Ενταση και διαδηλώσεις στην Ινδία μετά την πλήρη απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Διαδήλωση κατά της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ινδία. EPA/RAJAT GUPTA




Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε πίσω την απόφασή μας, δήλωσε κατηγορηματικά σήμερα η κυβέρνηση της Ινδίας, αναφερόμενη στην απαγόρευση πώλησης και εισαγωγικής ηλεκτρονικών τσιγάρων στη χώρα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μεγάλη ένταση, ακόμη και διαδηλώσεις, από τους χρήστες προϊόντων ατμίσματος, ενώ η ομοσπονδία ατμιστών της Ινδίας διοργάνωσε διαδηλώσεις. Πάντως, η συμμετοχή σ’ αυτές ήταν μικρή σύμφωνα τόσο με τους διοργανωτές όσο και με την αστυνομία.

Η κυβέρνηση της Ινδίας προχώρησε στην πλήρη απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προειδοποιώντας για την ύπαρξη “επιδημίας” του ατμίσματος στους νέους και τις νέες της χώρας.

Η απαγόρευση πλήττει διεθνείς εταιρείες συμπεριλαμβανομένων της  Juul Labs Inc και της Philip Morris International, ενώ ντόπιες καπνοβιομηχανίες έχουν προσφύγει ήδη στα δικαστήρια.

Εξι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα με τους ατμιστές που συμμετείχαν σ’ αυτές να ζητούν τη ρύθμιση της πώλησης και χρήσης προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά όχι της απαγόρευσής τους.

Ομως, οι διοργανωτές της Ενωσης Ατμιστών Ινδίας ανακοίνωσε ότι στις διαδηλώσεις δεν συγκεντρώθηκαν πάνω από 400 άτομα, με πολλούς ατμιστές να φοβούνται την στοχοποίησή τους.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το μέτρο της απαγόρευσης είναι ουσιαστικό για την προστασία του πληθυσμού καθώς το άτμισμα μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση από τη νικοτίνη και να ωθήσει τους χρήστες στην κατανάλωση καπνού.

Οι ατμιστές απ’ την πλευρά τους δηλώνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο τους κρατά μακριά από τα συμβατικά τσιγάρα.

Περισσότερα από  900,000 άτομα πεθαίνουν ετησίως στην Ινδία από ασθένειες σχετιζόμενες με τον καπνό, εκτιμά η κυβέρνηση του Νέου Δελχί. Ομως, η Ινδία έχει περίπου 106 εκατομμύρια ενήλικες καπνικές. Είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα σε ολόκληρο τον κόσμο σε αριθμό καπνιστών.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι ανεξάρτητα από τις διαμαρτυρίες ή την προσφυγή εταιρειών στη δικαιοσύνη, η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει.

Με πληροφορίες από Reuters

“Δείτε την”… αλλιώς: Αντιμετωπίστε τη ζωή με αισιοδοξία και μειώστε τον κίνδυνο εμφράγματος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: