Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Περαστικοί διαβάζουν τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα για το θέμα των θαλασσίων ζωνών, ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται το ΓΕΣΥ, το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις που δόθηκαν για ΑΠΕ και χαρακτηρίστηκε ως σκάνδαλο και η πρώτη ομιλία του νέου Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη για τον προϋπολογισμό της Βουλής, στην οποία αναφέρθηκε και σε ιδιωτικοποίηση της Cyta, είναι τα κύρια τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Στα χαρακώματα Ελλάδα – Τουρκία – Λιβύη» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Αθήνα απέλασε τον Λίβυο πρέσβη του Σάρατζ και υποδέχεται τον πρόεδρό της, ελεγχόμενης από τους αντίπαλούς του, Βουλής. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή, ζήτησε «να μην επιστρέψουμε στις πρακτικές του παρελθόντος». Αλλού γράφει ότι μόνο για δύο θητείες θα μπορεί να εκλέγεται κάποιος Πρόεδρος με τροποποιήσεις του Συντάγματος που ενέκρινε χθες η Βουλή.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σχεδόν η μισή Κύπρος ασθένησε τον Νοέμβριο», γράφει ότι ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οι επισκέψεις στους γιατρούς του ΓεΣΥ. Αλλού γράφει ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στις πολιτικές δυνάμεις από το βήμα της Βουλής, στην έναρξη ουσιαστικά της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνεχίζεται το μπάχαλο με τις συλλήψεις στο αγώνα Ομόνοιας – ΑΠΟΕΛ, με τις πληροφορίες του «Π» να αναφέρουν ότι λάθος έγινε από πλευράς του ΚΟΑ.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πάρτι εκατομμυρίων για ΑΠΕ» γράφει ότι τρελά κέρδη αποκομίζουν επενδυτές αιολικών πάρκων στην Κύπρο λόγω των κινήτρων που δόθηκαν σε μορφή επιδότησης ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, προκειμένου να υλοποιηθούν τα πρώτα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μπαίνει τέρμα στα σενάριο που θέλουν τον Αναστασιάδη να διεκδικεί την προεδρία για Τρίτη θητεία, με την έγκριση από τη Βολή συνταγματικής τροποποίησης, που ήταν προεκλογική δέσμευση, για δύο συνεχόμενες θητείες. Αλλού γράφει ότι στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι αναπτυξιακές δαπάνες της δικαστικής υπηρεσίας, μεταξύ των οποίων προβλέπονται τέσσερα ποσά για το νέο δικαστικό μέγαρο Λευκωσίας, για τα νέα δικαστήρια και για τις υπόλοιπες δομές που προβλέπονται με την αναδιοργάνωση της Δικαιοσύνης.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρεμιέρα Πετρίδη με ιδιωτικοποίηση της Cyta, γράφει ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός, αντικοινωνικός, αντιλαϊκός και χωρίς όραμα. Αλλού γράφει ότι ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ μπλόκαραν καταδίκη του ισραηλινού εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ύστερα από ψήφισμα που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το πρόβλημα με τον αγγειογράφο στο νοσοκομείο Λεμεσού συνεχώς διαιωνίζεται με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά οι ασθενείς καθώς δημιουργείται πλέον λίστα αναμονής.

Η αγλλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η συμφωνία για την ΑΟΖ διευρύνει τη ρήξη», γράφει ότι η Ελλάδα απελαύνει τον Πρέσβη της Λιβύης για το θέμα των θαλασσίων συνόρων Τουρκίας Λιβύης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ηγέτης της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για αντισημιτισμό. Αλλού γράφει ότι ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης κατέθεσε τη Παρασκευή ότι τα συμπεράσματα του συναδέλφου του που διορίστηκε από το κράτος στην υπόθεση βιασμού στην Αγία Νάπα, ήταν λάθος και ότι υπάρχει απόδειξη ότι υπήρξε βιασμός.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: