Φάσκει και αντιφάσκει ο αξιότιμος καθηγητής: Στην Άγκυρα φαίνεται ότι “αγαπούν” τον κ. Ιωακειμίδη

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ.




Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Προ καιρού, η εφημερίδα “Τα Νέα” δημοσίευσε σειρά άρθρων του πρώην συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην συμβούλου του κ. Σημίτη καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη αναφορικά με τα λάθη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο ομότιμος καθηγητής κατηγόρησε την “ακραία μαξιμαλιστική” Λευκωσία που δεν λύθηκε μέχρι σήμερα το Κυπριακό, άσκησε αρνητική κριτική σε συμμαχίες με το Ισραήλ που “απομονώνουν” την Τουρκία, ενώ έριξε το φταίξιμο στην Ελλάδα που ναυάγησαν οι συνομιλίες με τους Τούρκους το 2017. Σε συνέντευξή του στη συνέχεια τάχθηκε κατά του EastMed με το επιχείρημα ότι ενδέχεται να βλάψει το περιβάλλον και να εξαγριώσει την Τουρκία.

Για να δούμε, λοιπόν, τι λύσεις δίνει ο καθηγητής και σύμβουλος της κ. Γεννηματά και ένας από όσους συνυπέγραψαν το κείμενο που ζητούσε την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου για διαφθορά πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Ο καθηγητής έχει πει ποια είναι η λύση με την Τουρκία:

  • Να την κλειδώσουμε σε διαδικασίες υλοποίησης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου και συνεργατικές διαδικασίες. «Αυτό μάλιστα μπορεί να το κάνει η Ελλάδα μόνη της με συγκεκριμένα βήματα».

Ο καθηγητής διάβασε τη συνέντευξη του Τσαβούσογλου ότι οι Τούρκοι ίσως δεχτούν τη Χάγη κατόπιν διαπραγματεύσεων. Έτσι, πείστηκε ότι οι Τούρκοι υπό προϋποθέσεις θα πάνε στο Δικαστήριο, αλλά θα πρέπει η Ελλάδα όπως λέει ο ίδιος «να εμφανισθεί με μια ολοκληρωμένη σοβαρή προσέγγιση». Τι ακριβώς εννοεί δεν μας το λέει.

Ο κ. Ιωακειμίδης ομολογεί ότι η Τουρκία διεκδικεί περισσότερα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά δυσκολεύεται να απαντήσει στο εάν στη Χάγη θα πάμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα ή και για όσα διεκδικεί η Τουρκία, δηλαδή ελληνικές νησίδες. Αφού δολιχοδρομεί, καταλήγει ότι η Χάγη «είναι μονόδρομος!». Πιστεύει ότι η «Ελλάδα δεν θα διακινδυνεύσει κάτι ουσιαστικό στο μέτρο που το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας».

Η προσέγγιση there is no alternative του καθηγητή ουσιαστικά εγκλωβίζει την Ελλάδα σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την επεκτατική Τουρκία για αποκλειστικά ελληνικά εδάφη και κυριαρχικά δικαιώματα. Αντί, λοιπόν, να πει τα πράγματα με το όνομά τους, γράφει: «Ένα σημαντικό λάθος του παρελθόντος ήταν όταν δεν επιλύσαμε συγκεκριμένα προβλήματα διότι δεν είχαμε αντιληφθεί πως ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας. Η Τουρκία έχει ισχυρότερη θέση και προσθέτει θέματα, τα οποία κατά κανόνα είναι εις βάρος μας».

  • Λάθος η απομόνωση της Τουρκίας

Η λογική του έμπειρου εμπειρογνώμονα είναι πως έπρεπε να είχαμε παραχωρήσει τα παράνομα που ζητούσε για να μην μας ζητάει περισσότερα. Όσο δεν πληρώνεις τα λύτρα τόσο αυξάνεται το ποσό! Προσθέτει πως η Ελλάδα «είτε έχει είτε δεν έχει ισχύ» πρέπει να επιλέξει ως τρόπο επίλυσης της ελληνοτουρκικής διένεξης την ΕΕ. «Να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες –έχει πει– να επανασυνδέσουμε την Τουρκία με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όχι να την απομονώσουμε. Η απομόνωση είναι ζημιογόνος».

  • Για ποιες δυνατότητες μιλάει ακριβώς ο καθηγητής; Δεν απομονώνει η Ελλάδα την Τουρκία. Απεναντίας, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει υιοθετήσει εξαιρετικά ήπια στάση έναντι της Τουρκίας ενώ από εποχής Σημίτη –την οποία εκθειάζει ο Ιωακειμίδης– έχει εκδηλωθεί σαφέστατα η υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν συνομιλεί με ένα κράτος με το οποίο έχει απλά διαφορές, αλλά με μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει εξαπολύσει πόλεμο σε τόσα μέτωπα τριγύρω.

Ο κ. Ιωακειμίδης θεωρεί όμως πως μια «ευφυής στρατηγική μπορεί να κλειδώσει ακόμα και έναν δύσκολο γείτονα σαν την Τουρκία». Ωστόσο, σε άλλη συνέντευξη δήλωσε ο ίδιος ότι «δεν μπορούμε να είμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή».

Δείχνει να φάσκει και να αντιφάσκει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σύρει μια μεγάλη μουσουλμανική χώρα με τα γνωστά προβλήματα δημοκρατικότητας στο ευρωπαϊκό άρμα (πχ διαδικασία Ελσίνκι, 2004). Ο καθηγητής, παραδόξως, αγνοεί ότι ούτε η Ευρώπη θέλει την Τουρκία, αλλά ούτε και η Τουρκία την Ευρώπη. Μόνο εμμονικοί μπορούν να θεωρούν σήμερα λύση τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Γιατί ο Σουλτάνος έχει τακτικό πλεονέκτημα; Είναι θρασύς και οι αντίπαλοί του απλά δεν τολμούν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: