DW: από την κόλαση της Μόριας στην ελληνική ενδοχώρα οι πρόσφυγες

File Photo: Γυναίκες στον καταυλισμό της Μόριας. EPA, WAEL HAMZEH




Την τραγική κατάσταση με τον καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου και την μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών στην ενδοχώρα, περιγράφει με ένα οδοιπορικό σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle. Όπως σημειώνει η κατάσταση είναι τραγική, αφού ενώ σχεδιάστηκε για τη φιλοξενία 2.000 ατόμων, τώρα φτάνουν τις 14.000(!) και παρά τις νέες κυβερνητικές προσπάθειες της Αθήνας για άσυλο και μεταφορές προσφύγων και μεταναστών οι συνθήκες στο νησί του ΒΑ Αιγαίου είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Πάτησαν Ευρώπη, αλλά…

Το ρεπορτάζ της DW μεταφέρει εικόνες από την οδύσσεια προσφύγων από τη Συρία. Μάλιστα αναφέρεται στην περιπέτειά τους, μετά από μεγάλη παραμονή στην Κωνσταντινούπολη, το πως πέρασαν στη Λέσβο, τη χαρά που ένιωσαν πατώντας στην… Ευρώπη και τον εξανεμισμό των ελπίδων τους στη συνέχεια.

Αμείωτες οι μεταναστευτικές ροές

Επίσης στο ρεπορτάζ διαπιστώνεται πως παρά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προώθηση προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική ενδοχώρα, οι μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Ξεχωριστή μνεία στο γερμανικό ρεπορτάζ γίνεται και στη στάση της κυβέρνησης, την οποία υποστηρίζει και ο Δημήτρης Κουρσουμπάς, αντιπεριφερειάρχης Μεταναστευτικής Κρίσης και πρώην αστυνομικός διευθυντής Λέσβου, λέγοντας πως παρά τη μεγάλη εμπειρία που έχει το νησί στην υποδοχή προσφύγων, ήδη από τα χρόνια του Πολέμου στον Περσικό, ο μεγάλος αριθμός προσφύγων πρέπει να κατανέμεται σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Πηγή: Deutsche Welle – Μαξ Τσάντερ, Αμιέν Εσίφ – Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

 

61 πρόσφυγες και μετανάστες από νησιά του Αιγαίου φτάνουν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: