Η κεντροαριστερά, η άνιση μάχη Τσίπρα και Γεννηματά και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

File photo: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην οικογενειακή φωτογραφία σε παλαιότερη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – PES, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΑΛ, STR




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η Φώφη Γεννηματά τουλάχιστον σε αυτή τη φάση διατηρεί το πάνω χέρι στο εσωκομματικό της πεδίο. Κέρδισε το συνέδριο που διοργανώθηκε ανορθόδοξα με τους όρους που βόλευαν απολύτως την ίδια, αλλά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το μέλλον.

Μια τετραετία είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος. Αν φυσικά αποδειχθεί ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος του συνταγματικού βίου της παρούσας κυβέρνησης και δεν επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον εκλογικό αιφνιδιασμό.

Όπως υποστηρίζουν όσοι διακινούν αυτά τα σενάρια οι λόγοι για τους οποίους ο σημερινός πρωθυπουργός μπορεί να πεισθεί τελικά να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση είναι βασικά δύο:

  • πρώτον να κάψει το σενάριο των εκλογών με απλή αναλογική όσο η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη σε διψήφια ποσοστά και
  • δεύτερον, σχετικό με το πρώτο σε μεγάλο βαθμό, να μην προλάβει ο Αλέξης Τσίπρας να ανασυγκροτήσει το κόμμα του συγκλίνοντας προς το… κέντρο.

Πάντως, αυτό και το επιχείρημα που χρησιμοποιεί εσχάτως ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τελειώνει και αυτός με συνοπτικές διαδικασίες τις διεργασίες του δικού του συνεδρίου που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του 2020, αλλά συνεχώς διολισθαίνει προς τα πίσω με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου έχουν λάβει τις βασικές τους αποφάσεις. Και είναι επίσης προφανέστερο ότι ένα μεγάλο τμήμα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με αυτές.

Από τις εκλογές του Ιουλίου και στο τετράμηνο που έχει μεσολαβήσει στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται στο εσωτερικό του κόμματος μια εσωτερική αντιπαράθεση που ελάχιστα βγαίνει στην επιφάνεια και τη δημοσιότητα.

“Μπαλωθιές” Ανδρουλάκη εναντίον Φώφης: Το συνέδριο δεν είναι αντάξιο της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ

Οι 53+ το πιο οργανωμένο εσωκομματικό τμήμα στο κόμμα, που έχει ως συνεκτικό υλικό τις ιδέες και τις απόψεις και όχι τα πρόσωπα, έχουν ήδη «κατεβάσει» τη δική τους πλατφόρμα και περιμένουν τις κινήσεις του προέδρου για να προσδιορίσουν το επόμενο βήμα τους.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί τη σύγκρουση, αν μπορεί να την αποφύγει.

Εργάζεται συστηματικά, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως προς την κατεύθυνση της εγγραφής των νέων μελών -μέσω του isyriza- κάτι που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και της ουσιαστικής του διολίσθησης προς την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία.

Το μέχρι που θα φτάσει αυτό δεν το έχει αποφασίσει ακόμη και θα αποτελέσει συνάρτηση πολλών παραγόντων:

  • Της πορείας της κυβέρνησης και της αποδοχής του έργου της από τον λαό
  • Των θέσεων που θα διατυπώνει το ΚΙΝΑΛ και της αποδοχής που θα έχουν και αυτές επίσης
  • Από τον τελικό αριθμό των μελών που θα εγγραφούν και τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο κόμματος.

Σπρώχνοντας προς τα πίσω τις διαδικασίες ο Αλέξης Τσίπρας αφενός επιχειρεί να καταστήσει κενή περιεχομένου, λόγω χρονικής απόστασης και αλλαγής της πολιτικής ατζέντας, τη συζήτηση για τις ευθύνες της ήττας στις εκλογές και αφετέρου περιμένει να κάνει μια πρώτη ουσιαστική αποτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, περίπου με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου της κυβερνητικής θητείας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που αναμένεται με βεβαιότητα είναι η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να στριμώξει ακόμη περισσότερο την Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ αφαιρώντας της ακόμη περισσότερο ζωτικό χώρο.

  • Το πιθανότερο είναι, με την πάροδο των επόμενων μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώσει την αντιδεξιά ρητορική του και να επιδιώξει να ηγηθεί πολιτικά ενός μετώπου στο οποίο θα καλέσει, ως ισχυρότερος πόλος και το ΚΙΝΑΛ να ενταχθεί.

Είναι προφανείς και οι επιδιώξεις αλλά και το αποτέλεσμα.

Αυτό πάντως που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό αυτή την εποχή είναι οι δημοσκοπήσεις που τους φέρνουν πολύ κάτω από το εκλογικό τους ποσοστό.

Και δεν έχει σημασία αν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 10 μονάδες και για το ΚΙΝΑΛ δύο, αναλογικά είναι σχεδόν το ίδιο σε σχέση με την εκλογική τους δύναμη.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΔΩ

Θέμα Γεννηματά από Γερουλάνο: Ν’ αλλάξει ηγεσία το ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύουμε να γίνουμε Ποτάμι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: