Σχέδιο Τουρκίας: Πρώτα επιβολή τετελεσμένων, σε θάλασσα και έδαφος, μετά διαπραγματεύσεις

File Photo: Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα της Κύπρου. Φωτογραφία Οdul Asik, ΚΥΠΕ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σημείο εκκίνησης για την Τουρκία είναι να ξεκαθαρίσει το μοντέλο της λύσης και προς τούτο ζητά τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης με το ζήτημα τούτο να είναι μοναδικό στην ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα προτιμά να μην γίνει πρώτα η κοινή συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τούτο γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στον τελευταίο. Αν και στις συζητήσεις που είχε ο κατοχικός ηγέτης με την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τήρησε κατά γράμμα τις οδηγίες της Άγκυρας και τούμπαρε την επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς.

  • Στην Τουρκία, βέβαια, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια στα κατεχόμενα. Ο Κουντρέτ Οζερσάι φέρεται να «καρφώνει» συνεχώς τον Ακιντζί στην Άγκυρα, ζητώντας παρέμβαση.

Σε ό,τι αφορά τη μορφή της λύσης, είναι σαφές πως η Τουρκία επίσημα παρουσιάζεται έτοιμη να συζητήσει αποκεντρωμένη, χαλαρή ομοσπονδία, στοχεύοντας ωστόσο στη συνομοσπονδία, διά της οποίας θα έχει έλεγχο του νησιού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται σε αυτή τη φάση για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά τούτο δεν την εμποδίζει να κινείται διπλωματικά και στην περίπτωση που εξασφαλίσει εκείνα που επιδιώκει, να μπει στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ξένη διπλωματική πηγή, που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, η Τουρκία θα εισέλθει σε διάλογο όταν επιβάλει νέα τετελεσμένα, τόσο στη θάλασσα όσο και στο έδαφος. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται. Με την επιβολή των νέων τετελεσμένων θα επιδιώξει μια διαπραγμάτευση-πακέτο Κυπριακό και ενεργειακά.

  • Την ίδια ώρα, το σκηνικό της έντασης συντηρείται και στο Αιγαίο. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τουρκικές παραβιάσεις και οι αερομαχίες στο Αιγαίο είναι περισσότερες παρά ποτέ και τούτο ανησυχεί ιδιαίτερα την Αθήνα. Ειδικοί, που χρόνια παρακολουθούν τον ελλαδοτουρκικό «πόλεμο» στο Αιγαίο, διερωτώνται πώς και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα ατύχημα. Όπως συναφώς προκύπτει από τη στάση της Αθήνας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί εξελίξεις που θα την ανάγκαζαν να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με την Άγκυρα. Είτε στο Αιγαίο είτε στην Κύπρο.

Και σε σχέση με τα διαδραματιζόμενα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο η στάση της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, της περασμένης Τρίτης, Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, είναι ξεκάθαρη. Η Αθήνα επαναφέρει παλαιότερα δόγματα του τύπου «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», με την ουρά «μην μας μπλέξετε».

Κινήσεις επιβολής διά της ισχύος, είναι το σχέδιο της Τουρκίας, που της “βγαίνει”: Εμείς τι κάνουμε;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: