Λευκός Οίκος: Τι συζήτησαν από τηλεφώνου ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν

File Photo: Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ (A) και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Δ). EPA, MICHAEL REYNOLDS / POOL




Για τη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και τις προκλήσεις του Ιράν, όπως και τη πτώση του αεροσκάφους των Ουκρανικών Αερογραμμών με ευθύνη της Τεχεράνης, συζήτησαν χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν οι κ. Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, και τα οποία έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης είχε συζητήσει τις απειλές της Τουρκίας με τον κ. Τραμπ και είχε ζητήσει να υπάρξει προσπάθεια αποκλιμάκωσης από την εντάσεις που προκαλεί η κατοχική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης ζήτησε την αμερικανική υποστήριξη για να ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο της Τρίπολης και της Άγκυρας.

  • Μετά από τη συνάντηση, ο κ. Πομπέο είχε επιβεβαιώσει σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους ότι θα υπάρξει αμερικανική παρέμβαση για αποκλιμάκωση και ότι θα ασχοληθεί και ο ίδιος.

Την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Μάικ Πομπέο επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην ανακοίνωση του Judd Deere, αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, αναφέρονται τα εξής:

  • “Σήμερα (χθες), ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση της ασφάλειας στη Συρία και τη Λιβύη, τις διαμαρτυρίες στο Ιράν και την κατάρρευση του αεροπλάνου των Ουκρανικών Αερογραμμών PS752 από το Ιράν”.

Η ανακοίνωση (readout) του Judd Deere στα αγγλικά

Today, President Donald J. Trump spoke with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey. The two leaders discussed the security situation in Syria and Libya, the protests in Iran, and Iran’s downing of Ukraine International Airlines PS752.

Τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου Τραμπ με τον Ερντογάν: Βασικό θέμα συζήτησης η Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: