Ντροπή σας άθλιοι υποκριτές: Άλλο η κατοχή του Ισραήλ, και άλλο η τουρκική κατοχή της Κύπρου;

Phile Photo, Loey Felipe: Η επιστολή που κυκλοφόρησε την Τρίτη ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η απειλή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προχωρήσει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και της Βόρειας Νεκράς Θάλασσας, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και δικαιολογημένα.

Πιεσμένος και ψυχολογικά, λόγω των πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας έχει αναδείξει όλα τα εθνικιστικά του στοιχεία, που όμως τον βοήθησαν στο παρελθόν. Και «έπαιξε» σε απίστευτο βαθμό με τη σχέση φιλίας και συνεργασίας, που διατηρεί με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέχρι το Σότσι έφτασε, παραμονές των εκλογών, για να δείξει στους Εβραίους που έφτασαν στο Ισραήλ από τη Ρωσία, ότι μπορεί να συνομιλεί με άνεση με τον Πούτιν.

Πρέπει να κάνετε τον κόπο και να μελετήσετε τις αντιδράσεις, διότι μας αφορούν. Όλοι, εκτός της Αμερικής, κατέκριναν τον Νετανιάχου, ο δε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ήταν ο πιο σκληρός όλων εάν εξαιρέσουμε τον Αραβικό Σύνδεσμο. Είναι συνήθης η πρακτική του ΟΗΕ να επικρίνει το Ισραήλ, ανεξάρτητα ποιος είναι ο επικεφαλής του. Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα και τίθεται το μεγάλο ερώτημα:

  • Η Τουρκία δεν κάνει τα ίδια και χειρότερα στην Κύπρο;
  • Η Τουρκία δεν είναι κατοχική δύναμη όπως ακριβώς και το Ισραήλ;
  • Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν πηγαινέρχονται στα κατεχόμενα, απ’ όπου απειλούν την Κύπρο και την Ελλάδα.
  • Και τέλος πάντων: Ποια είναι η διαφορά της Άγκυρας από το Εβραϊκό Κράτος στα θέματα του Παλαιστινιακού και του Κυπριακού; Όσο και να προσπαθήσετε δεν πρόκειται να βρείτε καμία.

Ο Ευρωπαίος κ. Γκουτέρες υποτίθεται ότι γνώριζε το πρόβλημα της Κύπρου αρκετά καλά πριν καν σκεφθεί να προσπαθήσει να κερδίσει τη Γραμματεία του ΟΗΕ. Πριν τον διορισμό του η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η Ελλάδα, συμμετείχαν στην εκστρατεία του για να εκλεγεί. Δεν του ζήτησαν χάρες, απλά να δει το Κυπριακό, ως όφειλε: ως θέμα εισβολής και κατοχής, ως συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών. Τι έκανε; Ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα είχε υποσχεθεί ή, αν θέλετε, απ’ όσα ανέμεναν η Λευκωσία και η Αθήνα.

Οπωσδήποτε δεν αναμένει κανείς ότι ένας γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα καταφέρει να εκδιώξει τα ξένα στρατεύματα από το νησί. Τα στρατηγικά συμφέροντα είναι πολλά. Την ίδια στιγμή περιμέναμε πως θα είναι δίκαιος και για το Παλαιστινιακό, και για το Κυπριακό και για τόσα άλλα θέματα, που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Ο κ. Γκουτέρες, αλλά και άλλοι διεθνείς παράγοντες, που επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό του Ισραήλ -και καλώς έπραξαν-, έκαναν τα στραβά μάτια στις αθλιότητες του Χουλουσί Ακάρ και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, και μας προκάλεσαν με τον πιο άθλιο τρόπο. Είδατε κάποια χώρα, εκτός της Ελλάδας που έχει υποχρέωση, να αντιδράσει πραγματικά; Οι εταίροι μας οι Ευρωπαίοι; Που έχουν και ένα σωρό οφέλη από την Κύπρο και την Ελλάδα;

Κάποιο σοβαρό λάθος κάνουμε, διότι έχουμε φτάσει στο σημείο να πιστεύουν πολλοί ξένοι πως εμείς ευθυνόμαστε για τα πάθη της κατοχής. Πως εμείς δεν επιθυμούμε λύση. Πως εμείς καταπιέζουμε τους Τούρκους στην Κύπρο, ακόμα και στην …Κωνσταντινούπολη, όπου η ελληνική μειονότητα εξαφανίστηκε, πριν ολίγων ομογενών μας, που επιμένουν να μένουν και να αντιστέκονται!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Για κ. Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Όταν η οικονομία σου πάσχει δεν πας να λύσεις τα εθνικά θέματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: