Αισιοδοξία για αποτελέσματα στην Τριμερή σχετικά με τους όρους αναφοράς από Λευκωσία

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης. Photo via Twitter, @CyprusMFA




Είναι εφικτό να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα κατά την τριμερή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να υπάρξει συναντιλήψη ή συμφωνία επί των όρων αναφοράς».

  • Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προτεινόμενου προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2020, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αναμένεται πριν από τη συνάντηση στο Βερολίνο να έρθει στην Κύπρο η ειδική σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για την προετοιμασία της συνάντησης.

Βάσει των όσων έχουν προηγηθεί, είναι εφικτό να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο Βερολίνο που θα ανοίξουν τον δρόμο για τα επόμενα βήματα, είπε ο Υπουργός.

Όσον αφορά στη συναντίληψη ή συμφωνία επί των όρων αναφοράς, είπε ότι θεωρεί πως αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί στη βάση των αποτελεσμάτων της άτυπης συνάντησης της 9ης Αυγούστου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του κ. Ακιντζί για το θέμα, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα παρερμηνείας για το τι λέχθηκε στις 9 Αυγούστου.

  • Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε εξάλλου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτημα για να γίνει μέλος του Σένγκεν και ξεκινά άμεσα η αξιολόγηση από πλευράς ΕΕ. Το αίτημα υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο και υπάρχουν πέντε στάδια, που αφορούν την αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο και την πράσινη γραμμή, είπε.
  • Ο Υπουργός σημείωσε ότι όπως είναι η κατάσταση, ενδεχομένως να μην γίνει εφικτό η Κύπρος να καταστεί μέλος της ζώνης Σένγκεν. Ανέφερε όμως ότι αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της αξιολόγησης, το οποίο θα δώσει στην Κύπρο πρόσβαση στη βάση δεδομένων της ΕΕ με πληροφορίες για ανεπιθύμητα άτομα που αιτούνται βίζας.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο κτίριο πριν από το τέλος του 2019. Πρόσθεσε ότι το υπάρχον κτίριο χρήζει βελτιωτικών έργων, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να λέει ότι η μετακίνηση γίνεται για λόγους ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, αναζητείται κτίριο στο οποίο θα μετακινηθεί το προσωπικό για περίοδο 18 μηνών, κατά την οποία θα γίνονται οι εργασίες. Παρατήρησε ότι το κτίριο του ΥΠΕΞ χτίστηκε το 1990 και είπε ότι «τίθεται και θέμα ασφάλειας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός περιφερειακού οργανισμού, έναν «Μεσογειακό ΟΑΣΕ» χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Το θέμα προσεγγίζεται θετικά από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς είπε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική διάσταση, αλλά με τα γειτονικά κράτη «συναποφασίζουμε πως θα προχωρήσουμε».

Για το Brexit ανέφερε εξάλλου «ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε εξάλλου ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει επίσημα η πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Δαμασκό. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των σχέσεων με σημαντικές χώρες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι ενισχύεται η πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Ινδία με δύο άτομα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση παραχώρησης διαβατηρίων σε Καμποτζιανούς, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όποια κακώς έχοντα προκύπτουν για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να διορθωθούν».

  • Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ για το 2020 ανέρχεται σε 91,8 εκ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 78 εκ. είναι τακτικές δαπάνες και 13,9 εκ. αφορούν αναπτυξιακές δαπάνες. «Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί το 1% του συνολικού προϋπολογισμού του κράτους» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής, ο Υπουργός είπε ότι οι αμυντικές συνεργασίες με τρίτα κράτη δεν στρέφονται εναντίον κανενός και δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως επιθετικές. Όσον αφορά δημοσίευμα για αλλαγή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο στόχος για γεώτρηση στο 7 ουδέποτε ήταν άμεση προτεραιότητα για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, καθώς πήραν πολύ πρόσφατα τα δικαιώματα του συγκεκριμένου τεμαχίου.

Ερωτηθείς σχετικά με το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο είπε ότι αυτό προωθεί τις πολιτικές των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι ο ξεκάθαρος προσανατολισμός της Κύπρου είναι προς την ΕΕ.

Όσον αφορά τις τριμερείς συνεργασίες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «θωρακίζουμε με τις τριμερείς πολιτικά και νομικά την ΑΟΖ μας», λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα στρατιωτικοποίησης της κατάστασης εκ μέρους της Κύπρου ή με τη βοήθεια τρίτων.

Ανέφερε συναφώς ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα στην ΕΕ για την Τουρκία, με πολλές χώρες να συζητούν ακόμη και την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θέση της Λευκωσίας είναι ότι δεν είναι υπέρ του τερματισμού της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, είπε ο Υπουργός ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί πιο επιτακτικά μόλις αναλάβει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε ότι αν και το ζήτημα της απόσυρσης της ειρηνευτικής δύναμης δεν αναδείχθηκε στις τελευταίες δύο συζητήσεις για την ανανέωση της θητείας της, ωστόσο δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

  • Κατά την παρουσίαση του προτεινόμενου προϋπολογισμού, ο κ. Χριστοδουλίδης προέβη παράλληλα σε απολογισμό του έργου του Υπουργείου από πέρυσι, σημειώνοντας ότι υπ’αριθμόν ένα προτεραιότητα των δράσεων παραμένει η επίλυση του Κυπριακού. Ανέφερε συναφώς ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαδικασία μεταρρύθμισης και απαρίθμησε τους τομείς των δράσεων.

Είπε ακόμη ότι συνεχίζεται μεθοδικά η προσπάθεια να ξεφύγουμε από μια μονοθεματική εξωτερική πολιτική που ασχολείται αποκλειστικά με Κυπριακό, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων με κράτη της Μέση Ανατολής και του Κόλπου, αλλά και στην ενδυνάμωση της φωνής και του ρόλου της Κύπρου στα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, και στη λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ.

Στόχος, είπε, είναι η ενεργή συμμετοχή στα τεκταινόμενα, λέγοντας ότι διπλωματικές αποστολές έχουν ανοίξει σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής. Αντίστοιχα είπε ότι όλες σχεδόν οι χώρες της περιοχής, διατηρούν πρεσβείες στην Κύπρο, με πιο πρόσφατη την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.

  • Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι προχωρούν οι διαβουλεύσεις με γειτονικά κράτη της περιοχής για τη σύσταση της Μόνιμης Γραμματείας για τον συντονισμό των τριμερών μηχανισμών συνεργασιών. Στόχος, είπε, είναι σε πρώτη φάση πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκπροσωπούνται Ελλάδα, Ιορδανία και Αίγυπτος. «Πρόκειται για έναν μεγαλεπίβολο σχεδιασμό» που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, ενώ το όραμα μας είναι ότι θα αποτελέσει τη βάση για έναν περιφερειακό οργανισμό στην περιοχή, έναν «Μεσογειακό ΟΑΣΕ» στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κράτη της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, είπε.

Το θέμα προσεγγίζεται θετικά από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμού, συμπλήρωσε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική διάσταση, αλλά με τα γειτονικά κράτη «συναποφασίζουμε πως θα προχωρήσουμε».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, λέγοντας ότι στόχος είναι να λειτουργήσει με βάση το πρότυπο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι ξεκινά η προσπάθεια, ώστε να υπάρχει συντονισμός για θέματα ΕΕ μεταξύ Υπουργείων, Υπηρεσιών, της Νομικής Υπηρεσίας αλλά και της Βουλής, λέγοντας ότι συμφωνήθηκε ότι θα εκπροσωπούνται στη Γραμματεία.

Είπε ακόμη ότι η προσπάθεια είναι να στελεχωθεί η Γενική Γραμματεία με μετακινήσεις δημόσιων λειτουργών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αναφορά έγινε και στις προσπάθειες για ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας, με τον Υπουργό να λέει ότι η στρατηγική θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019.

  • Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στα θέματα της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική, όπου το τριετές πλάνο δράσης τυγχάνει τελικής επεξεργασίας προτού υποβληθεί στο Υπουργικό, ενώ θα γίνει και δημόσια διαβούλευση.

Άλλες δράσεις του Υπουργείου αφορούν την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διπλωματίας, αλλά και τα θέματα οικολογικής διπλωματίας, τα οποία όπως είπε ο Υπουργός, δεν θεωρούνται πλέον θέματα χαμηλής πολιτικής και συζητούνται τακτικά στα Συμβούλια των Υπουργών Εξωτερικών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχουν συζητήσεις για άνοιγμα πρεσβειών μαζί με άλλες χώρες ή για συστέγαση σε χώρες όπου το κόστος είναι πολύ υψηλό, όπως έγινε ήδη για παράδειγμα στο Τόκιο. Ήδη συζητούμε με τη Σλοβενία, την Αυστρία και χώρες που είναι ίδιου μεγέθους, πρόσθεσε.

Έφερε το παράδειγμα της πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Ιαπωνία, όπου βάσει υπολογισμών το κόστος ισοδυναμούσε με το άνοιγμα 17 πρεσβειών στην Ευρώπη. Στην περίπτωση αυτή είπε ότι υπήρξε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για να στεγαστεί η πρεσβεία στο ίδιο κτίριο, με την εξοικονόμηση του κόστους να είναι πέραν του 50%.

Όσον αφορά τις «εικονικές πρεσβείες» (virtual embassy) είπε τέλος ότι υπάρχουν διπλωμάτες που εργάζονται στον τομέα αυτό, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή ατόμου από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με το σημείωμα του Υπουργείου Εξωτερικών προς τη Βουλή, το σύνολο του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ για το 2020 ανέρχεται σε 91.834.702 ευρώ, εκ των οποίων 77.948.530 είναι τακτικές δαπάνες και 13.834.702 είναι αναπτυξιακές δαπάνες.

  • Ο προϋπολογισμός αποτελείται κυρίως από δαπάνες για συμβατικές υποχρεώσεις, όπως συνεισφορές σε διεθνείς οργανισμούς (6,25 εκ. ευρώ ή ποσοστό 6,81% του συνολικού προϋπολογισμού του Υπουργείου), στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (15,7 εκ. ή ποσοστό 17,1% του συνολικού προϋπολογισμού), συνεισφορά για παροχή αναπτυξιακής και τεχνικής βοήθειας προς ξένες χώρες, ενοίκια κτιρίων στο εξωτερικό και έξοδα μισθοδοσίας του μόνιμου και επιτόπιου προσωπικού.

Μεταξύ άλλων, υπάρχει πρόνοια για προτεινόμενες πιστώσεις ύψους 3 εκ. ευρώ για αναγκαίες εργασίες βελτίωσης/ επιδιόρθωσης, καθώς επίσης και για το έργο ανακαίνισης του κεντρικού και των επιμέρους κτιρίων του Υπουργείου Εξωτερικών και του περιβάλλοντα χώρου.

Οι προτεινόμενες πιστώσεις για την αντιμισθία υποστηρικτικού προσωπικού 5 επιστημονικών συνεργατών στα πλαίσια της δημιουργίας της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ύψους 175.000 ευρώ, ενώ οι πιστώσεις για την Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών Μηχανισμών Συνεργασίας ανέρχονται σε 155.000 ευρώ. Το κονδύλι για αγορά/ανέγερση, επέκταση και βελτίωση κτιρίων για τις ανάγκες του Υπουργείου στο εξωτερικό είναι της τάξης των 2,45 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του 2020 είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2019, που ήταν 87,2 εκ. ευρώ.

  • Σε δηλώσεις μετά το πέρας της επιτροπής, Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης έκανε λόγο για ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων ότι είναι πολύ μικρό το ποσό το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, «σε ένα Υπουργείο μιας ημικατεχόμενης πατρίδας» που έχει να αντιμετωπίσει την τουρκική αδιαλλαξία και συμπεριφορά και να προβάλει το δίκαιο του αγώνα μας διεθνώς.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην «πολυθεματική εξωτερική πολιτική» του Υπουργείου, το οποίο μέσα και από άλλες πρωτοβουλίες, προσπαθεί να ενισχύσει την προσπάθεια για την ανάδειξη του Κυπριακού, μέχρι την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Σημαντική χαρακτήρισε ο κ. Βότσης και την Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών θεμάτων για συντονισμό όλων των Υπουργείων και της Βουλής.

Όσον αφορά την κατάσταση του κτιρίου του ΥΠΕΞ ζήτησε να δοθούν στοιχεία για το είδος των προβλημάτων και κατά πόσο θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις ή και να υπάρξουν συνέπειες για την κατάσταση αυτού του καινούριου κτιρίου και όσους διακινούνται σε αυτό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι συμφωνεί ότι οι τριμερείς συμφωνίες είναι σημαντικές, λέγοντας πως ο σκοπός δεν είναι μια χώρα να επιτεθεί στην Τουρκία, αλλά με διπλωματικό, πολιτικό και νομικό τρόπο να αντιμετωπιστεί η τουρκική συμπεριφορά.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά δήλωσε ότι «με μικρό σχετικά προϋπολογισμό παράγεται ένα τεράστιο έργο, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο» από το ΥΠΕΞ.

  • Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την προσθήκη νέων διαστάσεων στην εξωτερική πολιτική, όπως η Μόνιμη Γραμματεία για τις τριμερείς συνεργασίες, η ΓΓ Ευρωπαϊκών Θεμάτων, η προσθήκη στρατηγικής για την οικονομική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και περιβαλλοντική διπλωματία που, όπως είπε, προσφέρουν ένα πεδίο συνεργασίας με χώρες της περιοχής και όχι μόνο, ώστε να προβάλλεται και το εθνικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Κουλλά ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος για αποδοτικότερη προβολή του Κυπριακού και των δικαίων της πατρίδας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης επανέλαβε την ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Είπε ακόμη ότι κατά τη συζήτηση τέθηκαν μια σειρά από πολιτικά ερωτήματα για το Υπουργείο Εξωτερικών και τον ίδιο τον Υπουργό, σε πολλά από τα οποία ο Υπουργός «απέφυγε επιμελώς να δώσει απαντήσεις».

«Δεν απάντησε στο ερώτημα μας κατά πόσο συμμερίζεται τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίασε το ΑΚΕΛ ως εσωτερικό εχθρό» είπε ο κ. Λουκαΐδης. Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις ούτε για τα μέτρα και τις ευθύνες του ΥΠΕΞ για την αντιμετώπιση των «σοβαρών παρενεργειών» σε σχέση με το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και το γεγονός ότι η Κύπρος «διασύρεται διεθνώς και εκτίθεται μέσα από την κάκιστη διαχείριση που έγινε από πλευράς Προέδρου Αναστασιάδη».

Ακόμη, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι ο ΥΠΕΞ απέφυγε να σχολιάσει τις «κακές εκτιμήσεις που υπήρχαν από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησης» σε σχέση με τις δυνατότητες της Τουρκίας να προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, ενώ δεν απάντησε ούτε για δηλώσεις του Προέδρου και της Κυβέρνησης «που δημιουργούσαν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ότι μέσα από στρατιωτικής φύσεως συνεργασίες με διάφορες χώρες θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς Τουρκίας».

  • Ο Προέδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για «απαράδεκτα χαμηλό» προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, που είναι ο μικρότερος όλων των Υπουργείων αλλά και χαμηλότερος από κάποιους ημικρατικούς οργανισμούς, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις σε σχέση με το Κυπριακό, τη συμμετοχή της στην ΕΕ, το ενεργειακό. «Απαίτηση και αίτημά μας είναι η αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ για να μπορεί να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια σε αυτές τις προκλήσεις και υποχρεώσεις» είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος ζήτησε ακόμη περισσότερη ενημέρωση για το θέμα της ένταξης στη ζώνη Σένγκεν, ενώ έθεσε το θέμα παραχώρησης διαβατηρίων «σε άτομα τα οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε» να πολιτογραφηθούν, αλλά και την ανάκληση κυπριακών ταυτοτήτων και διαβατηρίων που έχουν δοθεί σε εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος. Είπε τέλος ότι η ΕΔΕΚ έχει κατ’ επανάληψη θέσει σειρά προτάσεων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για το θέμα.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι «είναι πραγματικά απαράδεκτο» με τις συνθήκες που ζει η Κύπρος ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ να αντιστοιχεί στο 1% του προϋπολογισμού του κράτους. Ζήτησε παράλληλα άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού, ιδιαίτερα για το ταμείο διαφώτισης το οποίο ανέρχεται σε 400 χιλ. ευρώ ετησίως.

Είπε επίσης ότι το κονδύλι θα πρέπει να περιέλθει εξολοκλήρου στο ΥΠΕΞ και όλες οι δραστηριότητες διαφώτισης των φορέων – συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων – θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο που καθορίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι οξύμωρο να δίνεται χορηγία στα κόμματα για διαφώτιση, να μην ελέγχεται από τον Γενικό Ελεγκτή» και τα κόμματα όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό να διαβάλουν την επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε. Ανέφερε ότι το Κίνημα Οικολόγων αυτοβούλως λογοδοτεί στον Γενικό Ελεγκτή μέσω έκθεσης για τις ενέργειές διαφώτισης που αναλαμβάνει.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/11/2019

Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο: Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες ασφάλειας σε μια θάλασσα αστάθειας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: