Έρευνα για τη σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας HalkBank

Το προεδρικό ελικόπτερο Marine One μεταφέρει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. EPA, RON SACHS / POOL




Ένας κορυφαίος Δημοκρατικός γερουσιαστής την Πέμπτη εξέφρασε την αντίδραση του στις πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ παρενέβη σε ποινική έρευνα που αφορούσε την αμαρτωλή τουρκική τράπεζα Halkbank, η οποία κατηγορήθηκε ότι συνωμότησε για να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Πρόκειται για μία πολύ βρώμικη υπόθεση που αγγίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένεια του, καθώς ο τραπεζίτης Ατίλα που κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε στην Αμερική, ήταν ο προσωπικός του ταμίας. Οι αμερικανικές αρχές προτίθενται να τιμωρήσουν την τράπεζα με βαρύτατο πρόστιμο ύψους μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο γερουσιαστής του Όρεγκον Ron Wyden, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, έγραψε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ με το ερώτημα αν ο Τραμπ ή οποιοσδήποτε συνεργάτης του Προέδρου ζήτησε από τον κ. Μνούτσιν να «χειριστεί, να παρεμβαίνει ή να ασχοληθεί με τις τουρκικές ανησυχίες της Halkbank, ή με την Halkbank γενικά; ”

Ο Wyden είπε ότι ξεκίνησε μια έρευνα για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ των στελεχών της Halkbank και της κυβέρνησης του Τραμπ. Η επιστολή αναφέρει ένα δημοσίευμα του Bloomberg στις 16 Οκτωβρίου ότι ο Τράμπ δήλωσε στον Τούρκο Πρόεδρο Τάγιπ Ερντογάν τον Απρίλιο ότι ο Μνούτσιν και ο υπουργός Δικαιοσύνης θα χειριστούν το ζήτημα της τουρκικής τράπεζας.

Θυμήθηκε τους Κούρδους τώρα ο Τραμπ: Τους ζητά να προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: