Ιράν: Και με “τη βούλα” της FIFA οι γυναίκες στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022

File Photo: Ιρανές γυναίκες παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH
Αντιπροσωπεία της FIFA συναντήθηκε σήμερα στην Τεχεράνη, με τις αρμόδιες Αρχές του Ιράν, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, που αφορά στην παρουσία γυναικών στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

  • Οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, συναντήθηκαν με τον υπουργό Αθλητισμού και παράγοντες της ομοσπονδίας, οι οποίοι διαβεβαίωσαν πως έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες αλλαγές και διαδικασίες. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Irna», στις 10 Οκτωβρίου και στην αναμέτρηση με την Καμπότζη για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022, οι γυναίκες θα μπορούν να παρακολουθήσουν «επίσημα» τον αγώνα που θα διεξαχθεί στο στάδιο «Azadi». Στην συνέχεια, οι παράγοντες της FIFA, επισκέφθηκαν και επιθεώρησαν τις θύρες, αλλά και τις εξέδρες, όπου θα καθίσουν οι γυναίκες.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 9 Σεπτεμβρίου, η Ιρανή ποδοσφαιρόφιλη, Σαχάρ Κονταγιάρι, υπέκυψε στα τραύματα της (σ.σ. εγκαύματα στο 90% του σώματος της), συνεπεία του αυτοπυρπολισμού της ενώπιον δικαστηρίου στην Τεχεράνη, αντιτιθέμενη στην απαγόρευση εισόδου των γυναικών στα γήπεδα. Στις 12 Μαρτίου, η 30χρονη Σαχάρ Κονταγιάνι, είχε εισέλθει ντυμένη ως άνδρας στο προαναφερθέν γήπεδο της Τεχεράνης, για να παρακολουθήσει την αγαπημένη της ομάδα, Εστεγκλάλ. Φυλακίστηκε για λίγες ημέρες σε μια από τις πιο… διαβόητες φυλακές γυναικών του κράτους και η συνέχεια υπήρξε τραγική.

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε πως ήρθε η ώρα το Ιράν να επιτρέψει, επιτέλους, στις γυναίκες να έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν από τις κερκίδες ποδοσφαιρικούς αγώνες. Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του Ιράν, από την ισλαμική επανάσταση του 1979, απαγορεύει στις γυναίκες να παρακολουθούν διά ζώσης ποδοσφαιρικούς αγώνες και ο Ελβετός παράγοντας ζήτησε την άμεση αλλαγή της νομοθεσίας: «Η θέση μας είναι απλή και καθαρή: Οι γυναίκες πρέπει να έχουν το δικαίωμα εισόδου στα γήπεδα του Ιράν. Τώρα είναι η ώρα των αλλαγών και μάλιστα από τον επόμενο αγώνα της εθνικής του Ιράν τον Οκτώβριο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η FIFA λέει στο Ιράν να αφήσει τις γυναίκες να πηγαίνουν στo γήπεδo και να βλέπουν ποδόσφαιρο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required