Για κ. Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Όταν η οικονομία σου πάσχει δεν πας να λύσεις τα εθνικά θέματα

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έλαβε μέρος σε διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. ΓΤΠ, ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όταν ξεκίνησε η άνευ προηγουμένου κρίση στην Ελλάδα, ειπώθηκε εμφαντικά ότι όταν η οικονομία μίας χώρας βρίσκεται στα τάρταρα δεν συζητά τα εθνικά της θέματα. Τα αφήνει στον «πάγο». Μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση και η χώρα να αποκτήσει ξανά μέρος της ισχύς της.

  • Η Ελλάδα, από τον εξοχότατο κ. Γεώργιον Α. Παπανδρέου, άλλως ΓΑΠ -ο οποίος βεβαίως ευτυχώς δεν πρόλαβε- μέχρι τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, απέφυγε να εισέλθειν σε διαδικασίες για την διευθέτηση του Κυπριακού ή των «διαφορών» στο Αιγαίο, ακριβώς επειδή γνώριζαν οι ηγέτες της πως δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν επαρκώς τη χώρα στην περίπτωση που η Τουρκία εξαπέλυε κάποια επίθεση.

Όταν το 2017, μετά από το λάθος του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη να δεχθεί, στη διάρκεια λουκούλλειου δείπνου, να συμμετέχει σε συνομιλίες με περίεργη και φιλοτουρκική ατζέντα, η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, έθεσε ως όρο απαράβατο την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, με αποτέλεσμα να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία. Και το λέω με την καλή έννοια: ότι με τον τρόπο αυτό αποκαλύφθηκαν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.

Ο κ. Αναστασιάδης πήγε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα και τα είπε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Άκουσε με καθαρότητα και ευκρίνεια τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι κανένας εθνικιστής πολιτικός που φορά φουστανέλα. Ακριβώς το αντίθετο. Όσα του είπε, λοιπόν, πρέπει να τα λάβει καλά υπόψη. Το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί επειδή δεν το θέλουμε εμείς. Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο αν το επιθυμεί η Τουρκία και υπό την προϋπόθεση ότι η λύση καλύπτει το 100% των στρατηγικών της σχεδιασμών. Όλα τα υπόλοιπα είναι φληναφήματα, και εξυπηρετούν μόνο την Άγκυρα.

Αυτό που μας συμβαίνει αποκλείεται να το συναντήσουμε οπουδήποτε αλλού:

  • Η Κύπρος είναι θύμα εισβολής και κατοχής, αλλά καταφέραμε όλοι στο εξωτερικό να πιστεύουν ότι φταίμε εμείς για ότι μας συμβαίνει. Και ότι οι Τούρκοι είναι τα θύματα και εμείς οι θύτες.
  • Ακόμα και οι εταίροι μας οι Ευρωπαίοι, πιστεύουν ότι εμείς είμαστε αυτοί που δεν θέλουμε λύση, ενώ η Τουρκία …«καίγεται». Τη θέλει τόσο πολύ που δεν αντέχει! Και όμως, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Οι Ελληνοκύπριοι στην πλειοψηφία τους επιθυμούν τη λύση. Απλά αρνούνται κάθε διευθέτηση που θα παρέδιδε την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.

Σε αυτή την προπαγάνδα βοηθούν, δυστυχώς αποτελεσματικά, ελληνόφωνοι της Λευκωσίας και της Αθήνας. Στις επαφές με ξένες πρεσβείες και σε ξένες πρωτεύουσες, αυτό ακριβώς ισχυρίζονται: ότι δεν θέλουν οι Ελληνοκύπριοι. Πρόκειται για ψέμα. Και κάποια στιγμή πρέπει να λέγονται τα πράγματα με το όνομα τους. Ακόμα και Κύπριοι διπλωμάτες σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Και κακολογούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τα θέλει και τα παθαίνει. Εξέθρεψε φίδια στον κόρφο του και τώρα τον έχουν περικυκλώσει για να του δώσουν το δηλητήριο.

Έχουν εκτραχυνθεί. Τον αντιμετωπίζουν με πρωτόγνωρο μίσος. Ενώ τους έχει δώσει θέσεις, και μαζί με τις θέσεις και πολλά χρήματα. Μου έλεγαν φίλοι στην Αθήνα, ότι οι προστατευόμενοι του κ. Αναστασιάδη ομιλούν γι’ αυτόν με θυμό. Και βγάζουν λύσσα. Και είναι αποφασισμένοι να τον τελειώσουν. Οι φήμες για την υγεία του εκπορεύονται από τους ίδιους. Μαζί τους έχουν και πρώην επιχειρηματικούς φίλους του προέδρου της Κύπρου, που του ζήτησαν να παρανομήσει για να διασωθούν και αυτός αρνήθηκε.

  • Η απλή και μόνο περιγραφή της κατάστασης προκαλεί απέραντη θλίψη. Διότι ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται υπό αφόρητη πίεση, την οποία «αναμειγνύουν» με τους εκβιασμούς που πηγάζουν από τα δημοσιεύματα για σχέσεις με ολιγάρχες. Σχέσεις που σύμφωνα με τους νόμους είναι νόμιμες. Αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την ηθική. Ότι ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί -άλλοι λένε πως δεν έχει καν δικαίωμα- να συνομιλεί για το μέλλον της Κύπρου. Είναι μία άποψη, αλλά ας μην ξεχνούν πως είναι εκλεγμένος πρόεδρος της Κύπρου. Και ο ίδιος πρέπει να θυμάται ότι στον πρώτο γύρο υποστήριξε την πολιτική του στο Κυπριακό μόνο το 36% των πολιτών…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Όταν αναφέρομαι στο θέμα της διαφθοράς στην Κύπρο, γνωρίζω ότι έχω να κάνω με υποκριτές, αλλά πρέπει να το προσπερνώ αυτό το γεγονός, διότι τι μπορεί να περιμένει κανείς από τους διεφθαρμένους. Αυτοί είναι. Η γνωστή ιστοσελίδα OCCRP, που αποκάλυψε τα “dealings” του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ο ίδιος είχε αποχωρήσει, έχει γράψει και για άλλο δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχει -όπως σημειώνει- διασυνδέσεις με Ρώσους ολιγάρχες. ΕΡΩΤΩ: Γιατί όλοι αυτοί που επιτέθηκαν εναντίον του κ. Αναστασιάδη, δεν έγραψαν τίποτα και για το άλλο δικηγορικό γραφείο; Μήπως οι σχέσεις είναι ανάρμοστες; Επαναλαμβάνουμε -για να το εμπεδώσουν πρώτα οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι και η αμαρτωλή οργάνωσή τους (ΕΣΚ), ότι: Η εξαγορά και η φίμωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης απειλεί τη Δημοκρατία. Στη συνέχεια αυτά τα ΜΜΕ θα χρησιμοποιηθούν για να επιβληθεί η όποια λύση αποφασίσουν τα Ηνωμένα Έθνη, οι Εγγλέζοι και οι Τούρκοι. Και εδώ είναι το κλειδί. Στην Κύπρο δεν γίνεται τίποτα τυχαία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Έπεσαν να “φάνε” τον μάγκα πιτσιρικά στη Λευκωσία, που κατέβασε τη σημαία του Αττίλα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: