Υγιεινή ζωή στα 50 – μικρότερος κίνδυνος για Αλτσχάιμερ στα 80, δείχνει νέα έρευνα

Η υγιεινή ζωή μειώνει τους κινδύνους για εμφάνιση άνοιας.ΑΠΕ/ΜΠΕ




Η διατήρηση ενός καλού επιπέδου καρδιαγγειακής υγείας στα 50 χρόνια, μειώνει σημαντικά τους κινδύνους εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ ή κάποιας άλλης μορφής άνοιας.  Αυτά είναι τα καλά νέα που έρχονται από την δημοσίευση έρευνας δυο επιστημονικών ομάδων στην επιθεώρηση British Medical Journal.

Ανάλογες έρευνες είναι σημαντικές, καθώς από την νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας πάσχουν 50 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός πιθανόν να τριπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Οι επιστήμονες των δυο ερευνητικών ομάδων[ EpiAgeing και Inserm] αναφέρουν στην δημοσίευσή τους ότι άτομα που στα πενήντα τους ανταποκρίνονται στα κριτήρια της υγιεινής ζωής, ως ηλικιωμένοι εμφανίζουν σπανιότερα κάποιας μορφής άνοια.

Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το βέλτιστο επίπεδο καρδιαγγειακής υγείας αντιστοιχεί σε άτομο που δεν κάπνισε ποτέ ή σταμάτησε να καπνίζει πριν ένα χρόνο, με φυσιολογικό βάρος, με διατροφή λελογισμένη και λήψη όλων των αναγκαίων στοιχείων και το οποίο επιδίδεται σε μέτρια σωματική άσκηση πάνω από 150 λεπτά ανά εβδομάδα ή σε έντονη σωματική άσκηση 70 λεπτά εβδομαδιαίως.

Πηγή: Le Monde

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: