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Φωτογραφία, πηγή, ΓΕΕΘΑ
  • Και αυτό είναι κάτι που θεωρείται από Επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας η διπλή μεγάλη επιτυχία της άσκησης αυτής που από διμερή έγινε τριμερή. Διπλή διότι καθαρά σε επιχειρησιακό επίπεδο εκεί, αρκετά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συνεκπαιδεύτηκαν, όσοι πρέπει να μένουν εκτός του τηλεοπτικού ή φωτογραφικού φακού.
Φωτογραφία, πηγή, ΓΕΕΘΑ

Στοιχεία Ειδικών Επιχειρήσεων, προχώρησαν σε άκρως ρεαλιστικά σενάρια και μέσα σ’ ένα πλαίσιο που άπτεται των SOF απαιτήσεων και ικανοτήτων.

  • Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα τμήματα κινήθηκαν όπως προβλέπουν τα Νατοϊκά πρότυπα, με τους εξειδικευμένους των αεροαποβάσεων κι εκείνους που γνωρίζουν άπταιστα τους τρόπους με τους οποίους θα λειτουργήσουν κάτω από το νερό και θα βγουν σε μια ελεγχόμενη από εχθρικές δυνάμεις ακτή για να την καταλάβουν.
Φωτογραφία, πηγή, ΓΕΕΘΑ

Η διπλή αποβατική ενέργεια από αέρα και θάλασσα κινήθηκε ταυτόχρονα όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές και μάλιστα υπήρχαν χρονομετρήσεις ακριβείας.

  • Παρά τους ανέμους η αεροκίνηση με τα σύγχρονα και δυνατά ελικόπτερα του Γαλλικού Ναυτικού ΝΗ-90, έγινε κανονικά, όπως και με τα μεταφορικά της Αεροπορίας Στρατού Chinook.

Επιπλέον μαχητικά F-16 πέταξαν τόσο στην Σκύρο όσο και στον ακριτικό Άγιο Ευστράτιο και οι πιλότοι τους συνεργάστηκαν με τους Commandos (JTACs) για να στοχοποιηθούν με επιτυχία στρατηγικής σημασίας στόχοι.

Ένα μήνυμα προς την Άγκυρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις κι ένα από τις συμμαχικές χώρες

Εδώ ακριβώς συμπεριλαμβάνεται και το μήνυμα των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι ικανές να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε σημείο του αρχιπελάγους και να ενεργούν πάνω σε αυτό με οποιαδήποτε μέθοδο απαιτείται, ακόμη και την πλέον ανορθόδοξη.

  • Το γεγονός πως βρίσκονται σ’ αυτή την άσκηση και δυο σύμμαχες χώρες, είναι σίγουρα θετικό καθώς υπάρχει η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στο προσωπικό που εκπαιδεύεται και επιπλέον κατ’ αυτό τον τρόπο στηρίζονται οι πάγιες Ελληνικές θέσεις απέναντι στις αυξανόμενες παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας στο Αρχιπέλαγος.
Φωτογραφία, πηγή, ΓΕΕΘΑ

Με το όνομα του Μεγάλου Μακεδόνα Στρατηλάτη που ονομάστηκε η άσκηση παίρνει μήνυμα και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Μήνυμα προερχόμενο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όταν μίλησε «και για άλλα νησιά» κατά τις πρόσφατες αναφορές του για τα …«Καρντάκ» όπως είπε, τις νησίδες των Ιμίων δηλαδή.

  • Πάντως είναι σαφές το μήνυμα- και άνοιγμα μιας νέας οδού- των δυο σύμμαχων χωρών, Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας για τον Άγιο Ευστράτιο, ότι δηλαδή δεν ασπάζονται τις Τουρκικές θέσεις που κατά το παρελθόν αρκετές φορές είχαν σταθεί η αιτία, δυνάμεις του ΝΑΤΟ ν’ αποσύρουν τις δυνάμεις τους από ασκήσεις που είχαν δηλώσει συμμετοχή.

Η Άγκυρα είχε ζητήσει τη ματαίωση ασκήσεων στον Αϊ Στράτη στα τέλη του 2007 για πρώτη φορά, θέτοντας ζήτημα αποστρατιωτικοποιημένης περιοχής.

Τότε το ΝΑΤΟ υιοθέτησε την τουρκική θέση χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε γνωστοποίηση αυτών των προθέσεων στην Ελληνική πλευρά, γεγονός που αποδείκνυε πως δεν τηρήθηκε σε καμία περίπτωση η πολιτική των ίσων αποστάσεων.

  • Ο τότε Α’ ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χηνοφώτης είχε διαμαρτυρηθεί έντονα προς τη Συμμαχία για τον αποκλεισμό του Αγίου Ευστρατίου σε Νατοϊκές ασκήσεις και είχε κατηγορήσει την Τουρκία πως υπονομεύει τη «διπλωματία των Στρατηγών», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ενώ προς το ΝΑΤΟ ξεκαθάριζε ότι ζητήματα Εθνικής Κυριαρχίας δεν είναι αντικείμενο καμίας συζήτησης εντός ή εκτός Συμμαχίας.
  • Οι νέες κινήσεις στο ακριτικό νησί από την τριμερή άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» αποτελεί σίγουρα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς την χώρα μας καθώς μπορεί να έχει ένα χειροπιαστό επιχείρημα από δυο χώρες μέλη της Συμμαχίας και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη και τις πτήσεις που έχουν γίνει κατά διαστήματα τα τελευταία χρόνια.

Αεροπορικές ενέργειες με F-16 Ελληνικά και συμμαχικά που έχουν πετάξει κι έχουν πάρει μέρος σε αρκετές ασκήσεις πάνω από νησιά που ο κος Ερντογάν θέλει να ονειρεύεται πως αποστρατιωτικοποιημένα…

Ειδική αποζημίωση στα μόνιμα στελέχη των ΕΔ που εργάζονται τις νυχτερινές ώρες μελετά το ΥΠΕΘΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: