Εντολή για ασκήσεις από Καστελόριζο μέχρι Κύπρο: Σε τουρκικό κλοιό η Ανατολική Μεσόγειος

Στιγμιότυπο από άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, LIBERAL

Σε κλοιό στρατιωτικών ασκήσεων με δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών εντός των περιοχών ευθύνης Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Τουρκία τις επόμενες ημέρες υποβάλλοντας σε δοκιμασία διαρκείας και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που παρακολουθεί από κοντά τις τουρκικές κινήσεις.

Αθήνα και Λευκωσία είναι σε επιφυλακή αναμένοντας να εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες οι τουρκικές προθέσεις και εάν τελικά θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι πληροφορίες που υπήρχαν για την αποστολή του δεύτερου τουρκικού ερευνητικού σκάφους MTA Oruc Reis σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου για έρευνες, κίνηση η οποία θα προκαλέσει σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογούνται και παρακολουθούνται και οι Ασκήσεις τις οποίες αναγγέλλει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πολύ συχνά οι περιοχές που δεσμεύονται δεν είναι άσχετες με τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας επι κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως αποτυπώνεται στον χάρτη, με την έκδοση μιας σειράς NAVTEX την Παρασκευή, η Τουρκία επιλέγει να δεσμεύσει για ασκήσεις περιοχές που είτε αφορούν σημεία της κυπριακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί, είτε σε περιοχές που ήδη η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες για έρευνες σε ξένες εταιρίες.

Επίσης νοτίως της Κύπρου η τουρκική άσκηση αφορά την περιοχή που πραγματοποιούσε τους τελευταίους μήνες έρευνες το τουρκικό ερευνητικό Barbaros το οποίο πριν λίγες ημέρες έχει επιστρέψει σε τουρκικό λιμάνι στην Νότια Τουρκία.

Με την NAVTEX 0902/19 δεσμεύεται μεγάλη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου -Ρόδου και νοτιοανατολικά του συμπλέγματος του Καστελόριζου για «ναυτική εκπαίδευση» στις 21 και 22 Αυγούστου.

Με την NAVTEX 0901/19 δεσμεύεται περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 20 Αυγούστου.

Με την NAVTEX 0900/19 δεσμεύεται περιοχή δυτικά της Πάφου για άσκηση στις 19 Αυγούστου ,ενώ με την NAVTEX 0899/19 δεσμεύεται περιοχή βορειοδυτικά του Ακαμα για ασκήσεις στις 22-23 Αυγούστου.

Για τις 20 Αυγούστου έχει δεσμευθεί περιοχή για ασκήσεις δυτικά των προηγούμενων δεσμεύσεων και κοντά στο όριο των υφαλοκρηπίδων Ελλάδας -Κυπρου με την NAVTEX 0898/19 ,ενώ με τις NAVTEX 0877/19 και 0878/19 δεσμεύεται για ασκήσεις περιοχή νότια της Λεμεσού για το διάστημα 19,22,25,27,29 Αυγούστου.

Σφίγγει ο κλοιός σε θάλασσα και ξηρά στην Κύπρο: Επιβολή και νέων τετελεσμένων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: