Περισσότερα από 100 κρουαζιερόπλοια θα αγκυροβολήσουν στις κυπριακές ακτές το 2020

File Photo: Πράσινο φως από ΕΕ για τη Θαλάσσια Σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας. Φιλελεύθερος




Η Κύπρος μεσουρανούσε στον τομέα της κρουαζιέρας τις παλαιότερες δεκαετίες. Πολλοί Κύπριοι έφερναν κουρτίνες από τη Βηρυτό, ενώ η κρουαζιέρα προς την Αίγυπτο ήταν από τις δημοφιλέστερες. Ωστόσο, λόγω του τεταμένου κλίματος και των αναταράξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο τουρισμός κρουαζιέρας δέχτηκε αρνητικό πλήγμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έχει χάσει από το 2010 περίπου το 85% του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας.

  • Η εικόνα αυτή επιδιώκεται σταδιακά να ανατραπεί, καθώς έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για την κρουαζιέρα, ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τις γειτονικές μας χώρες για κοινά θεματικά πακέτα. Μάλιστα, πολλοί επενδυτές ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα. Τα μηνύματα που έχει λάβει το υφυπουργείο Τουρισμού είναι ότι θα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για άφιξη κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Κατά το 2018, 31 κρουαζιερόπλοια προσέγγισαν τα κυπριακά λιμάνια, μεταφέροντας 61.745 επιβάτες, ενώ το 2019 ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 60 κρουαζιερόπλοια. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υφυπουργείου Τουρισμού, κατά το 2020 θα αγκυροβολήσουν στις κυπριακές ακτές 100 κρουαζιερόπλοια. Δηλαδή, μέσα σε τρία χρόνια, ο αριθμός τους πολλαπλασιάστηκε.

Έτσι, σε συνεργασία και με το υφυπουργείο Ναυτιλίας, γίνονται συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον τόσο των επενδυτών όσο και των τουριστών. Το υφυπουργείο Ναυτιλίας ενδιαφέρεται για την προσέλκυση επιβατηγών πλοίων, ενώ υπενθυμίζεται ότι θα «τρέξει» διαγωνισμό για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου- Ελλάδας (εάν πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν). Μάλιστα, το υφυπουργείο Ναυτιλίας έχει διαφοροποιήσει τα τέλη εγγραφής τα οποία στο παρελθόν ήταν λιγότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα κρουαζιερόπλοια. «Η εν λόγω αλλαγή αλλά και η ποιότητα της τεχνικής εξυπηρέτησης που παρέχεται από το Τμήμα Ελέγχου Κράτους Σημαίας του Υφυπουργείου έχει ήδη ενισχύσει το κυπριακό νηολόγιο με επιβατηγά πλοία, τα οποία έχουν αυξηθεί από 41 στο τέλος του 2017 σε 87 σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και κρουαζιερόπλοιων», δήλωσε στον «Φ» η υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου. Σύμφωνα με την υφυπουργό, «βάσει της προόδου που έχει επιτευχθεί, θεωρώ ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένων και των προκλήσεων που δημιουργεί το τουρκικό εμπάργκο στη δυνατότητα προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Από την πλευρά του, το υφυπουργείο Τουρισμού έχει θέσει τρεις στόχους: την προώθηση της Κύπρου ως χώρας που θα προσελκύει διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρων, την ανάπτυξη κρουαζιέρων που θα έχουν αφετηρία την Κύπρο και την προσέλκυση επιπρόσθετου αριθμού τουριστών μέσω του Fly, Cruise & Stay (Πτήση, Κρουαζιέρα και Διαμονή). Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το υφυπουργείο Τουρισμού θα επιδιώξει τη δημιουργία εξειδικευμένης στρατηγικής Branding για την Κύπρο ως προορισμός κρουαζιέρων. Αναγνωρίζει πάντως ότι η Κύπρος δεν θεωρείται «marquee cruise destination» όπως η Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα. Σύμφωνα με το υφυπουργείο Τουρισμού, απώτερος στρατηγικός στόχος, σε βάθος χρόνου, είναι η καθιέρωση της Κύπρου ως home port και port of call για μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες κρουαζιέρων. Παράλληλα, μελετάται το θέμα ετοιμασίας σχεδίου κινήτρων για τη χρησιμοποίηση της Κύπρου ως αφετηρίας (home port) για κρουαζιέρες στην περιοχή, έχοντας σαν γνώμονα το κόστος – όφελος.

Φιλελεύθερος-Δήμητρα Λάντου

Στην 4η θέση η Κύπρος με τις καλύτερες στρατηγικές προσέλκυσης επενδύσεων στον τουρισμό παγκοσμίως

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: