Παράνομη η έρευνα σε βάρος του Τραμπ λένε οι Ρεπουμπλικανοί:Προωθούν ψήφισμα στη Γερουσία

File Photo: Ο Αμερικανός Πρόεδρος. EPA, Chris Kleponis,POOL
Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πρόκειται να καταθέσουν ένα ψήφισμα με το οποίο θα καταδικάζουν, συμβολικά, την έρευνα σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που διεξάγεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς την θεωρούν “παράνομη”.

Το ψήφισμα αυτό συνιστά μια νέα προσπάθεια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να επιβραδύνει τη διαδικασία σε βάρος του Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία για να ξεκινήσει έρευνα με στόχο τον Τζο Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το μη δεσμευτικό κείμενο θεωρείται τεστ πίστης στον Τραμπ από τους 53 Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας. Το συνέταξαν ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ και ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του προέδρου στο Κογκρέσο. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Γκράχαμ εξηγεί ότι το ψήφισμα έχει ως στόχο “να καταδικαστεί η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι παράνομη και γίνεται κεκλεισμένων των θυρών”.

Η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, θα μπορούσε με βάση αυτήν την έρευνα να παραπέμψει τον Τραμπ με το ερώτημα της αποπομπής. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος θα δικαστεί από τη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να “πολεμήσουν” αυτή τη διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε “πραξικόπημα”.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Έρευνα για τη σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας HalkBank

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal