Ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Οι κομματικές μυλόπετρες και 5 προτάσεις

File Photo: Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς παραταγμένοι στο Προεδρικό Μέγαρο, Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ήταν πάντα ένα φορτισμένο ζήτημα, επειδή στη μεταπολιτευτική περίοδο η αδυναμία εκλογής Προέδρου οδηγούσε σε βουλευτικές εκλογές.

  • Είναι προφανές, λοιπόν, ότι εάν η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούσε με βάση και τις δημοσκοπήσεις πως θα τις κερδίσει είχε κομματικό κίνητρο να προκαλέσει αδιέξοδο στη διαδικασίας της προεδρικής εκλογής. Το έργο αυτό το είδαμε επανειλημμένως τις προηγούμενες δεκαετίες.

Είναι ένδειξη ωριμότητας το γεγονός ότι τα κόμματα συμφώνησαν τουλάχιστον πως χρειάζεται η προεδρική εκλογή να απεμπλακεί από τον τετραετή εκλογικό κύκλο, με άλλα λόγια από τη μάχη για την εξουσία. Η σχετική συζήτηση στη Βουλή, με όλη τη συζήτηση που γι’ αυτό το ζήτημα που έχει προηγηθεί, οδήγησε ουσιαστικά σε τέσσερις λογικές πάντα για την περίπτωση που δεν εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας με τις προβλεπόμενες ενισχυμένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

  • Πρώτον, να εκλέγεται με 151 ψήφους κι αν ούτε αυτό είναι δυνατόν να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία, δηλαδή και με λιγότερες βουλευτικές ψήφους. Η πρόταση είναι της ΝΔ και πιθανότατα θα περάσει.

Δεύτερον, οι ψηφοφορίες να συνεχίζονται για ένα εξάμηνο και εάν ούτε μέχρι τότε προκύψει λύση, ο λαός με απευθείας ψηφοφορία να επιλέξει τον ένα από τους δύο πρώτους σε κοινοβουλευτικές ψήφους. Η πρόταση είναι του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Τρίτον, να παρατείνεται η θητεία του υφιστάμενου Προέδρου Δημοκρατίας κατά ένα χρόνο και μετά, για την εκλογή νέου, να απαιτείται πλειοψηφία 160 βουλευτών. Κι αν ούτε τότε εκλεγεί Πρόεδρος, η θητεία να παρατείνεται μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ώστε η Βουλή που θα προκύψει από αυτές να επαναλάβει την προσπάθεια. Η πρόταση είναι του ΚΙΝΑΛ.

Τέταρτον, να συγκροτηθεί ένα εκλεκτορικό σώμα από τους 300 βουλευτές και 600 πολίτες που θα επιλεγούν με κλήρωση κι αυτό να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ο “φαύλος κύκλος” του μεταναστευτικού: Όταν ανοίγει την στρόφιγγα ο Ταγίπ η Ε.Ε. φοβάται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: