File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαικ Πομπέο. EPA, WILL OLIVER

Να απομακρύνει άμεσα το Γιαβουζ από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ζητούν οι ΗΠΑ από τον Ταγίπ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Εντυπωσιακή παρέμβαση έκανε χθες το βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ισχυρή δήλωση στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal και στο κανάλι OPEN, με την οποία απαιτεί από την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, και να απομακρύνει το γεωτρύπανο Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αμερικανική πρεσβεία έδωσε την ίδια δήλωση και στη δημοσιογράφο του ΚΥΠΕ, Μαρία Κονιώτου (ΕΔΩ).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι το προκλητικό βήμα της Τουρκίας, μέσω του Yavuz, που «δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή».

 • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων».

Η αμερικανική κυβέρνηση ενθαρρύνει «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

 • Οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης (equitable solution) για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Διευκρινίζεται ότι η φράση «ακριβοδίκαιη λύση» για την κατανομή του φυσικού αερίου, δεν σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο θέση για μοίρασμα του στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους στη βάση 50-50, όπως απαιτεί η Τουρκία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί «τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ένα προχωρημένο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση» εκ μέρους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Η σημερινή δήλωση είναι ακόμα πιο βελτιωμένη από τις προηγούμενες και έρχεται μετά από πολλές προσπάθειες των Αμερικανών προς την Τουρκία για να τερματίσει τις προκλήσεις της εναντίον της Κυπριακή Δημοκρατίας.

Η πηγή μας είπε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία και η επιλογή του χρόνου της δήλωσης, σε μία στιγμή κατά την οποία η Τουρκία κοντράρει την Ουάσιγκτον σε όλα τα επίπεδα. Πέραν της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, το οποίο αποτελεί ξεκάθαρη αντιαμερικανική ενέργεια, που οδήγησε στην ακύρωση της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, η Άγκυρα δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την Αμερική στη Βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και παρά την προσυμφωνία της Αμερικής με την Τουρκία για τη «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν εγκατέλειψε τα σχέδια του για εισβολή και επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών του YPG. Αντίθετα συνεχίζει τον εκβιασμό εναντίον της Αμερικής και ο Ταγίπ Ερντογάν προετοίμασε ήδη τον τουρκικό όχλο για «εξελίξεις» μέσα στον Αύγουστο.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάλαμε την εξής ερώτηση:

 • Παρά τις επίμονες εκκλήσεις και τις προσπάθειές σας, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Είναι η θέση σας, ότι αυτές οι τουρκικές ενέργειες είναι ιδιαίτερα προκλητικές; Εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα αυτή η θέση;

Όλη η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακολουθεί:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Yavuz, το οποίο δραστηριοποιείται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ROC). Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων.

Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης equitable solution) για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

 • QUESTION: Despite your persistent calls and efforts, Turkish warships remain in Cyprus’ Exclusive Economic Zone. Is your position, that these Turkish actions are highly provocative, still valid today?

ANSWER: The United States is concerned about the activities of the drillship Yavuz, which is operating within the territorial sea of the Republic of Cyprus (ROC).  This provocative step raises tensions in the region.  Only the ROC, acting through its government, can consent to activities such as drilling within its territorial sea.

We urge Turkish authorities to cease unlawful activities immediately and to remove the Yavuz from the ROC’s territorial sea.

We encourage all parties to act with restraint.  Resource development in the Eastern Mediterranean should promote cooperation and provide a foundation for durable energy security and economic prosperity throughout the region.

We continue to support development of an equitable solution for sharing the benefits of Cyprus’ hydrocarbon resources between the two communities.

 • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η στενή και “ανάρμοστη” σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν: Το …βιολί και οι χαμένες κυρώσεις

1 Comment on "Να απομακρύνει άμεσα το Γιαβουζ από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ζητούν οι ΗΠΑ από τον Ταγίπ"

 1. Dr. S. Alifantis | August 29, 2019 at 9:55 AM | Reply

  Εντάξει, δεν είναι καθημερινή διπλωματική “δουλειά” μας να αναλύουμε ΚΑΘΕ λέξη των αμερικανικών δηλώσεων. Αλλά η γενική εικόνα είναι σαφής: όπως πάντα οι ΗΠΑ δεν θέλουν ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο, αλλά και ΔΕΝ εισέρχονται με οποιοδήποτε τρόπο στον χειρισμό των τουρκικών προκλήσεων.
  Πρακτικά εξακολουθούν να διατηρούν την ίδια στάση δεκαετιών: την λεγόμενη πολιτική των “ίσων αποστάσεων”.
  Η Ουάσιγκτον (που “δυσκολεύεται” να χειριστεί θέματα αμέσου ενδιαφέροντος της, π.χ. S-400, τουρκικές επιδιώξεις στους κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ, κ.α.), δεν είναι “εύκολο” να μεταβάλει πρακτική στο πλέγμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.
  Έτσι, για παράδειγμα, ενώ ερωτάται για την Κυπριακή ΑΟΖ (“Παρά τις επίμονες εκκλήσεις και τις προσπάθειές σας, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου…) η αμερικανική δήλωση απαντά για τα Χωρικά Ύδατα της Κύπρου (“Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Yavuz, το οποίο δραστηριοποιείται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ROC)..”). Ναι, ακόμη κι έτσι στέλνουν ισχυρά μηνύματα στην Άγκυρα, αλλά δεν κάνουν τίποτε πρακτικό σε διμερές ελληνο-αμερικανικό επίπεδο να ενίσχύσουν την ελληνική αμυντική αποτροπή, ειδικά μάλιστα όταν αυτή ολισθαίνει διαρκώς υπέρ της Άγκυρας.
  Μήπως είναι καιρός η λεγόμενη “στρατηγική εταιρική σχέση” ΗΠΑ-Ελλάδα να λάβει πολιτική ουσία. αντί να παραμένει συμβολικά διακηρυκτική αλλά άνευ περιεχομένου;
  Για παράδειγμα, αρνούνται ακόμη διπλωματικά να αναγνωρίσουν τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο (10 μίλια) ή την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες των Ιμίων. κ.α. θέματα που αφορούν αποκλειστικά τις διμερείς μας σχέσεις. Σοβαρά διπλωματικά μηνύματα, δηλαδή, υπέρ του status quo στο Αιγαίο. Γιατί άραγε απουσιάζουν σε διμερές επίπεδο τέτοια και άλλα πρακτικά βήματα ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής αποτροπής; Μήπως η βασική μέριμνα τους είναι να … “σταθεροποιήσουν” την κατάσταση έναντι των τουρκικών προκλήσεων από “απρόβλεπτες” (πλήν σύνομες) ελληνικές αντιδράσεις αφαιρώντας ελληνικές αμυντικές επιλογές;

  Αυτό που η Αθήνα οφείλει να ζητά από την Ουάσιγκτον είναι επιτέλους να διαχωρίσει την στάση της απέναντι στην Ελλάδα από την στάση της απέναντι στην Τουρκία. Γιατί οι λεγόμενες “ίσες αποστάσεις” σημαίνουν ότι εδώ και δεκαετίες η Ουάσικτον υιοθετεί στην πράξη τις τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις και ανέχεται τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
  Άλλα έστω κι αν ακόμη επιμένει στις … λεκτικές “ίσες αποστάσεις”, ας δώσει τουλάχιστον την ευκαιρία ενίσχυσης στην πράξη της ελληνικής αποτροπής στις τουρκικές προκλήσεις, ας κάνει δηλαδή δύσκολοτερο για την Άγκυρα να επιβάλει με στρατιωτικό τρόπο τετελεσμένα…

  Καθώς ο πολιτικός χρόνος του Ερντογάν εξαντλείται ραγδαία, μια ελεγχόμενη κρίση στο Καστελόριζο φαίνεται ολοένα και περισσότερο να “έρχεται” με πολιτικό σκοπό να “γκριζάρει” την ελληνική κυριαρχία και να επιβάλει τις διαθέσεις της στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.
  Μήπως είναι καιρός να αρχίσουν κάποιες συστηματικές ελληνο-αμερικανικές ναυτικές ασκήσεις γύρω από το Καστελόριζο;
  Μήπως να γίνουν κάποιες συστηματικές και τακτικές ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις γύρω από το Καστελόριζο;
  Ή θα αφήνουμε την Άγκυρα να δεσμεύει συνεχώς και μονιμα την περιοχή με τις δικές ΝΟΤΑΜ;;
  Λέμε τώρα…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*