Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Θέματα που αφορούν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και τις αντιδράσεις Αθήνας και Λευκωσίας, τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό μετά την τριμερή του Βερολίνου, οικονομικά θέματα με φόντο τις προτάσεις για κατώτατο μισθό και προσιτή κατοικία, οι αποφάσεις της Βουλής για τις θητείες Προέδρου και Βουλευτών, οι αποκαλύψεις για τις ΑΠΕ και οι διάφορες ανακατατάξεις στον ΔΗΣΥ με την επιστροφή του τέως ΥΠΟΙΚ, την υπουργοποίηση Νουρή και το νέο αίμα στα έδρανα της Βουλής, προβάλλονται στον κυπριακό Τύπο σήμερα. Φιλοξενούνται επίσης συνεντεύξεις για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

«Η `καυτή πατάτα` στα χέρια της…Βουλής» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Aλήθειας» που αναφέρει πως η Βουλή καλείται να ψηφίσει τώρα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κόμματα μετρούν τα κουκιά τους. Αλλού γράφει ότι ο Ερντογάν έστειλε στα ΗΕ τη συμφωνία με τη Λιβύη ενώ Ελλάδα-Κύπρος καταδικάζουν και καταγγέλλουν τη συμφωνία. Επίσης η εφημερίδα γράφει για την πόντιση του σκάφους Ελπίδα στη Λάρνακα.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Η Μπονάντζα των ΑΟΖ, οι τριμερείς και η Τουρκία» και γράφει για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με φόντο το φυσικό αέριο, τις συνεργασίες της Λευκωσίας και τις κινήσεις της Άγκυρας σε ανάλυση του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Σωτήρη Ρούσσου. Αλλού γράφει για τις ποσοστώσεις γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο «Π» αναφέρεται επίσης σε πανευρωπαϊκή έρευνα για τους θεσμούς και τις απόψεις των Κυπρίων.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Στρατιωτικοποιούν την ένταση» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει πως η Τουρκία ανιχνεύει τις αντιδράσεις της Ελλάδας μετά το μνημόνιο με Λιβύη και στέλνει ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη. Αλλού γράφει πως η Λευκωσία καταθέτει στην ΕΕ επιστολή με ονόματα νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στις δραστηριότητες στην ΑΟΖ υπό το φως της απόφασης για κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Ο «Φ» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται στην έναρξη της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό και τις κινήσεις των κομμάτων.

«Δίχτυ προστασίας ο κατώτατος μισθός» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει ότι οι συντεχνίες προκρίνουν την θέσπιση κατώτατου μισθού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που θα βοηθηθούν. Αλλού γράφει για κυκλοφοριακό έμφραγμα στη Λεμεσό και την ανάγκη για σχεδιασμό και δράσεις. Η «Χ» προβάλλει επίσης την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ανάγκη για συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.

Η αγγλόγλωσση ‘’Sunday Mail’’ στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Πράσινη μάχη αλλά μόνο στα χαρτιά;» και διερωτάται για το σχέδιο Νατούρα για τον Ακάμα και άλλες 2,000 περιοχές και την προσέγγιση της Κύπρου. Αλλού προβάλλει την πόντιση του «Ελπίδα» για δημιουργία τεχνητού ύφαλου στην Λάρνακα. Προβάλλει επίσης σε άλλο θέμα το ΓεΣΥ και πως βοηθήθηκε το πρόγραμμα ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Η εβδομαδιαία «H Καθημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο «Δακτυλίδι στον Χάρη από τον Αναστασιάδη» ότι η επιστροφή του τέως ΥΠΟΙΚ στην Πινδάρου σηματοδοτεί ανακατατάξεις στον ΔΗΣΥ. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη για τις προσφυγές στο ΕΔΑΔ και τον ρόλο της Κυβέρνησης. Επίσης αναφορά γίνεται στις εξελίξεις στο ΑΚΕΛ με την παραμονή του ΓΓ στο τιμόνι του κόμματος.

«Τέλος στο ΄φέσωμα΄ των φορολογουμένων» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Σημερινή» που αναφέρεται σε ακύρωση συμβολαίων για τις ΑΠΕ, μέσω της Κομισιόν μελετούν οι αρχές. Αλλού αναφέρεται στην προσφυγή στη Χάγη και πως το δικαστήριο είναι το καταφύγιο των αδυνάτων. Η «Σ» προβάλλει επίσης τις αντιδράσεις για τις συνενώσεις Δήμων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
Λευκωσία /ΚΥΠΡΟΣ

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: