«Προληπτική” κράτηση της Λιουμπόφ Σομπόλ: 40.000 άτομα σε διαδήλωση στη Μόσχα

File photo: Πρόσφατη για παγίωση της μονοκρατορίας Πούτιν θεωρεί η αντιπολίτευση τις εξαγγελθείσες συνταγματικές αλλαγές. EPA,SERGEI ILNITSKY




Η Ρωσίδα αντιπολιτευόμενη πολιτικός Λιουμπόφ Σόμπολ, σύμμαχος του κύριου  επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ετέθη υπό κράτηση  λίγο πριν την έναρξη της νέας διαδήλωσης στη Μόσχα, στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από 40.000 άτομα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, ενώ η αστυνομία συνέλαβε συνολικά 70 άτομα – τα 52 στη Μόσχα.

Περισσότερα από 40.000 άτομα,  υπό καταρρακτώδη βροχή,  συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Ζαχάροφ, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας με κύριο αίτημα την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Η επιτυχία της σημερινής διαδήλωσης θεωρείται ακόμη πιο σημαντική λόγω του ότι πραγματοποιήθηκε εν απουσία σύσσωμης της ηγεσίας της αντιπολίτευσης.

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης, περίπου 500 άτομα κατευθύνθηκαν το κτίριο της Προεδρικής Διοίκησης στη Μόσχα,  με κύριο σύνθημα “Πούτιν είσαι κλέφτης”. Η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο και προέβη σε 20 συλλήψεις.

Σε βίντεο που ανάρτησε  στον λογαριασμό της στο Tewwter, φαίνονται οι αστυνομικοί καθώς εισβάλουν στο γραφείο της.

Μεταξύ των ηγετών της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, μόνον η νεαρή δικηγόρος Σόμπολ ήταν ακόμη ελεύθερη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν είχε συλληφθεί μέχρι τώρα επειδή έχει παιδί σε μικρή ηλικία.

Για τη σημερινή διαδήλωση είχε δοθεί άδεια από τις αρχές. Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Ζαχάροφ, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Δώστε μας το δικαίωμα της ψήφου» ή «Μας είπατε ψέματα», ενώ άλλοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες ή φωτογραφίες ακτιβιστών που συνελήφθησαν σε προηγούμενες διαδηλώσεις.

Χθες, Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου η Λιουμπόφ Σόμπολ είχε καταγγείλει «τον εκφοβισμό και την πολιτική καταπίεση» και είχε καλέσει τις αρχές να βάλουν «αμέσως τέλος σ’ αυτή την επίθεση του κράτους εναντίον της κοινωνίας».

Με σχεδόν όλους τους ηγέτες της να έχουν συλληφθεί, η ρωσική αντιπολίτευση έχει καλέσει σε διαδήλωση σήμερα στη Μόσχα, για τέταρτο διαδοχικό σαββατοκύριακο, εναντίον του αποκλεισμού των υποψηφίων της από τις τοπικές εκλογές, και αυτή τη φορά οι αρχές είχαν δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης.

Οι δύο προηγούμενες συγκεντρώσεις είχαν καταλήξει σε 1.400 και σε 1.000 συλλήψεις αντιστοίχως.

Η σκλήρυνση της κρατικής καταστολής εκφράζεται και με τις πολυάριθμες αστυνομικές έρευνες, οι οποίες έχουν στόχο αντιπολιτευόμενους ή και απλούς διαδηλωτές, την έναρξη μιας έρευνας για «ξέπλυμα» με στόχο την οργάνωση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τις σύντομες ποινές φυλάκισης στις οποίες έχουν καταδικασθεί σχεδόν όλοι οι πολιτικοί σύμμαχοί του.

Πηγή: APE-MPE/ The Moscow Times

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: