Καρέ-καρέ η διάσωση προσφύγων, μεταξύ των οποίων και βρέφη, σε ένα συγκλονιστικό βίντεο

File Photo: Πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο υποδοχής της Μόριας. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Συγκλονίζει βίντεο που καταγράφει καρέ-καρέ τη διάσωση προσφύγων από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στη Λέσβο, το οποίο προβλήθηκε σε ρεπορτάζ του OPEN Beyond TV και του συναδέλφου Αλέξανδρου Καλαφάτη με καταγραφή από την κάμερα των Άγγελου Βόσσου και Βίκτωρα Βοΐκου.

  • Από το φως στο σκοτάδι. Από την απόγνωση στην ελπίδα. Ισορροπία μεταξύ ζωής και θανάτου στο Αιγαίο. «Σβήσε τη μηχανή», λέει λιμενικός που υπηρετεί στη Λέσβο. Άνθρωποι-φαντάσματα, στοιβαγμένοι πάνω σε μία λέμβο που κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμα θα αντέξει το βάρος. Απέναντί τους οι φύλακες άγγελοι του Αιγαίου εμφανίζονται άλλο ένα βράδυ με ένα πλωτό-σύμβολο. «Σταμάτα τη μηχανή, σταμάτα τη μηχανή», προσθέτει ο λιμενικός, φωνάζοντας: «Θα σας σώσουμε. Σβήστε τη μηχανή».

Οι μετανάστες δεν σταματούν στο σήμα των λιμενικών. Πιστεύουν ότι έχουν μπροστά τους σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που θα τους γυρίσει πίσω, αναφέρει το ρεπορτάζ. Τα γαλανόλευκα χρώματα της ελληνικής σημαίας είναι τα μόνα που μπορούν να τους πείσουν. «Φέρε τη σημαία, Μιχάλη. Φέρτε τη σημαία, φέρε ένας τη σημαία», αναφέρει ο λιμενικός στους συναδέλφους του. «Σταματήστε. Θα σας βοηθήσουμε. Θα σας βοηθήσουμε», συνεχίζει.

  • Ο χειριστής της λέμβου έχει δίπλα του ένα βρέφος χωρίς σωσίβιο. Τελικά αποφασίζει να σβήσει τη μηχανή. Η λέμβος προσεγγίζει το ναυαγοσωστικό 511 του Λιμενικού και τότε τα μάτια όλων καρφώνονται στα βρέφη και στα μικρά παιδιά. Οι λιμενικοί ρίχνουν τα σχοινιά και η διάσωση ξεκινά. Ο υποπλοίαρχος Μιχαήλ Καπιτανέλης προσπαθεί να βρει μετανάστες που μιλούν αγγλικά για να τον βοηθήσουν στην επιβίβαση.

Όλοι βοηθούν στην επιβίβαση των παιδιών στο σκάφος, ενώ μωρό, που δεν φοράει σωσίβιο, φαίνεται σαν να πετάει ανάμεσα στα χέρια προσφύγων και λιμενικών. Οι 55 πρόσφυγες βρίσκονται πια σε ασφαλές περιβάλλον στο πλωτό του κυβερνήτη Γαβριήλ Καλφόπουλου. Μία ανάσα ανακούφισης, ένας βαθύς αναστεναγμός και πολλά θλιμμένα μάτια παιδιών που ξεκίνησαν για το άγνωστο. Το ξημέρωμα τους βρίσκει στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στον φιλόξενο αυτόν τόπο θα συνεχίσουν την ανηφοριά τους…

Δείτε το ρεπορτάζ του OPEN Beyond TV στο βίντεο που ακολουθεί

 

Πηγή: OPEN Beyond TV

Αμείωτες οι ροές στο Βόρειο Αιγαίο: 228 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες το Σαββατοκύριακο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required