Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κρατά είναι διοικητικό διάταγμα με το οποίο διαγράφει φοιτητικά δάνεια για ανάπηρους βετεράνους κατά τη διεθνή Σύνοδο Αμερικανών Βετεράνων σε Πολέμους του Εξωτερικού, Λούισβιλ, Κεντάκι, ΗΠΑ, Τετάρτη, 21, Αυγούστου 2019. EPA, MARK LYONS

Τραμπ για τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού: Κανένας πρόεδρος δεν έκανε τόσα για το Ισραήλ

“Κανένας πρόεδρος” των ΗΠΑ δεν έχει κάνει τόσα πολλά για το Ισραήλ διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δήλωσή του ότι οι Αμερικανοεβραίοι που ψηφίζουν το Δημοκρατικό κόμμα είναι “πολύ άπιστοι” -ένα σχόλιο που χαρακτηρίστηκε αντισημιτικό από ορισμένους.

  • “Εγώ είμαι υπεύθυνος για θαυμάσια πράγματα για το Ισραήλ”, απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός του “άπιστου” συνιστά “πασίγνωστο αντισημιτικό κλισέ”.

Χωρίς να απαντήσει στην κατηγορία περί αντισημιτισμού,Δημοκρατικό  ο Τραμπ επέμεινε: “Κανένας άλλος πρόεδρος δεν έκανε τόσα όσα εγώ” για το Ισραήλ.

  • Επικαλούμενος την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αλλά και την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας επί των Υψωμάτων του Γκολάν –προσαρτήθηκαν από τη Συρία το 1981– ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατηγόρησε με τη σειρά του για “αντισημιτισμό” γυναίκες βουλευτές των Δημοκρατικών, όπως την Αμερικανοπαλαιστίνια Ρασίντα Τλαΐμπ. “Είναι αντιισραηλινές” πρόσθεσε, στη μακρά, αυθόρμητη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έξω από τον Λευκό Οίκο.

“Εγώ πιστεύω ότι αν ψηφίζετε Δημοκρατικούς είστε άπιστοι απέναντι στον εβραϊκό λαό και πολύ άπιστοι απέναντι στο Ισραήλ. Οι Δημοκρατικοί έχουν πραγματικά απομακρυνθεί από το Ισραήλ. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορούν να το κάνουν αυτό”, συνέχισε.

  • Η δήλωση του Τραμπ, το βράδυ της Τρίτης, για τη “μεγάλη απιστία” των Εβραίων ψηφοφόρων που ψηφίζουν Δημοκρατικούς, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους οργανώσεων που μάχονται τον αντισημιτισμό. Το σχόλιό του προέδρου, επισήμαναν, παραπέμπει στο στερεότυπο της υποτιθέμενης “διπλής υπακοής” των Εβραίων οι οποίοι δεν ήταν “πιστοί” απέναντι στη χώρα όπου ζούσαν.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς έγραψε στο Twitter: “Είμαι υπερήφανος που είμαι Εβραίος και δεν έχω κανένα πρόβλημα να ψηφίζω Δημοκρατικούς”.

Το πρωί, ο Ντόναλντ Τραμπ αναπαρήγαγε στο Twitter τις δηλώσεις ενός σχολιαστή συντηρητικού ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος ανέφερε: “Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο καλύτερος πρόεδρος για τους Εβραίους και για το Ισραήλ στην ιστορία της ανθρωπότητας (…) Και οι Εβραίοι στο Ισραήλ τον λατρεύουν σαν να ήταν ο βασιλιάς του Ισραήλ”.

“Σ’ ευχαριστώ Γουέιν Άλιν Ρουτ για τα πολύ ευγενικά σου λόγια”, απάντησε ο πρόεδρος.

Το hashtag “Βασιλιάς του Ισραήλ” (#kingofIsrael) ήταν από τα πιο σχολιασμένα θέματα στο Twitter σήμερα το απόγευμα στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Τραμπ , όπως… “ο εκλεκτός”: Τα βάζει με την Κίνα και κερδίζει τον εμπορικό πόλεμο, δήλωσε

Be the first to comment on "Τραμπ για τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού: Κανένας πρόεδρος δεν έκανε τόσα για το Ισραήλ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*