File Photo: Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Σταθερά ανυποχώρητη είναι η θέση της Ελλάδας απέναντι στα ζητήματα αρχής της εθνικής μας πολιτικής τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση, στην οποία επιτέθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο, με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την τριμερή με την Αίγυπτο.

  • «Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διμερείς σχέσεις στα ελληνοτουρκικά ώστε να αποκτήσει διπλωματικά ερείσματα στην Ευρώπη για τα αιτήματα που έχει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση για την άμβλυνση της έντασης. «Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις μέσα σε μια ρητορική μίσους και εχθροπάθειας» διεμήνυσε όμως ο υπουργός Επικρατείας.

Η πολιτική της Τουρκίας που εγκαταλείπει το διάλογο και τον ορθό λόγο είναι μια πολιτική που δεν πρόκειται να περάσει, υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης. «Από τη διμερή συνάντηση με τον κ. Ερντογάν περιμένουμε πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής χωρίς αυτά δε μπορεί να υπάρξει οικοδόμηση εμπιστοσύνης», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

«Ανειλικρινής η Ελλάδα απέναντί μας»

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, είχε απορρίψει νωρίτερα τη διακήρυξη και χαρακτήρισε παράνομη και μαξιμαλιστική την πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

«Απορρίπτουμε εντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς για τη χώρα μας στην κοινή διακήρυξη της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Αιγύπτου-Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.

  • Οι τελευταίες προσπάθειες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας να εμπλέξουν χώρες της περιοχής, μαζί με ευρωπαϊκές χώρες, στην παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μαξιμαλιστική εθνική τους πολιτική το τελευταίο διάστημα δεν συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα της ανατ. Μεσογείου».

Μάλιστα αναφέρει ότι οι χώρες που συνεργάζονται με τους Έλληνες και τους Ελληνοκυπρίους δεν έχουν λόγο να ανακατεύονται στο Αιγαίο και το Κυπριακό. «Οι χώρες της περιοχής δεν έχουν ούτε δικαιοδοσία, ούτε υποχρέωση, ούτε λόγο στα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού ζητήματος.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ποιος ομιλεί για… μαξιμαλιστική πολιτική σε Αιγαίο-Μεσόγειο ενώ βλέπει σύνορα έως την Ιταλία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: