Μήπως έγινε “κόκκινο” το “πράσινο φως” για την τουρκική εισβολή: Ο ρόλος του βαθέους κράτους

Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον υπουργό Άμυνας Έσπερ, τους στρατηγούς και τις συζύγους τους. EPA, Ron Sachs / POOL




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Στη μέγγενη ασφυκτικών πιέσεων τόσο από το Κογκρέσο όσο και από τη γραφειοκρατία του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται ο πρόεδρος Τραμπ με σκοπό ουσιαστικά να υπαναχωρήσει από το “πράσινο φως” που είχε ανάψει για την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ερντογάν.

  • Ενδεικτικό του θολού κλίματος που επικρατεί είναι ότι οι πληροφορίες για τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία, που έκαναν τον γύρο του κόσμου διαψεύδονται όχι μόνο από τους Κούρδους, αλλά και από αμερικανικές πηγές. Ούτε, άλλωστε, η Άγκυρα προέβη σε σχετική ανακοίνωση για την πραγματοποίηση βομβαρδισμών στη Συρία.

Το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα για τον πρόεδρο Τραμπ είναι μεγάλο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την απόφασή του δεν είχε ενημερώσει ούτε τον υπουργό Εξωτερικών του, ούτε άλλον συνεργάτη του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δυσφορία και ένταση. Εκτός αυτού, την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων δεν εξέφρασαν μόνο Δημοκρατικοί, αλλά και Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι, μάλιστα, στηρίζουν τον πρόεδρο στην υπόθεση της κίνησης για την καθαίρεσή του.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ο εν λόγω γερουσιαστής από κοινού με άλλους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς συναδέλφους του, δρομολογούν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, σε περίπτωση που πραγματοποιήσει εισβολή στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους βορειοανατολική Συρία.

  • Απειλούν, μάλιστα, την Τουρκία με αναστολή της συμμετοχής της στο NATO. Η δήλωση Γκράχαμ έχει ως εξής:
  • «Θα εισαγάγουμε δικομματικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν εισβάλει στη Συρία και θα ζητήσουμε την αναστολή της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, εάν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους».

Απέναντι στον Τραμπ το Κογκρέσο

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι συνεργάζεται με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν για τη σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το ψήφισμα θα συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία, ώστε να εξουδετερώσει πιθανό προεδρικό βέτο. «Το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας» τόνισε ο Κρις βαν Χόλεν, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο Τραμπ ότι προδίδει τους Κούρδους.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τι προσφέρει η αμυντική συμφωνία στην Ελλάδα: Έδωσε, πήρε αλλά “αγόρασε” και προοπτική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: