Μέγα πρόβλημα: Η παράξενη δήλωση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για την τουρκική επιθετικότητα

File Photo: Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (Α), η Ελίζαπμεθ Σπέχαρ (Κ) και ο Νίκος Αναστασιάδης (Δ). EPA, CYPRIOT PRESS OFFICE HANDOUT




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Στο περιθώριο του Συνεδρίου «Μεσογειακοί διαλόγοι» στη Ρώμη, η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ κυρία Ελίζαμπεθ Σπέχαρ δήλωσε στο πρακτορείο «Σπούτνικ»:

  • «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν και έχουν να κάνουν με τους υδρογονάνθρακες είναι η επίτευξη μιας ουσιαστικής λύσης στην Κύπρο. Το αφήνουμε για την ώρα στα δικαστήρια και το αφήνουμε σε άλλους. Δεν εναπόκειται στον Γενικό Γραμματέα ή τις αποστολές να εμπλακούν».!

Μάλιστα. Δήλωση άκρως ενδιαφέρουσα, έως αποκαλυπτική. Ας την αναλύσουμε.

Πρώτον: Με την επιθυμητή λύση του κυπριακού θα προκύψει η ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχιστής και διάδοχος της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα έχει λυθεί η συμμετοχή και των τ/κ στην απόλαυση των αγαθών από την διαχείριση των υδρογονανθράκων. Ως εδώ καλώς. Αυτή όμως η πτυχή, δηλαδή να ωφελούνται και οι δύο κοινότητες από τα παράγωγα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων είναι η μια πτυχή του θέματος. Η οποία βέβαια και ενδιαφέρει τα Ηνωμένα ΄Έθνη αφού τα ενδιαφέρει και η λύση. Υπάρχει και μια άλλη όμως.

Δεύτερον: Υπάρχει και η πτυχή των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και των παρανόμων και παράλογων απαιτήσεων της όχι χάριν των τ/κ αλλά προς ίδιον ατεκμηρίωτο όφελος, κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας και των Διεθνών Συνθηκών. Πως είναι δυνατόν να μην ενδιαφέρει αυτή η πτυχή τα Ηνωμένα Έθνη;

  • Πως είναι δυνατό ένα θέμα Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Συνθηκών να μην αφορά τον θεματοφύλακα και των δύο, δηλαδή τον ΟΗΕ; Πως είναι δυνατό οι έκνομες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και θάλασσας, της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ να μην ενδιαφέρουν τον Οργανισμό και τον Γ.Γ του;

Αν έτσι έχουν τα πράγματα προς τι οι έμμεσες έστω αναφορές Γκουτέρες στο θέμα; Προσπαθώ να κατανοήσω, τι σημαίνει να λέει η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ «δεν μας αφορά» όταν παραβιάζεται η θαλάσσια κυριαρχία ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ από άλλο κράτος.

  • Το οποίο εξόφθαλμα παρανομεί και ασκεί πειρατεία. Και το οποίο μάλιστα κατέχει παράνομα και το 37% του ιδίου αυτού κράτους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει εκτός του ότι δεν τα θεωρεί κατοχή, παρανομία και έκνομη συμπεριφορά. Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θάλασσα συνιστά επέκταση της κατοχής επι του εδάφους. Η προάσπιση της Κυριαρχίας, Ανεξαρτησίας, και Εδαφικής Ακεραιότητας των κρατών μελών του ΟΗΕ είναι ακρογωνιαίος λίθος του Διεθνούς Οργανισμού.

Τρίτον: Τι υπονοεί ότι «για την ώρα το αφήνουμε στα δικαστήρια» και το «αφήνουμε σε άλλους»; Ποιοι είναι οι άλλοι; Μήπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ και η Ρωσία; Εκτός αν εννοεί την Ευρωπαϊκή Ένωση; Μα αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε πως έγινε αποδεκτή η αξίωση της Τουρκίας ώστε στην πενταμερή διάσκεψη να μην παρευρεθεί η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση έστω και ως παρατηρητής!

Τέταρτον: Η αναφορά της συμπαθέστατης κυρίας Σπέχαρ ότι «για την ώρα το αφήνουμε στα δικαστήρια» τι θέλει να πει άραγε; Και αν τα δικαστήρια αποφανθούν για παράδειγμα ότι η Τουρκία παρανομεί, τότε ας μας πει τι θα κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη. Εκτός αν γνωρίζει κάτι για τις προθέσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εκ των προτέρων. Πέραν τούτου, αν για παράδειγμα η κυπριακή κυβέρνηση εισάκουε την εισήγηση του ΑΚΕΛ για μονομερή προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο, μέσον των οργάνων του ΟΗΕ, Γενική Συνέλευση ή Συμβούλιο Ασφαλείας, με βάση το άρθρο 96 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών τότε και πάλιν ΔΕΝ θα λεγόταν προφανώς «δεν μας αφορά», και δεν θα ίσχυε. Όπως και αν η κυβέρνηση της Δημοκρατίας υιοθετήσει στο μέλλον αυτήν την νομική οδό.

  • Πέμπτο: Σε μένα γεννάται ακόμα ένα ερώτημα. Από τη δήλωση φαίνεται ευχαριστημένη η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ από το γεγονός ότι με το θέμα παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ και θάλασσας θα ασχοληθούν τα δικαστήρια και άλλοι. Γιατί άραγε;

Έκτον: Η θέση της θέση του ιδίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ και της προϊσταμένης αρχής, δηλαδή του Συμβουλίου Ασφαλείας; Αν έτσι έχουν τα πράγματα το γνώριζε η Κυπριακή Δημοκρατία όταν επέλεγε τη συγκεκριμένη νομική οδό προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Ενδιαφέρουσα επι τούτου η άποψη του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Απουσιάζει η ευθύνη στη Λευκωσία: Τώρα ωρύονται εκ των υστέρων, ολίγον αργά, δυστυχώς…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: