Διαίρει και βασίλευε η στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον ενόψει εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου

Ριψοκίνδυνες στρατηγικές επεξεργάζεται το εκλογικό επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον.EPA/NEIL HALL




Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται αποφασισμένος να ξεκινήσει μια προεκλογική εκστρατεία στο επίκεντρο της οποίας θα είναι να εκμεταλλευθεί τον διχασμό του Brexit, ανεξάρτητα βέβαια από τις δημόσιες εκκλήσεις τους για εθνική ενότητα.

Το “ο λαός εναντίον του κοινοβουλίου” μοιάζει μια εκδοχή της σκέψης των στρατηγικών συμβούλων του, καθώς ο Τζόνσον αναμένεται να επικεντρώσει στην εμφάνιση της νέας συμφωνίας του με την ΕΕ ως νίκη. Αυτό θα ανατρέψει τους ισχυρισμούς των αντιπάλων του που τον παρουσίαζαν  σαν έναν ηγέτη ανίκανο να αποσπάσεις συναίνεση από τις Βρυξέλλες και αποφασισμένο να εφαρμόσει το Brexit χωρίς συμφωνία.

Κεντρικός άξονας της προεκλογικής του εκστρατείας θα είναι το μήνυμα πως μόνον ο Τζόνσον μπορεί να τελειώσει τη δουλειά της εξόδου από την ΕΕ, δήλωναν στον πρακτορείο Reuters δυο πηγές κοντά στο εκλογικό του επιτελείο.

Είναι μια στάση που ο Τζόνσον έχει χρησιμοποιήσει σε διάφορες εκλογές και βαθμούς επιτυχίας από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούλιο, όταν η προκάτοχός του απέτυχε τρεις φορές να πείσει το κοινοβούλιο να εγκρίνει την δική της συμφωνία Brexit.

Για να κερδίσει τις εκλογές, αντί να ενώσει το λαό, λέει μια πηγή, το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον θέλει να επενδύσει στον διχασμό έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ελπίζοντας να κερδίσει ψηφοφορους που υποστήριξαν το Brexit προσφέροντάς του μια πρώτη γεύση των “προκλήσεων του Brexit”,  όπως π.χ. την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας από χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την αποχώρηση από την ΕΕ.

Είναι ένα αφήγημα που στοχεύει εκείνους που στηρίζουν το  Brexit εναντίον του “κατεστημένου” , δηλαδή του κοινοβουλίου, των δικαστηρίων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι δεσμοί αυτοί κατά τον Τζόνσον αποσκοπούν στο να κάμψουν την “βούληση του λαού”.

“Είναι τα αουτσάιντερ εναντίον των ισχυρών”, δηλώνει βετεράνος του Συντηρητικού Κόμματος.

Είναι ένα περίπλοκο παιχνίδι που “κοιτάζει” περιοχές που παραδοσιακά ψηφίζουν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα αλλά υποστηρίζουν επίσης την έξοδο από την ΕΕ, προκειμένου να καταφέρει μ’ αυτό τον τρόπο να κάμψει την επιρροή του Κόμματος του  Brexit με επικεφαλής τον ευρωσκεπτικιστή, Νάιτζελ Φάρατζ.

Σύμφωνα με μια πηγή, το Συντηρητικό Κόμμα θα επικεντρώσει περίπου 40 περιφέρειες, ή εκλογικές περιοχές, στην κεντρική και βόρεια Αγγλία που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Άλλος Συντηρητικός που μετέχει στην εκστρατεία δήλωνε πως θα ακολουθηθεί η εξαιρετικά επιτυχημένη εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Με πληροφορίες από Reuters

Εκλογές στη σκιά του Brexit: Μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους για τον Μπόρις Τζόνσον

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: