Ευρωπαϊκή επιστημονική αποστολή στην Αρκτική για το κλίμα: 1,5 εκατ. στους δρόμους στη Γερμανία

Μαθητές συμμετέχουν στην παγκόσμια κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής, στη Γερμανία. EPA, FILIP SINGER




Τη μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή που έχει γίνει ποτέ στην Αρκτική, διάρκειας ενός έτους, ξεκινούν σήμερα Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, επιστήμονες από 19 χώρες, προκειμένου να μελετήσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι ιδιαίτερα ορατή στον Βόρειο Πόλο.

Το παγοθραυστικό Polastream του γερμανικού Ινστιτούτου Άλφρεντ Βέγκενερ, στο Μπρεμερχάφεν, απέπλευσε απόψε από το Τρόμσε της βόρειας Νορβηγίας, στο πλαίσιο της αποστολής “Mosaic”. Εκατοντάδες επιστήμονες, που θα εναλλάσσονται πάνω στο πλοίο, θα μπορέσουν έτσι να περάσουν τον επόμενο χρόνο κοντά στον Βόρειο Πόλο.

  • “Θέλουμε να πάμε στην Αρκτική επειδή είναι το επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής”, εξήγησε ο Μάρκους Ρεξ, επιστήμονας ειδικός σε θέματα ατμόσφαιρας και επικεφαλής της αποστολής, κάνοντας λόγο για “ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα”.

Η αποστολή Mosaic είναι η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν οι ερευνητές να μελετήσουν την Αρκτική κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς μέχρι τώρα δεν διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη θραύση των πάγων. “Δεν κατανοούμε καλά το κλίμα στην Αρκτική επειδή ουδέποτε βρεθήκαμε εκεί τον χειμώνα”, πρόσθεσε ο Ρεξ.

  • Συνολικά, περίπου 600 ειδικοί θα εναλλάσσονται στο πλοίο για τις επόμενες 390 ημέρες. Το παγοθραυστικό θα καλύψει 2.500 χιλιόμετρα. Οι ομάδες θα ζήσουν 150 πολικές νύχτες, με θερμοκρασίες που μπορεί να πέσουν ακόμη και στους -45 βαθμούς Κελσίου.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι θα έχουν ως μοναδικό καθήκον τους να εντοπίζουν και να απομακρύνουν τις πολιτικές αρκούδες και να φροντίζουν για την ασφάλεια των επιστημόνων κατά τη διάρκεια του έργου τους.

“Πολύ σύντομα, θα πούμε αντίο στον ήλιο (…) Θα δουλέψουμε στο απόλυτο σκοτάδι, θα είμαστε απομονωμένοι, σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από όλους τους άλλους ανθρώπους. Θα πρέπει να διαχειριστούμε μόνοι μας κάθε είδους πρόβλημα, κυρίως τα ιατρικά”, είπε ο Μάρκους Ρεξ.

  • Οι ειδικοί θα μελετήσουν την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, τους πάγους και το οικοσύστημα για να συλλέξουν δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όχι μόνο τον Βόρειο Πόλο αλλά και όλον τον πλανήτη.

“Καμία άλλη περιοχή της Γης δεν υπερθερμάνθηκε με τόση ταχύτητα τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ βρίσκεται το επίκεντρο της υπερθέρμανσης και ταυτόχρονα, μέχρι τώρα γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτήν την περιοχή”, πρόσθεσε ο Ρεξ. Η κατάσταση στην Αρκτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. “Στις αρχές του έτους διαπιστώσαμε κάτι ακραίο: στο κέντρο της Αρκτικής έκανε περισσότερη ζέστη απ’ ότι στη Γερμανία”, επισήμανε.

Το Polarstream θα συνοδεύεται από τέσσερα παγοθραυστικά της Ρωσίας, της Κίνας και της Σουηδίας, ενώ αεροσκάφη και ελικόπτερα θα αναλάβουν να μεταφέρουν τους επιστήμονες και να τους εφοδιάζουν με τρόφιμα και άλλα είδη.

Προκειμένου να εκτελέσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή του, το Polarstream θα αφεθεί να πλέει μαζί με τους πάγους όπου το πάνε τα θαλάσσια ρεύματα.

1,4 εκατομμύρια στους δρόμους για την κλιματική αλλαγή

Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Γερμανίας σήμερα αξιώνοντας από τους κυβερνώντες να αναλάβουν δράση για τη διάσωση του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών των κινητοποιήσεων.

Οι διοργανωτές αναφέρουν πως 270.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στο Βερολίνο, ενώ η αστυνομία μιλάει για άνω των 100.000 διαδηλωτών.

  • Οι δρόμοι στο κέντρο του Βερολίνου πλημμύρισαν από κόσμο με τις αρχές να κλείνουν τον σταθμό του μετρό κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου λόγω του συνωστισμού.

Τρεις ακτιβιστές στέκονταν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου πάνω σε κομμάτια πάγου που έλιωναν, ενώ είχαν περάσει θηλιές γύρω από τους λαιμούς τους. Μια άλλη ομάδα ακτιβιστών της οργάνωσης Extinction Rebellion απέκλεισε δρόμους της πόλης.

Προτού ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις, διαδηλωτές κρέμασαν ένα πανό από μια γέφυρα της γερμανικής πρωτεύουσας με το σύνθημα: «Τα καθαρά αυτοκίνητα είναι ένα βρώμικο ψέμα».

  • Στο Αμβούργο, η αστυνομία είπε ότι τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα. Στην Κολωνία, οι διοργανωτές μιλούν για ένα πλήθος 70.000 ανθρώπων, ενώ στο Μόναχο και το Ανόβερο ο αριθμός των συμμετεχόντων ανήλθε σε 25.000.

Σε μικρότερες πόλεις, όπως το Φράιμπουργκ και το Μίνστερ, περίπου 20.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους.

«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και ισχυρό μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες μας» δήλωσε ο δήμαρχος του Φράιμπουργκ Μάρτιν Χορν.

  • Στη Φρανκφούρτη, διαδηλωτές προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο στην καρδιά της πόλης.

Σύμφωνα με το κίνημα Fridays for Future, περισσότερες από 570 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σας πήρε ο ύπνος, εμείς ξυπνήσαμε» και «Αυτός ο πλανήτης είναι πιο καυτός από το αγόρι μου».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA, AFP, Reuters

Χιλιάδες Ελληνόπουλα διαδήλωσαν στο Σύνταγμα για το κλίμα: “Σώστε τον πλανήτη”, το σύνθημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: