Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάνει ένα καλό, αλλά όχι ιδανικό ξεκίνημα, λέει ο Ντίξον

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με Επιστημονικούς Φορείς της Βορείου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της 84ης Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ), την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, στο Διοικητήριο. . ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel προχθες στο Βερολίνο, ήταν σε θέση να παραθέσει έναν κατάλογο από άμεσα αποτελέσματα που έχει επιτύχει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στα οποία περιλαμβάνεται η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, αναφέρει ο αρθρογράφος Hugo Dixon, στο πρακτορείο Reuters.

Προσθέτει:

Όμως έχει κάνει και λάθη. Για να μπορέσει να αλλάξει την χώρα του, θα πρέπει να διδαχθεί από αυτά. Πρώτα, ας δούμε τις επιτυχίες μετά την αδιαμφισβήτητη εκλογική του νίκη. Ανέλαβε την διακυβέρνηση έχοντας ένα ξεκάθαρο σχέδιο και κινήθηκε γρήγορα. Διόρισε κάποιους ικανούς υπουργούς, επιλέγοντας σε πολλές περιπτώσεις τεχνοκράτες εκτός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Όχι μόνον κατήργησε η κυβέρνηση τους κεφαλαιακούς ελέγχους, αλλά προχωρά στην απεμπλοκή επενδυτικών σχεδίων, με κυριότερο αυτό της ανάπλασης του Ελληνικού.

Έχει δρομολογήσει το φιλόδοξο σχέδιο απλοποίησης των λειτουργιών του κράτους, διασυνδέοντας το συνονθύλευμα των διαφορετικών βάσεων δεδομένων. Επίσης, αποκαθιστά τον νόμο και την τάξη στα πανεπιστήμια, τα οποία αποτελούσαν άβατο για την αστυνομία. Είχαν εκφραστεί ανησυχίες πως η Ελλάδα δεν θα επετύγχανε φέτος τον στόχο 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όμως έχοντας περιορίσει διακριτικά τις δημόσιες δαπάνες χωρίς περικοπές των εγκεκριμένων προϋπολογισμών, ο Μητσοτάκης θα πετύχει τον στόχο χωρίς απρόοπτα.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι κάτω του 2%. Όλα αυτά σηματοδοτούν μιαν εκπληκτική αλλαγή από την Ελλάδα του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης πολεμούσε με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Επομένως, ο Μητσοτάκης είχε να αφηγηθεί στην καγκελάριο μια καλή ιστορία. Προσβλέπει στην βοήθειά της για να πεισθεί η ευρωζώνη να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς από τον επόμενο χρόνο, ώστε να προχωρήσει σε μειώσεις στην φορολογία εισοδημάτων και επιχειρήσεων. Η Merkel δεν θα θελήσει να αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους. Ίσως όμως συμφωνήσει με την εναλλακτική ιδέα να επιτραπεί στην Ελλάδα να προσμετρά ως έσοδα τα κέρδη που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Αυτά αναμένεται να ισοδυναμούν με το 0,8% του ΑΕΠ το 2020, ποσοστό αρκετό για να χρηματοδοτηθούν οι μειώσεις των φόρων που επιδιώκει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αυτά είναι τα καλά νέα. Όμως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα από μερικά άμεσα αποτελέσματα.

Η χώρα μαστίζεται από διαφθορά, το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης είναι πολιτικοποιημένο και κάποιοι από τους θεσμούς της είναι σαθροί. Ορισμένοι επαΐοντες υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να γίνει τίποτε και ότι οι αυτές οι κακές πρακτικές είναι μέρος του DNA της Ελλάδας. Ανοησίες.

Οι Έλληνες που μεταναστεύουν, συχνά ευημερούν δουλεύοντας σε αποτελεσματικούς και σύγχρονους θεσμούς. Ακόμη και έτσι όμως, δεν θα είναι εύκολο να αλλάξει η κουλτούρα που βρίσκεται πίσω από αυτές τις κακές πρακτικές. Στον τομέα αυτό, ο Μητσοτάκης έκανε κάποια σφάλματα. Ένα σφάλμα ήταν η τοποθέτηση ως διοικητή της ΕΥΠ προσώπου που δεν διαθέτει πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος.

Η αντίδραση του Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει τον νόμο, ώστε ο υποψήφιός του να καταλάβει την θέση. Άλλο λάθος ήταν ο τρόπος που απαλλάχθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είχε διατελέσει σύμβουλος του προηγούμενου πρωθυπουργού. Ίσως να μην ήταν το ενδεδειγμένο πρόσωπο για την θέση, όμως απομακρύνθηκε αφού ο νόμος άλλαξε με τρόπο που μοιάζει με παρέμβαση σε μια υποτίθεται ανεξάρτητη αρχή.

Το πρόβλημα με αυτά τα περιστατικά είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει για προτεραιότητά του τα άμεσα αποτελέσματα και όχι την καθιέρωση γενικών αρχών. Αν επιθυμεί να δημιουργήσει ισχυρούς θεσμούς, τότε πρέπει να κυβερνήσει με βάση συνετές αρχές που θα ισχύουν για όλους. Σφάλμα ήταν και ο διορισμός μόλις δύο γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και ότι στην Ελλάδα επικρατεί ανδροκρατική νοοτροπία.

Όμως έπρεπε να προσπαθήσει περισσότερο. Ευτυχώς δεν είναι αργά για να διορθωθεί το λάθος. Μια επιλογή θα ήταν να διοριστεί μια υπουργός για τις γυναίκες με έργο να αντιμετωπιστούν όλες οι νοοτροπίες που εμποδίζουν τις γυναίκες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη δημόσια ζωή και στην οικονομία.Υπάρχει μια ακόμη επιφύλαξη για τη νέα κυβέρνηση.

Το μειονέκτημα του διορισμού τεχνοκρατών είναι ότι αποξενώνονται εύκολα τόσο από τους βουλευτές, όσο και από το ευρύτερο κοινό. Βολεύονται να συζητούν για πολιτικές μεταρρυθμίσεις με τους ομοίους τους. Όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, όπως είναι βέβαιο, υπάρχει ο κίνδυνος το πολιτικό σώμα να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση σαν ένα σύνολο από απόμακρους κοσμοπολίτες ελιτιστές.

Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, οι υπουργοί πρέπει να καταβάλουν συνειδητή προσπάθεια να βγουν από την αθηναϊκή φούσκα. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι η Ύβρις προηγείται της Νεμέσεως. Ο Μητσοτάκης έχει κάνει μιαν εντυπωσιακή αρχή, αλλά θα ήταν φρόνιμο να κατανοήσει πως ακόμη και αυτός κάνει λάθη.

Μητσοτάκης-Μέρκελ δεν άγγιξαν τα πλεονάσματα: Η ελκυστική προσφορά στους Γερμανούς…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: