Από τον Ανδρέα στη Φώφη: Στα 45 του το ΠΑΣΟΚ είναι στον κάλαθο των αζήτητων της ιστορίας

File Photo: Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλάει σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. ΑΠΕ ΜΠΕ, Κίνημα Αλλαγής Γραφείο Τύπου, STR




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει τα 45α γενέθλιά του, έχοντας μάλλον μεταβεί αυτοβούλως στον κάλαθο των αζήτητων της ιστορίας.

Τα σχήματα που διαδέχθηκαν το άλλοτε κραταιό Κίνημα ήταν πρώτα η Δημοκρατική Συμπαράταξη το 2015 και πιο πρόσφατα το Κίνημα Αλλαγής. Γιατί λοιπόν Κίνημα Αλλαγής; Προφανώς για να δημιουργηθεί η εντύπωση ενός νέου ξεκινήματος με τη συγκόλληση πολιτικών κινήσεων με μικρή, ή και ανύπαρκτη εκλογική απήχηση.

  • Κατά μία έννοια, η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί μία επανάληψη αυτού που έκανε στη δεκαετία του 2000 ο Αλέκος Αλαβάνος, συστήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για να προσελκύσει κινήσεις και ομάδες της ευρύτερης Αριστεράς. Δεν ήταν, ωστόσο, η προσθήκη των συνιστωσών που εκτόξευσε εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και το 2015 τον έστειλε στους θώκους της εξουσίας. Ήταν η άτυπη χρεοκοπία και τα Μνημόνια.

Η πολιτικοεκλογική αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ είναι εξίσου εντυπωσιακή με τη θυελλώδη επέλασή του προς την εξουσία (1974-81) και την εδραίωσή του ως ηγεμονική πολιτική δύναμη στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εκμεταλλεύθηκε με διορατικότητα το ριζοσπαστικό κύμα που σάρωσε την Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 για να οικοδομήσει σοσιαλιστικό κόμμα εξουσίας.

Αλλαγή σε τρεις άξονες
Το ρεύμα της Αλλαγής αναπτύχθηκε γύρω από τρεις άξονες:

Πρώτον, τον εκδημοκρατισμό και την οριστική υπέρβαση των υπολειμμάτων του εμφυλιοπολεμικού κλίματος.
Δεύτερον, την εθνική χειραφέτηση από την ξένη εξάρτηση.
Τρίτον, τη δημιουργία Κράτους Πρόνοιας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Κυρίαρχος του παιγνιδιού ο Μητσοτάκης αλλά έχει και θέματα: Θεσμική τρύπα στην ασφάλεια

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: