Στο Σαράγιεβο το πρώτο Gay Pride της Βοσνίας: Το παρών έδωσε και ο Αμερικανός Πρέσβης

Υπο αυστηρή αστυνομική επιτήρηση πραγματοποιήθηκε το πρώτο Gay Pride στη Βοσνία.EPA/FEHIM DEMIR




Χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στο πρώτο Gay Pride Parade σήμερα στο Σαράγιεβο, με την αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις να έχουν κατακλύσει την πόλη, καθώς διάφορες μουσουλμανικές οργανώσεις είχαν προγραμματίσει αντισυγκεντρώσεις την ίδια ώρα.

Η παρέλαση στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, Σαράγιεβο, ολοκληρώθηκε ειρηνικά παρά το γεγονός ότι είχαν εκφραστεί φόβοι για επεισόδια. Πέραν των αντισυγκεντρώσεων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πλημμυρίσει από απειλητικά και υβριστικά μηνύματα  σε μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία εύκολα καταδικάζεται και λοιδορείται  ανοιχτά και δημοσίως.

Πάνω από 1000 αστυνομικοί περιφρουρούσαν την παρέλαση, ενώ η διαδρομή που ακολουθήθηκε είχε αποκλειστεί με φράγματα και τσιμεντόλιθους. Άνδρες των μονάδων  αντιμετώπισης ελεύθερων σκοπευτών είχαν τοποθετηθεί στις οροφές των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής της πορείας στο κέντρο της πόλης.

Η Βοσνία είναι η τελευταία χώρα των Βαλκανίων που δεν είχε μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί Gay Parade και η διοργάνωσή της είχε αντιμετωπιστεί ως τεστ ανεκτικότητας έναντι των δικαιωμάτων των μειονοτήτων καθώς η χώρα επιζητεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, δεν ήταν τυχαίο που Ευρωπαίοι διπλωμάτες  καθώς και ο Αμερικανός Πρέσβης στη Βοσνία, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, πήραν μέρος στην πορεία.

Χθες Σάββατο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Σαράγιεβο για την “υποστήριξη των οικογενειακών αξιών”, ενώ σήμερα ειρηνικά εξελίχθηκαν και οι συγκεντρώσεις των μουσουλμανικών οργανώσεων που διαδήλωσαν κατά της ομοφυλοφιλίας. Ολες οι θρησκευτικές κοινότητες της Βοσνίας καταδίκασαν την Gay Parade, αλλά προέτρεψαν τους πιστούς τους “να μην καταφύγουν στη βία”.

Με πληροφορίες από Reuters

Υπερήφανος πατέρας ο Ντεπ: “Τα παιδιά μου είναι οι θεοί μου”, δήλωσε στη Μόστρα της Βενετίας

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: