Στο νέφος του Σεράγεβο υπάρχει και λίγος αέρας: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μόλυνση της ατμόσφαιρας η πρωτεύουσα της Βοσνίας [βίντεο]

Photo via Euronews.com




Πρωταθλήτρια κόσμου στη μολυσμένη ατμόσφαιρα αναδεικνύεται όπως όλα δείχνουν η πρωτεύουσα της Βοσνίας.

Η ελβετική εταιρεία IQAir που μετρά σε πραγματικό χρόνο την ποιότητα του αέρα κατέταξε την Τετάρτη για δεύτερη διαδοχική ημέρα το Σαράγεβο στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των πόλεων με την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Στον δείκτη AQI η βοσνιακή πόλη συγκεντρώνει 301 μονάδες κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι στο νέφος της υπάρχει και λίγος… αέρας.

Την Πέμπτη το πρωί το Σαράγεβο είχε 350 μονάδες, αλλά ήταν δεύτερο, λίγο πίσω από το Δελχί.

Ενδεικτικά, νωρίς το πρωί της Πέμπτης η Αθήνα συγκέντρωνε 26 μονάδες, ο Πειραιάς 45, η Θεσσαλονίκη 105 και η Λευκωσία 111.

Την χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραφε την Πέμπτη η Ρώμη με 134 μονάδες και την καλύτερη η Κρακοβία με μόλις 17.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για κάτι καινοφανές. Ήδη από το 2020 οι κάτοικοι του Σαράγεβο διαμαρτύρονταν για το νέφος, με ειδικούς να αποφαίνονται ότι η αυξημένη ρύπανση στον αέρα των Βαλκανίων οφείλεται στην παραγωγή ενέργειας μέσω λιγνίτη και στα αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας.

Έκτοτε, οι αρχές του Σαράγεβο έχουν δεσμευθεί ότι η πόλη θα καταστεί ελεύθερη από άνθρακα μέχρι το 2035.

Ωστόσο η εκτόξευση του κόστους ζωής κρατά τους κατοίκους στα φθηνότερα στερεά καύσιμα για την θέρμανση, ενώ τα νέα αυτοκίνητα αποτελούν πολυτέλεια.

Πολλοί μάλιστα φορούν μάσκες για να προστατευθούν, κάτι που οι ειδικοί λένε πως μάλλον δεν θα βοηθήσει.

«Δεν πιστεύω ότι χρησιμεύουν οι μάσκες», λέει ο Χαρούν Ντρλιέβιτς, ιατρός από το περιφερειακό νοσοκομείο της Ζένιτσα.

«Ο κονιορτός, το πιο επικίνδυνο κομμάτι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περνά εύκολα μέσα από κάθε μάσκα και εισέρχεται στους πνεύμονες και στο αίμα, ανεξαρτήτως του αν φοράμε μάσκα ή όχι».

Το Σαράγεβο ανήκει στις 100 πόλεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά να φτάσουν σε επίπεδο μηδενικών εκπομπών.

Επί του παρόντος ο δήμος αναπτύσσει δράσεις και επενδυτικά σχέδια, προκειμένου να πετύχει την κλιματική ουδετερότητα στο σύνολό του.




ΠΗΓΗ: euronews.com

Πάγωσαν οι Κινέζοι: Ρεκόρ 70 ετών καταρρίπτει το κύμα ψύχους, έως και -29,1 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: