Ο Αναστασιάδης θα θέσει στη Λουτ τις τουρκικές παραβιάσεις και εξαγγελίες για Αμμόχωστο

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, στο Προεδρικό Μέγαρο. ΚΥΠΕ, Χρ. Αβρααμίδης, ΓΤΠ.
Τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες παράνομες επεμβάσεις και ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στην Κύπρο, καθώς και τα όσα απειλητικά εξαγγέλλονται από το κατοχικό καθεστώς για την Αμμόχωστο, θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώπιον της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο πλαίσιο της επίσκεψης που αυτή θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.

Επεσήμανε ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις, πως δεν αναμένεται από την κ. Λουτ “να φέρει κάτι” και πως στόχος είναι να συμφωνήσουν μεταξύ τους οι πλευρές “για να έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ το μήνυμα και το έδαφος που χρειάζεται”. Κατά την επίσκεψη η κ. Λουτ θα διαπιστώσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για κατάληξη σε όρους αναφοράς, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς ο Πρόεδρος θα αναφερθεί στα όσα σημείωσε και στην πρόταση που κατέθεσε κατά την άτυπη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου για το περιεχόμενό τους.

Ο Πρόεδρος είχε πει στον Ακιντζί, ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως στη βάση της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες οδήγησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, καθώς και στη βάση της συζήτησης επί των έξι παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017.

Η κυβερνητική πηγή σημείωσε πως το γεγονός πως η κ. Λουτ αναμένεται να έχει επαφές και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο) ίσως δεν είναι άσχετο με το ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ακριβής ημερομηνία άφιξής της στο νησί και πως δεν υπάρχει επίσης ενημέρωση για το πόσες ημέρες η απεσταλμένη του ΓΓ θα μείνει στην Κύπρο.

Χθες, η κ. Λουτ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον Μουσταφά Ακιντζί, με τους οποίους συζήτησε για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων μαζί τους, μετά και την άτυπη συνάντηση την οποία οι δυο ηγέτες είχαν στις 9 Αυγούστου.

Αναζητείται ημερομηνία για το Εθνικό

Παράλληλα συνεχίζεται η αναζήτηση ημερομηνίας για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβούλιου, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον Ακιντζί.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η ημερομηνία που συζητείται είναι για τα τέλη Αυγούστου ή αργότερα, με τη συνεδρία να πραγματοποιείται στη Λευκωσία, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αναχωρήσει από την προεδρική θερινή κατοικία στο Τρόοδος.

Παράλληλα, ανοιχτό μένει το σενάριο της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την κ. Λουτ, ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να είναι σε θέση να ενημερώσει συλλογικά το σώμα, τόσο για τη συνάντηση με τον Ακιντζί, όσο και για τις επαφές με την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Να απομακρύνει άμεσα το Γιαβουζ από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ζητούν οι ΗΠΑ από τον Ταγίπ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal