Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η πτώχευση του βρετανικού κολοσσού Thomas Cook και οι συνέπειες στην τουριστική βιομηχανία και οικονομία της Κύπρου γενικότερα, οι επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη, η μονόωρη στάση εργασίας των δασκάλων καθώς και οι δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ο οποίος είπε ότι 1,680 εκπαιδευτικοί δηλώνουν ασθενείς για να μη μετατίθενται αλλά και η συνένωση δήμων στην επαρχία Αμμοχώστου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τσουνάμι στον τουρισμό» αναφέρεται στις αναταράξεις στην τουριστική βιομηχανία πολλών χωρών λόγω της κατάρρευσης του βρετανικού κολοσσού Thomas Cook. Η Κύπρος χάνει τους 250 χιλιάδες επισκέπτες που είχε καθ ΄όλη την διάρκεια του έτους με έσοδα 188 εκ. ενώ οι ξενοδόχοι για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο χάνουν τα εισοδήματα τους που ανέρχονται στα 50 εκ.. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Παναγιώτη Αντωνίου, ο οποίος είπε ότι 1,680 εκπαιδευτικοί δηλώνουν ασθενείς για να μη μετατίθενται. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πως είναι αίτημα όλων των Τ/Κ και όχι απαίτηση της Τουρκίας, η πολιτική ισότητα.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Τo Thomas «μπουμ» μας βάζει σε μπελάδες» γράφει ότι η κατάρρευση της Thomas Cook εντείνει την πίεση στην κυπριακή ξενοδοχειακή βιομηχανία σε μια περίοδο που ήταν ήδη προβληματική λόγω της αβεβαιότητας του Brexit και της έντασης του ανταγωνισμού στην Μεσόγειο. Αλλού γράφει ότι νοσηλευτές αντί να ασχοληθούν με το πρόβλημα υγείας γυναίκας «την έστησαν στον τοίχο» γιατί τους είπε πως κατάγεται από την Βόρεια Μακεδονία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε πληροφορίες του «Π» ότι το δημοτικό συμβούλιο Σωτήρας αποφάσισε την Πέμπτη να διεκδικήσει συνένωση με Δήμο Αγίας Νάπας και Λιοπέτρι.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πτώχευση ντόμινο για Κύπρο» αναφέρεται στην κατάρρευση της Thomas Cook και γράφει ότι οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και ευρύτερες αφού εκτός των όσων οφείλει ο οίκος σε ξενοδόχους και δεν θα πληρωθούν, πρόβλημα προκύπτει τόσο για τις κρατήσεις μέχρι το τέλος της σεζόν όσο και για το 2020. Αλλού γράφει ότι τα απανωτά οικονομικά σκάνδαλα που έπληξαν τον τόπο και η ανάγκη για διερεύνηση τους οδήγησε την Αστυνομία στην ανάγκη για μόνιμη απασχόληση τεσσάρων λογιστών-ελεγκτών καθώς και δύο ακαδημαϊκών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «ψάχνουν τον τυχερό στο Παραλίμνι», έπαιξε 10,50 ευρώ στο τζόκερ και κέρδισε 2,67 εκ. ευρώ.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Μετρούμε ζημιές από πτώχευση Thomas Cook” γράφει ότι η χρεοκοπία της βρετανικής Thomas Cook έχει φέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολλές χώρες και σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση είναι και η Κύπρος που μετρά απώλειες σε τουρίστες ενώ Κύπριοι ξενοδόχοι μένουν ξεκρέμαστοι. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ τίμησε ψες με το βραβείο πολιτιστικής προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας-Θοδόσης Πιερίδης» την καταξιωμένη ηθοποιό Έλλη Κυριακίδου, την φημισμένη ερμηνεύτρια κυπριακού τραγουδιού Καλλιόπη Σπύρου και τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Θέατρο Ριάλτο». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην μονόωρη στάση εργασίας των δασκάλων με αφορμή την ελλιπή στελέχωση, μη επαρκή στήριξη των αλλόγλωσσων παιδιών και των παιδιών με αναλφαβητισμό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Σοβαρό πλήγμα η κατάρρευση της Thomas Cook» αναφέρεται στην πτώχευση της Thomas Cook και στις επιπτώσεις που θα έχει στην τουριστική βιομηχανία αλλά και οικονομία της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται επίσης στην πτώχευση της Thomas Cook με ειδίκευση στους πολιτικούς γάμους στο νησί που άφηνε αρκετά εισοδήματα σε αυτόν τον τομέα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αναπάντεχη ξαφνική συνάντηση που είχαν στην Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/09/2019

Πρώτο σε τηλεθέαση το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA: Δεύτερος ο ΣΚΑΙ την Κυριακή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: