Μητσοτάκης-Μέρκελ δεν άγγιξαν τα πλεονάσματα: Η ελκυστική προσφορά στους Γερμανούς…

FILE PHOTO: Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, στο Βερολίνο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποίησε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα που θα πάνε πιο βαθιά από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα χρόνια της κρίσης, ενώ σημείωσε πως «θέλουμε τη βοήθεια της Γερμανίας».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα μεγάλο κοινό επενδυτικό πρόγραμμα Ελλάδας – Γερμανίας, «ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που θα αφορά την ενέργεια, τις πράσινες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμάτων, ενώ έκανε λόγο και για «έναν οδικό άξονα οικονομικής συνεργασίας με τη Γερμανία», όπου «εντάσσεται και η ΔΕΗ που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση και την εξυγιαίνουμε (…) Θα κάνουμε ένα μεγάλο ανοιχτό συνέδριο που θα αφορά την ενέργεια και θα παρουσιάσει τις ευκαιρίες για γερμανικές επενδύσεις».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να αλλάξω το αφήγημα για τη χώρα μου. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δίνει πολλές ευκαιρίες σε επενδυτές».

Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα δήλωσε –απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση- πως «έχω πει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά αλλά η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους. Πρώτα θα ανακτήσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα που συνδέονται με το θέμα του χρέους (..) Εμείς θα κερδίσουμε αξιοπιστία ως μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που φέρνει τη ανάπτυξη στη πρώτη γραμμή. Εφόσον χρειαστεί, θα το συζητήσουμε στην κατάλληλη στιγμή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε και το μεταναστευτικό και πως «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να αυξηθεί η ροή της επιστροφής των μεταναστών προς την Τουρκία και παράλληλα θα φροντίζει οι συνθήκες για τους πρόσφυγες να είναι ανθρώπινες», προσθέτοντας πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και πως είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη.

Αναγνώρισε πως «οι ροές μεταναστών και προσφύγων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί στο μεταναστευτικό με αμοιβαίο όφελος στην Ευρώπη».

Δήλωσε πως «Μιλήσαμε για Τουρκία και Κυπριακό, Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες», ενώ για το Σκοπιανό ανέφερε ότι είναι γνωστή στην Καγκελάριο η θέση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά ελαττώματα που όμως μπορούν να αμβλυνθούν με την ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας.

Για τις γερμανικές επανορθώσεις είπε ότι «είναι ένα δύσκολο ζήτημα και ευαίσθητο αυτό των γερμανικών επανορθώσεων, το οποίο θα θέλαμε να κλείσει».

Από την πλευρά της η Καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε πως «συμμεριζόμαστε πολλές απόψεις», καθώς και ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει την ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων πολύ πιο γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες και για γερμανικές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό η Καγκελάριος επανέλαβε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένα κεντρικό σημείο της δουλειάς της νέας κυβέρνησης είναι και να γεμίσει αυτή τη συμφωνία με περιεχόμενο.
Η Καγκελάριος ανέφερε επίσης πως συζητήθηκε και η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, ειδικότερα τα θέματα διεύρυνσης των δυτικών Βαλκανίων.

Να σημειωθεί πως η Άγκελα Μέρκελ δεν μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε –όπως αναφέρθηκε και παραπάνω- πως Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούν ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή είναι παράνομες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λέω σε όλους ότι θα εφαρμόσω το πρόγραμμα για το οποίο με εξέλεξαν οι πολίτες

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική αποστολή από τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού ,Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βερολίνο.

Το κλίμα τόσο στην συνάντηση με την καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ όπως και νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν εξαιρετικό έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

«Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες», εξηγούσε ο πρωθυπουργός λίγο αργότερα σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην συνάντηση με την κ. Μέρκελ συζητήθηκε η προοπτική ενδυνάμωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι επεξεργάζεται από κοινού με την κ. Μέρκελ ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται όπως είπε για ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την “πράσινη οικονομία”, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση, παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει περιθώριο και για σημαντικές επενδύσεις στην ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση ήδη ξεκίνησε την προσπάθεια για την σωτηρία της. Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι “τα θέματα των Θεσμών αφορούν τους Θεσμούς, τα θέματα των διμερών σχέσεων αφορούν τις δύο χώρες. Και εμείς αυτό το οποίο θα κάνουμε πρώτα απ’ όλα είναι να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία, ως μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία επαναφέρει το ζήτημα της ανάπτυξης στην πρώτη γραμμή. Τα ζητήματα αυτά, εν καιρώ και την κατάλληλη στιγμή, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και προφανώς, εφόσον αυτό χρειαστεί, σε διμερές επίπεδο”. Επί του παρόντος πάντως, είπε στους δημοσιογράφους «πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε την 4η αξιολόγηση πολύ σύντομα». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 – στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα – και θα έχω συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας».

Όσον αφορά το σκοπό της επίσκεψής του στο Βερολίνο αφού επανέλαβε ότι θέλει να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα πρόσθεσε:

“Είμαι, εδώ και για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνο-γερμανικών σχέσεων. Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας, για δημοσιονομικούς στόχους, αλλά να συζητάμε κυρίως για τις κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Εξάλλου, όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος. Και ύστερα από μία 10ετία κρίσης, η Ελλάδα κοιτάζει, πλέον, μπροστά με αυτοπεποίθηση”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων: “Αυτό είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα και για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Γι’ αυτό, ακριβώς θα ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει. Μετά την απόφαση που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα προχώρησε σε αποστολή μιας ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία, με την οποία ζητάμε επίσημα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος αυτού. Εμείς προσβλέπουμε σε μια θετική ανταπόκριση και είμαι πεπεισμένος ότι η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας”. Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων είναι στο τραπέζι, άλλωστε η ΝΔ είχε ψηφίσει το σχετικό ψήφισμα της Βουλής, ωστόσο ο πρωθυπουργός, χωρίς να το αποσιωπά δεν θέλει να δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στο Μακεδονικό λέγοντας ότι “η Καγκελάριος γνωρίζει τις απόψεις μου, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα. Ελαττώματα τα οποία, όμως, μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων”. Όπως στο Παρίσι συνομίλησε με τον πρόεδρο Μακρόν στα γαλλικά στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τις επίσημες δηλώσεις του και την πρόσκληση προς την κ. Μέρκελ να επισκεφθεί την χώρα μας στα γερμανικά.

Ταύτιση απόψεων στο μεταναστευτικό διαπίστωσαν η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Μητσοτάκης

Ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, διαπίστωσαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, οι οποίοι συμφώνησαν σε ό,τι αφορά την ανάγκη τόσο εφαρμογής της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία όσο και δικαιότερου επιμερισμού των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Είδαμε την αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Είχα ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την συμφωνία, κάτι το οποίο κάνω τακτικά», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει, όπως είπε, να προωθήσει από την πλευρά της περαιτέρω την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. «Θα συνομιλήσουμε και πάλι με την Τουρκία, σχετικά με το τι βοήθεια χρειάζεται κι εκείνη, διότι η Τουρκία έχει δεχθεί πάρα πολλούς πρόσφυγες», σημείωσε η Καγκελάριος.

Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των υποχρεώσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, η κυρία Μέρκελ δήλωσε: «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει να φθάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και χαίρομαι που η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει το ζήτημα στην ατζέντα της. Το θέμα θα μας απασχολήσει ακόμα αρκετό καιρό, αλλά πρέπει βεβαίως στην Ευρώπη να μιλήσουμε περαιτέρω», δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία ωστόσο παραδέχθηκε ότι «βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια μόνιμη και δίκαιη λύση».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με ελαττώματα η Συμφωνία των Πρεσπών είπε ο Μητσοτάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: