Η FIFA λέει στο Ιράν να αφήσει τις γυναίκες να πηγαίνουν στo γήπεδo και να βλέπουν ποδόσφαιρο

File photo: Οι διαμαρτυρίες για την απαγόρευση εισόδου γυναικών στα γήπεδα εκδηλώνονται διαρκώς πλέον στο Ιράν. Photo via Twitter




Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, την απαγόρευση που έχει επιβάλει το Ιράν και βάσει της οποίας δεν μπορούν οι γυναίκες της χώρας να πάνε στο γήπεδο. Η απαγόρευση πρέπει να αρθεί, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ανέφερε σαφώς ότι η θέση της FIFA είναι “σαφής και κατηγορηματική” και ότι οι γυναίκες “πρέπει να επιτραπεί” να πηγαίνουν στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας.

  • Η απαγόρευση παρακολούθησης ποδοσφαιρικών αγώνων από τις Ιρανές τέθηκε σε εφαρμογή λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Η Διεθνής Αμνηστία και η  Human Rights Watch (HRW) έχουν απευθύνει έκκληση στην  FIFA να βάλει τέλος σ’ αυτή την απαγόρευση.

Η έκκληση του Ινφαντίνο έρχεται σε συνέχεια του θανάτου της Σαχάρ Χονταγιαρί, μιας  Ιρανής οπαδού του ποδοσφαίρου η οποία αυτοπυρπολήθηκε επειδή της απαγόρευσαν την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου της Τεχεράνης.

Η Χονταγιαρί, γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως “γαλάζιο κορίτσι”, από τα χρώματα της αγαπημένης της ομάδας στον Ιράν, συνελήφθη στην προσπάθειά της να μπει στο γήπεδο και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή δεν είχε καλυμμένο το κεφάλι και το πρόσωπό της ενώ αντιθέτως ήταν “ντυμένη σαν άντρας”. Όταν το δικαστήριο δεν την δικαίωσε, έριξε πάνω της βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε. Πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου.

“Ευελπιστώ ότι η Ιρανική Ομοσπονδία και οι Ιρανικές Αρχές θα ακούσουν τις επανειλημμένες εκκλήσεις για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης”, αναφέρει στη δήλωσή του ο Ινφαντίνο και προσθέτει πως αντιπροσωπεία της FIFA βρίσκεται στο Ιράν για το θέμα. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχει σύντομα “καλά νέα”.

Η Εθνική Ομάδα Ανδρών του Ιράν αγωνίζεται στις 10 Οκρωβρίου εναντίον της Καμπότζης για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με πληροφορίες από BBC

Ο Giannis απαντά στην κριτική που δέχεται για τα τρίποντα: Κέρδισα τον τίτλο MVP, χωρίς αυτά

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: