O Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπη. ΚΥΠΕ




Το Ιδρυτικό Καταστατικό του Forum, μαζί με τους ομολόγους του Υπουργούς Ενέργειας της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, θα μονογράψει κατά τη διάρκεια της αυριανής 3ης Υπουργικής Συνάντησης του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος μεταβαίνει για αυτό τον σκοπό σήμερα στο Κάιρο.

Παρών στη συνάντηση θα είναι, επίσης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ΗΠΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το Καταστατικό, προϊόν εντατικής διαβούλευσης μεταξύ των επτά ιδρυτικών μελών του EMGF τόσο κατά τις δύο πρώτες Υπουργικές Συναντήσεις όσο και σε αριθμό συναντήσεων των αντίστοιχων Ομάδων Εργασίας Υψηλού Επιπέδου, αποτελεί αποφασιστικό βήμα για εγκαθίδρυση του Forum. Θα τεθεί, ακολούθως, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλεγχο σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και κανονισμούς και θα επικυρωθεί επίσημα με τις υπογραφές των ιδρυτικών μελών.

Στην ημερήσια διάταξη της 3ης Υπουργικής Συνάντησης του EMGF περιλαμβάνονται, επίσης, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μελέτης από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη σταδιακή δημιουργία υποδομών για ένα διάδρομο φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas – A Master Concept for a Phased Infrastructure Corridor), καθώς και παρουσίαση των εργασιών της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Forum, που αποτελείται από εκπροσώπους της Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee). Η Υπουργική Συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Κοινής Διακήρυξης.

Ο κ. Λακκοτρύπης επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης, 16 Ιανουαρίου.

Το Υπουργικό εξουσιοδότησε τον Υπ. Ενέργειας να διαπραγματευτεί το καταστατικό του East Med Gas Forum

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας να διαπραγματευτεί το καταστατικό του East Med Gas Forum, για την μετατροπή του σε διεθνή οργανισμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία.

Όπως ανέφερε μετά το πέρας συνεδρίας του Υπουργικού, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το απόγευμα της Τετάρτης θα μεταβεί στην Αίγυπτο, όπου αύριο θα υπάρχουν συναντήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν και οι εφτά χώρες που συγκροτούν τον EastMed Gas Forum. Οι χώρες αυτές εκτός από την Κύπρο είναι η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.

Όπως ανέφερε, βασικό αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η συνομολόγηση και ολοκλήρωση του καταστατικού, το οποίο αφού ολοκληρωθεί θα πρέπει να αποσταλεί και στην ΕΕ για τα δικά της σχόλια, αφού όπως είπε οι τρεις από τις επτά χώρες είναι και μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία).

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι στις εργασίες του αυριανού φόρουμ θα παρουσιαστεί και μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία καταπιάνεται με τις επιλογές εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

«Υπενθυμίζω ότι ένας από τους βασικούς στόχους δημιουργίας του του East Med Gas Forum είναι ακριβώς η δημιουργία μιας πλατφόρμας ενεργειακού διαλόγου, μεταξύ των χωρών, είτε αυτοί είναι παραγωγοί, είτε διακομιστές, είτε καταναλωτές, για να βρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

Ο Υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε ότι οι τεχνικές συζητήσεις ήδη άρχισαν στην Αίγυπτο από σήμερα, και ότι οι αυριανές συζητήσεις θα είναι πολιτικές, με τη συμμετοχή των επτά αρμοδίων Υπουργών.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ότι «αναπόφευκτα, αφού είναι και πολιτική η διάσταση θα συζητηθεί και το τις συμβαίνει στην περιοχή μας».

Ερωτηθείς για την αναμενόμενη γεώτρηση από την κοινοπραξία Eni/Total περί τα τέλη Φεβρουαρίου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πλωτό γεωτρύπανο που έχουν μισθώσει λόγω των καιρικών συνθηκών, και κατά πόσο υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι λόγω και των τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο όπου και επιχειρεί τώρα το γεωτρύπανο, θα προτιμούσε να μην αναφερθεί σε ημερομηνίες, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει η ακριβής αναχώρησή του από την Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι μετά την Αίγυπτο θα ακολουθήσει ο Λίβανος και ακολούθως η κυπριακή ΑΟΖ.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στέλνει η Τουρκία το Oruc Reis για σεισμικές έρευνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: