Οι Άγγλοι “διέσωσαν” με 29 εκατ. $ την «Διάσωση του Μωϋσή» του Τζεντιλέσκι

«Η Διάσωση του Μωϋσή» είναι ένα ξεχωριστό έργο που ο Ιταλός ζωγράφος Οράτσιο Τζεντιλέσκι φιλοτέχνησε κατά την διάρκεια της 12ετούς παραμονής του στην Αυλή του Καρόλου Α’ στην Αγγλία. @AmberMosaicArt
Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αγόρασε για 29 εκατ. δολάρια, χάρη και στη γενναιόδωρη συμβολή του φιλότεχνου κοινού, τον τεράστιο πίνακα «Η Διάσωση του Μωϋσή», που ο ξεχωριστός Ιταλός ζωγράφος Οράτσιο Τζεντιλέσκι φιλοτέχνησε κατά την διάρκεια της 12ετούς παραμονής του στην Αυλή του Καρόλου Α’ στην Αγγλία, ο οποίος προηγουμένως κρεμόταν στην κατοικία της Βασίλισσας στο Γκρίνουϊτς.

Ήταν μία από τις πιο ένδοξες στιγμές στην ιστορία των μαικήνων της τέχνης όταν οι Ρούμπενς Βαν Ντάικ και Οράτσιο Τζεντιλέσκι και φυσικά η κόρη του τελευταίου, Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, δημιουργούσαν πλάι πλάι στην βασιλική Αυλή του Λονδίνου», τόνισε ο διευθυντής της Πινακοθήκης Γκαμπριέλε Φινάλντι, μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian.

  • 20 χρόνια με… προτεραιότητα

Ο πίνακας εκτίθετο ως δάνειο στην Πινακοθήκη για πάνω από 20 χρόνια και από το 1995 αποτελούσε έναν από τους πρώτιστους στόχους προς απόκτηση. Είναι δε το πρώτο έργο του Οράτσιο Τζεντιλέσκι που εισέρχεται στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Πινακοθήκη δημοσίευσε έκκληση στο κοινό για να συνδράμει στη συλλογή του ποσού που υπολειπόταν, περίπου 2,6 εκατ. δολάρια, για την απόκτησή του από τον ιδιοκτήτη του Γκράχαμ Κίρκχαμ, μεγιστάνα της βιομηχανίας επίπλων. Όπως τονίζει η The Art Newspaper η ιδιωτική πώληση οργανώθηκε από τον Οίκο Sotheby’s και την Ρyms Gallery.

  • 2ο ρεκόρ μετά τη “Δανάη” η αγορά από το κοινό

Εξόν από το κοινό, πολλά άλλα ιδρύματα και σύλλογοι φίλων της Πινακοθήκης δραστηριοποιήθηκαν και συνεισέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά για την απόκτηση του πίνακα. Τα 29 εκατ. δολάρια για την «Διάσωση του Μωϋσή» αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή πώλησης πίνακα του Τζεντιλέσκι, έπειτα από την αγορά του έργου του «Δανάη» (1621) από το Μουσείο Τζ. Πολ Γκέτι, το 2016, για 30,6 εκατ. δολάρια.
Το περασμένο έτος, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου είχε αγοράσει ένα έργο της κόρης του Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι –την «Αυτοπροσωπογραφία ως Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας» – για 4,8 εκατ. δολάρια. Το έργο αυτό ήταν η πρώτη δημιουργία γυναίκας ζωγράφου που εισέρχεται τα τελευταία 27 χρόνια στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης. Θα αποτελέσει ένα από τα έργα που θα εκτεθούν στη μεγάλη αναδρομική έκθεση αυτής της δημιουργού, που θα ανοίξει τις πύλες της στις 4 Απριλίου 2020.

Με πληροφορίες από Αrtsy Magazine,Art Critique, The Guardian, ArtNews.com μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος
Λονδίνο, Βρετανία

«Ξεχασμένος» πίνακας του Τσιμαμπούε πάνω από το τζάκι ηλικιωμένης, δημοπρατήθηκε κοντά στα 6 εκατ. ευρώ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required