Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν για την κυριαρχία στο μουσουλμανικό κόσμο και τη Μεσόγειο

Οι Τούρκοι βουλευτές ψηφίζουν για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. EPA, STR




Η συντάκτρια της εφημερίδας New York Times, Carlotta Gall, σε ανάλυσή της με αφορμή τη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση της τουρκικής βουλής για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα που έχουν ενδιαφέρον.

Εκφράζει την άποψη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προωθεί μια δυναμική εξωτερική πολιτική,προκειμένου να ενισχύσει την αποδυναμωμένη θέση του στο εσωτερικό της Τουρκίας και στο πλαίσιο της φιλοδοξίας του για ενός είδους αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και για κυριαρχία της Τουρκίας στο Μουσουλμανικό κόσμο.

  • Αναλυτές δηλώνουν ότι το παιχνίδι στη Λιβύη αποτελεί αναμφίβολα την τελευταία έκφραση της αυξανόμενης αυτοπεποίθησης της Τουρκίας για το ρόλο της ως περιφερειακής δύναμης, και εξηγούν ότι η φιλοδοξία της κυριαρχίας της Τουρκίας στο μουσουλμανικό κόσμο, είναι αρκετά δημοφιλής στη χώρα και ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να την εκμεταλλευτεί για να ενισχύσει τη θέση του.

Παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα θητεία του λήγει το 2023, η πτώση του στις δημοσκοπήσεις και οι διασπαστικές τάσεις στο κόμμα του, σε συνδυασμό με την αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας, την αποδυνάμωση του νομίσματος και τα ανησυχητικά ποσοστά πληθωρισμού και ανεργίας, αναγκάζουν τον Τούρκο Πρόεδρο να εξετάζει σενάριο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και καταγράφονται αποσπάσματα δηλώσεων του κ. Erdogan στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς την τουρκική διασπορά, η οποία, όπως αναφέρεται, είχε προεκλογικό χαρακτήρα.

Έχοντας και κάποιο δίκιο, ο κ. Erdogan υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει συμφέροντα ασφαλείας τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει μακρά σύνορα και έχει πληγεί από τις συγκρούσεις σε αυτές, ενώ για τη Λιβύη έκανε παρόμοιους ισχυρισμούς, καθώς επίσης και ιστορικούς ισχυρισμούς, αναφέρεται στην ανάλυση.

  • Ο Τούρκος Πρόεδρος επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι η Λιβύη ήταν το τελευταίο από τα Οθωμανικά εδάφη που χάθηκε και ότι ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Mustafa Kemal Ataturk είχε πολεμήσει εκεί ως νέος αξιωματικός και είχε τραυματιστεί. «Δεν είναι δύσκολο να πείσει κανείς το τουρκικό κοινό για την ανάγκη μιας επέμβασης στη Λιβύη εν μέρει λόγω της Οθωμανικής κληρονομιάς» σχολιάζει η συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Asli Aydintasbas.

Καταγράφεται και η εκτίμηση αναλυτών ότι πίσω από τη συμφωνία του κ. Erdogan με τη Λιβύη είναι η επιθυμία να μπορεί η Τουρκία να διεξάγει έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου και ανταγωνιστικά προς την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

«Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει έξω από το μεγάλο παιχνίδι γύρω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», σχολιάζει η Asli Aydintasbas και συμπληρώνει ότι όπως και στη Συρία, η Τουρκία θέλει να έχει στρατεύματα στη Λιβύη προκειμένου να κερδίσει μια θέση σε αυτό το τραπέζι.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει δικές της έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της Κύπρου, γεγονός που προκάλεσε την τιμωρία της χώρας με κυρώσεις από την Ε.Ε. και σημειώνεται ότι ακόμα και αν η Τουρκία έβρισκε αέριο, δεν θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί λόγω της απειλής νέων κυρώσεων από την Ε.Ε..

  • Επομένως, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γερμανικού Ταμείου Marshall των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ozgur Unluhisarcikli, οι μέχρι σήμερα κινήσεις του Erdogan στόχευαν στην παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων των αντιπάλων του.
  • Ωστόσο, η πιο επιθετική από ποτέ στάση του κ. Erdogan έχει αναστατώσει τους γείτονές του, ειδικά την Ελλάδα, η οποία ανησυχεί πλέον ανοιχτά για αντιπαράθεση. Διπλωμάτες σε Αθήνα και Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι η πλέον τεταμένη των τελευταίων δύο δεκαετιών, από το 1996 όταν οι δύο χώρες αντάλλαξαν πυρά στο Αιγαίο.

Και αναφέρεται: Υπό πίεση, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης  αναγκάζεται να αλλάξει την εξωτερική πολιτική δεκαετιών, ανακοινώνοντας την Κυριακή ότι είναι προετοιμασμένος να πάει την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να πιέσουν πολύ την Τουρκία, λόγω της απεγνωσμενης εξάρτησης από τον Erdogan όσον αφορά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Τέλος, στην ανάλυση σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan έχει παραμείνει πιστός στους επαναστάτες της Αραβικής Άνοιξης, από την εμφάνισή τους το 2011, γεγονός που τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με δικτάτορες στην Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Λιβύη αλλά και τις ΗΠΑ.

Καταγράφεται και η δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι «Σήμερα, η Τουρκία διαθέτει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, διεξάγοντας επιχειρήσεις για τη δική της εθνική ασφάλεια, χωρίς να ζητά την άδεια κανενός».

Τίτλος: Erdogan Prepares a New Military Intervention, Sending Troops to Libya

Μητσοτάκης, Νετανιάχου και Αναστασιάδης για Λιβύη:Επικίνδυνη η απόφαση της Τουρκίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: