Ασφυκτιούν τα ελληνικά νησιά: Πάνω από 25.000 μετανάστες σε καταυλισμούς, γράφει η Handelsblatt

File Photo: Πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο υποδοχής της Μόριας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Ο αριθμός των μεταναστών στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά ξεπέρασαν τους 25.000, γράφει η Handelsblatt επικαλούμενη τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

  • Όπως σημειώνει η οικονομική εφημερίδα τις τελευταίες εβδομάδες οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά αυξήθηκαν σημαντικά. Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη ήρθαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 300 μετανάστες. Τον Αύγουστο οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν πάνω από 8.100 αφίξεις, ενώ τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς ο αριθμός τους άγγιζε τους 3.200.

Από την πλευρά της η Der Standard σημειώνει στο ζήτημα του προσφυγικού:

«Ούτε η ΕΕ, ούτε και η Ελλάδα ανταποκρίθηκαν πλήρως στις υποχρεώσεις τους. Η ΕΕ δεν προχώρησε, όπως υποσχέθηκε, στην μετεγκατάσταση 54.000 προσφύγων από τη Συρία από την Τουρκία σε χώρες – μέλη και η Ελλάδα δεν επαναπροώθησε ικανό αριθμό προσφύγων στην Τουρκία. Οι πρόσφατες απειλές Ερντογάν ότι θα “ανοίξει τις πύλες” δίνουν εκρηκτική διάσταση στα παραπάνω στοιχεία. Μόνο με σημαντική βοήθεια από τις Βρυξέλλες η Ελλάδα θα κατάφερει να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Σε περίπτωση που η ΕΕ δεν αναλάβει πρωτοβουλία το προσφυγικό ενδέχεται να βρεθεί εκτός ελέγχου, γεγονός που θα αποβεί και σε βάρος της».

ΠΗΓΗ: DW-Στέφανος Γεωργακόπουλος

Καρέ-καρέ η διάσωση προσφύγων, μεταξύ των οποίων και βρέφη, σε ένα συγκλονιστικό βίντεο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal