Τα καλοκαιρινά ρεκόρ ζέστης της Αθήνας: Κάθε χρόνο όλο και πιο ψηλά, λέει το Αστεροσκοπείο

ουρίστρια, καλυμμένη με καπέλο για να προστατευθεί από τον έντονο ήλιο και τη ζέστη, επισκέπτεται το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Αν και ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας στον πλανήτη, η θερμοκρασία στην Αθήνα κινήθηκε σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στο παρελθόν, σύμφωνα με τις καταγραφές του σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Θησείο.

Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο στην πρωτεύουσα.

Φέτος τον Ιούλιο, μετά από ένα θερμό πρώτο δεκαήμερο, ακολούθησε ένα δεύτερο δεκαήμερο με θερμοκρασίες στην Αθήνα αρκετά χαμηλότερες από τη μέση τιμή της δεκαετίας. To αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με τους διευθυντές ερευνών του ΕΑΑ, Κ. Λαγουβάρδο και Β. Κοτρώνη, υπεύθυνους του meteo, η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο του 2019 να είναι 33,9 βαθμοί, χαμηλότερη από τη μέση τιμή της δεκαετίας (34,6 βαθμοί). Ο θερμότερος Ιούλιος της τελευταίας δεκαετίας στην πόλη ήταν το 2012, με μέση θερμοκρασία 36,9 βαθμών.

Κατά τα τελευταία χρόνια, πάντως, η Αθήνα καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο διάφορα ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών. Μεταξύ άλλων, τα πέντε από τα θερμότερα έτη του τελευταίου ενάμιση αιώνα στην Αθήνα καταγράφηκαν κατά την περίοδο 2010-2018.

Κατά την περίοδο 1858-2018 η Αθήνα έχει γνωρίσει σημαντικές μεταβολές στη θερμοκρασία, καθώς και εναλλαγές ανάμεσα σε θερμές και ψυχρές περιόδους, όμως η ανοδική τάση της ετήσιας θερμοκρασίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή, σύμφωνα με τη δρα Δήμητρα Φουντά, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ταυτόχρονα με την αυξητική τάση της θερμοκρασίας, όπως επισημαίνει σε δημοσίευσή της στο περιοδικό Kosmos του ΕΑΑ, έχει σημειωθεί και αύξηση στη συχνότητα της εμφάνισης των επεισοδίων καύσωνα κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία του ΕΑΑ (1858-2018), μία σειρά ιστορικά ρεκόρ έχουν καταρριφθεί στην Αθήνα περίπου κατά την τελευταία δεκαετία:

  • 2007: Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στο ΕΑΑ (44,8 βαθμοί Κελσίου), με δεύτερη τους 43 βαθμούς το 1916.
  • 2007: Ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς (οκτώ ημέρες).
  • 2010: Το θερμότερο έτος που καταγράφηκε ποτέ (μέση ετήσια θερμοκρασία).
  • 2010: Ο πιο πρώιμος καύσωνας στις 15-17 Ιουνίου (ακολουθούν το 2016 και το 2017).
  • 2012: Το θερμότερο καλοκαίρι
  • 2012: Ο μεγαλύτερος αριθμός θερμών ημερών (32 ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς).
  • 2018: Το θερμότερο έτος ως προς την ελάχιστη (νυχτερινή) θερμοκρασία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal