Ο Ταγίπ παραληρεί: Η Τουρκία θα ξεκινήσει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, λέει…

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Τουρκική Προεδρία




Η Τουρκία ξεκινά την αποστολή στρατευμάτων προς τη Λιβύη προκειμένου να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως δήλωσε ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο του Βερολίνου, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Τουρκία που υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Fayez al-Serraj, είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα αποστείλει μια ομάδα εκπαίδευσης και συνεργασίας που τώρα είναι ενεργή στη Λιβύη.

Την Πέμπτη ο Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει την αποστολή των στρατευμάτων της στη Λιβύη και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά της μέσα προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα στα νότια της. Όπως δήλωσε ο Erdogan σε εκδήλωση στην Άγκυρα, «προκειμένου η νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη να παραμείνει στη θέση της και για να καθιερωθεί η σταθερότητα, στέλνουμε τώρα τους στρατιώτες μας σε αυτή τη χώρα».

Ο Erdogan προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν θα απέχει από το να «δώσει ένα μάθημα» στις δυνάμεις του Haftar στην ανατολική Λιβύη αν συνεχίσουν οι επιθέσεις τους κατά της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Οι συνομιλίες στη Μόσχα αποτέλεσαν την τελευταία προσπάθεια για σταθεροποίηση της Λιβύης, η οποία βρίσκεται σε συνεχείς αναταραχές αφότου ανατράπηκε το 2011 ο Muammer Gaddafi.

Την Κυριακή, η Γερμανία θα φιλοξενήσει μια Σύνοδο για τη Λιβύη που θα περιλαμβάνει τα αντίπαλα στρατόπεδα, τους κύριους εξωτερικούς υποστηρικτές τους και αντιπροσώπους από τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία, τη Βρετανία, την Γαλλία, την Κίνα, την Τουρκία και την Ιταλία.

Ο Haftar και ο Serraj έχουν επίσης προσκληθεί, αλλά παραμένει ακόμα ασαφές αν θα παραβρεθούν. Αναφορικά με τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και καθορισμού των μεταξύ τους θαλασσίων συνόρων, ο Erdogan δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει άμεσα την έκδοση αδειών για εκμετάλλευση και εξόρυξη στην περιοχή.

«Στις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τώρα είναι νομικά αδύνατο να πραγματοποιηθούν εκεί δραστηριότητες έρευνας και  εξόρυξης ή ένας αγωγός χωρίς την έγκριση και των δύο πλευρών», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Μετά από αυτές τις προσπάθειες αδειοδότησης, το σκάφος σεισμικών ερευνών μας Oruc Reis θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις του για σεισμική έρευνα στην περιοχή», υπογράμμισε. Η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλοι περιφερειακοί παίκτες έχουν αντιταχθεί σε αυτή τη συμφωνία, θεωρώντας την παράνομη. Η Τουρκία απέρριψε τιςκατηγορίες.

Τίτλος: Erdogan says Turkey starting troop deployment to Libya

Άραβες εναντίον Ερντογάν: Δεν είμαστε Οθωμανοί, ούτε θα γίνουμε αποικία της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: