Κλιμακώνεται η κρίση Κίνας-ΗΠΑ: Το Πεκίνο “βάζει φρένο” σε αμερικανικά αεροσκάφη και πλοία

File Photo: O πρόεδρος των ΗΠΑ Donald J. Trump με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping (L). EPA, ROMAN PILIPEY




Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, μετά τη στήριξη των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ από τις ΗΠΑ, με δύο νομοσχέδια που ενέκρινε το Κογκρέσο. Η Κίνα αποφάσισε να εισάγει κυρώσεις εναντίον αρκετών αμερικανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Human Rights Watch σε αντίποινα για το αμερικανικό νομοσχέδιο που απαγορεύει την εξαγωγή όπλων ελέγχου πλήθους στην αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, ανέφεραν πηγές του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, μεταδίδει το sputnik.

Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Κίνα είχε αναστείλει την επανεξέταση αίτησης για επίσκεψη αμερικανικών ναυτικών σκαφών και αεροσκαφών στην επικράτεια.

Αψηφώντας τις οργισμένες ενστάσεις της κυβέρνησης της Κίνας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τα δύο νομοσχέδια που ενέκρινε το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Ρεπουμπλικάνος υπέγραψε τα δύο κείμενα σε ένδειξη «σεβασμού», τόσο προς τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όσο «και στον λαό του Χονγκ Κονγκ» και με «την ελπίδα» ότι «οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους».

Το Κογκρέσο ενέκρινε τα νομοσχέδια, με πλειοψηφίες σε αμφότερα τα σώματά του που πρακτικά δεν επέτρεπαν στον ένοικο του Λευκού Οίκου να προβάλει βέτο, όπως αξίωσε η κινεζική διπλωματία.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ήδη προ ημερών τον αμερικανό πρεσβευτή Τέρι Μπράνσταντ για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία. Για το Πεκίνο, τα δύο νομοσχέδια αποτελούν ανάμιξη της Ουάσινγκτον στα εσωτερικά της Κίνας, παραβλέπουν τα βίαια επεισόδια για τα οποία προσάπτει την ευθύνη στους διαδηλωτές, και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.

Με πληροφορίες από SPUTNIK

Θα καθυστερήσει η εμπορική συμφωνία με την Κίνα «εξαιτίας των νομων για το Χονγκ Κονγκ»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: