Αποκάλυψη Washington Post: Ο Τζουλιάνι πίεζε τον Τραμπ να στείλει τον Γκιουλέν στον Ερντογάν

File Photo: Ο Τούρκος Ιμάμης Γκιουλέν, που καταζητεί ο Ταγίπ Ερντογάν. EPA, SELAHATTIN SEVI, ZAMAN DAILY NEWS




Ο δικηγόρος Ρούντι Τζουλιάνι κάλεσε επανειλημμένα τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το 2017, να εκδώσει έναν Τούρκο κληρικό που ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πολλούς πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης, που ήταν εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις, αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post.

Ο κ. Τζουλιάνι, από τους μεγαλύτερους συμμάχους του κ. Τραμπ, ο οποίος αργότερα έγινε δικηγόρος του, επανειλημμένα υποστήριξε μιλώντας με τον Πρόεδρο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έπρεπε να εκδιώξει τον Φετουλλάχ Γκιουλέν από την Αμερική.

  • Ως γνωστόν, η Τουρκία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκδώσουν τον Γκουλέν, μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ που ζει στην Πενσυλβάνια, για να δικαστεί με την κατηγορία της οργάνωσης του πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, κατά του Ερντογάν. Ο Γκιουλέν αρνήθηκε ότι συμμετείχε στην προσπάθεια ανατροπής τους Τούρκου προέδρου.

Ο Τζουλιάνι κατηγορείται επίσης ότι προσπάθησε να πιέσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να διερευνήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Τράμπ. Οι προηγούμενες προσπάθειές του να πείσει τον πρόεδρο να εκδώσει τον Τούρκο κληρικό αντιπροσωπεύουν μια άλλη περίπτωση στην οποία φαίνεται ότι πιέζει σε θέμα εξωτερικής πολιτικής, προφανώς για ίδιο όφελος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έφερνε την κουβέντα τόσο συχνά στον Γκοιουλέν όταν συναντούσε τον Τράμπ, σε σημείο που ένας πρώην αξιωματούχος περιέγραψε το θέμα ως το «άλογο χόμπι» του Τζουλιάνι. Ήταν τόσο επικεντρωμένος στο θέμα – «ήταν (η κουβέντα) όλο Γκιουλέν», υπενθύμισε ένα δεύτερος πρώην υπάλληλος. Οι βοηθοί του Λευκού Οίκου ανησυχούσαν ότι ο Τζουλιάνι έθετε την υπόθεση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσαν πρώην αξιωματούχοι.

“Δεν πρόκειται να συλλάβουμε τον Γκουλέν για να εξυπηρετήσουμε τον Ερντογάν”, δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος, περιγράφοντας τον τρόπο σκέψης των συνεργατών του Τραμπ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος φάνηκε δεκτικός στην ιδέα, πιέζοντας τους συμβούλους του για το καθεστώς του Γκιουλέν.

Ένας πρώην ανώτερος υπάλληλος της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι ο Τράμπ συχνά ρωτούσε γιατί ο Γκιουλέν δεν μπορούσε να επστραφεί στην Τουρκία, αναφέροντας ότι ο Ερντογάν είναι “φίλος μου”.

  • Οι υπάλληλοι της κυβέρνησης ήταν εν πολλοίς αντίθετοι με την ιδέα και είπαν στον πρόεδρο ότι η κίνηση θα μπορούσε να παραβιάσει τους νόμους και να τον βλάψει πολιτικά.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο Τζουλιάνι υπερασπίστηκε μια υπόθεση τόσο μεγάλης σημασίας για τον Ερντογάν. Το 2017, ο Τζουλιάνι ανεπιτυχώς πίεσε τότε τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να βοηθήσει σε ένα άλλο σημαντικό θέμα για τον Ερντογάν: να βοηθήσει να σταματήσει η δίωξη από την Αμερική για έναν Τουρκο-Ιρανό έμπορο, όπως αποκάλυψε η Washington Post την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τζουλιάνι είπε στην Washington Post σε τηλεφωνική συνέντευξη αργά τη Δευτέρα ότι ποτέ δεν εκπροσώπησε την Τουρκία και έτσι δεν χρειάστηκε να εγγραφεί ως ξένος πράκτορας.

Τον Δεκέμβριο, ο Τράμπ είπε στον Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του θα ρίξει μια ματιά στο αίτημα έκδοσης της Τουρκίας, ανακοίνωσε τότε ο Λευκός Οίκος. Τον Ιανουάριο, μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν το αίτημα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συνομιλίες του Τζουλιάνι με τον Τραμπ σχετικά με τον Γκιουλέν ακολούθησαν το τέλος μιας παρόμοιας προσπάθειας του Michael Flynn, του πρώτου συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου, και των τότε συνεργατών του να προωθήσουν αρνητικές απόψεις για τον Γκιουλέν. «Δεν πρέπει να του παρέχουμε ασφαλές καταφύγιο”, είχε γράψει ο Flynn.

  • Οι συζητήσεις που είχε ο Τζουλιάνι με τον Τραμπ σχετικά με τον Γκιουλέν, το 2017, έγιναν τον ίδιο χρόνο που εκπροσωπούσε τον Reza Zarrab, έναν Τούρκο Ιρανό κατηγορούμενο για διαφθορά.

Ο έμπορος κρατούσε ενοχλητικές και πολιτικά καταστρεπτικές πληροφορίες για τον Ερντογάν και άλλους κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησής, αποκαλύφθηκε αργότερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο όταν ο Ζαράμπ παραδέχτηκε την ενοχή του για να ενορχηστρώσει μια συνωμοσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Ο Ερντογάν επανειλημμένα πίεσε το Τράμπ για να απελευθερώσει τον Ζαράμπ, τόσο στις προσωπικές συναντήσεις όσο και με άλλους τρόπους την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2017, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της διοίκησης.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε δημοσίως ότι ο Ζαράμπ, κατηγορούμενος σε συνωμοσία για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ήταν πολιτικός “όμηρος” της αμερικανικής επιβολής του νόμου.

Ο Τζουλιάνι μπήκε στην δικηγορική ομάδα του Zarrab τον Μάρτιο του 2017 και πέταξε στην Τουρκία στα τέλη Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τον Ερντογάν για να συζητήσει μία πιθανή συμφωνία για να απελευθερωθει ο έμπορος, επειδή είχε στα χέρια του ντοκουμέντα για τον Τούρκο πρόεδρο.

  • Το κείμενο υπογράφουν οι δημοσιογράφοι: Carol D. Leonnig, Ellen Nakashima, Josh Dawsey και Tom Hamburger

Με εντολή του Πενταγώνου η “επίδειξη δύναμης” του F-15 στους τρομοκράτες του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: