Δεν αντέχουμε μόνοι μας το μεταναστευτικό είπε ο Μητσοτάκης: Μόνη λύση για Κύπρο η ΔΔΟ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ




Μια νέα μέρα έχει ανατείλει για την Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι χώρα πλέον κατευθύνεται μακριά από την κρίση που την ταλαιπώρησε την τελευταία δεκαετία, «διατηρώντας ωστόσο την επίγνωση της θέσης μας στην ευμετάβλητη περιοχή που ζούμε και του ρόλου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ιδανικά της οποίας εμπνεύσαμε και τις ευθύνες μας στον ευάλωτο κόσμο που κατοικούμε όλοι».

  • Ο πρωθυπουργός προέταξε το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης και υπογραμμίζοντας προς τους Ευρωπαίους εταίρους το «προφανές»:

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον». Σημείωσε δε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα.

Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά». Διατυπώνοντας τις θέσεις της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, και τόνισε:

  • «Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη.

Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες». Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τις χώρες της ΕΕ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση».

Κυπριακό: Μόνη αποδεκτή λύση η ΔΔΟ

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και την ετοιμότητα να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων και της απόσυρσης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

  • Όπως επανέλαβε σε αυτή την αίθουσα χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών «δικαιωμάτων» παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί».

  • Αναφερόμενος στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τόνισε ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Στέλνοντας μηνύματα στην Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως εμμένοντας στον σταθεροποιητικό της ρόλο σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της.

  • Ωστόσο, καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών.

«Ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση».

Η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μόντι

Στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας, με έμφαση στο εμπόριο και τον τουρισμό, συμφώνησαν οι δύο πρωθυπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

  • Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας ενώ οι δύο πρωθυπουργοί σημείωσαν ότι εκπροσωπούν την πιο παλιά, ο κ. Μητσοτάκης, και την πιο μεγάλη από άποψη πληθυσμού ο κ. Μόντι, δημοκρατίες στον κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας δεν διαταράχθηκαν ποτέ στο πέρασμα των αιώνων ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

  • Χτίζοντας πάνω στην επιτυχημένη παρουσία της Ινδίας ως τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης προσκάλεσε τον Ινδό πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Modi αποδέχτηκε την πρόσκληση και ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση μετατέθηκε από Πέμπτη σε Παρασκευή, καθώς οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης δεν επέτρεψαν στον Πρωθυπουργό της Ινδίας να είναι παρών στο ραντεβού της Πέμπτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

 

Μόνη λύση η ΔΔΟ, είπε στον ΟΗΕ ο Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραβιάζει Διεθνές Δίκαιο και αποφάσεις ΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: