Πρώτοι στόχοι η ανανέωση του στόλου στο ΠΝ και η αναδιοργάνωση παρά τις τρικλοποδιές…

Στιγμιότυπο από την Επιχειρησιακή Εκπαίδευση Μονάδων του ΠΝ. Φωτογραφία: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Την στιγμή που η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί σ’ έναν πολύ σκληρό αγώνα για δυνατούς παίκτες, με την Τουρκία να επιδεικνύει εμπράκτως την αποστροφή της από το Δυτικό άρμα, όσο κι αν θέλει να δηλώνει πως παραμένει σε αυτό, κάποιοι στην χώρα μας επιμένουν να μην κοιτάζουν το δάσος αλλά το δέντρο.

  • Αντί το ενδιαφέρον να μονοπωλήσει η επαύξηση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων όπως είχε δηλώσει εξ αρχής και ο νέος υπουργός, η αντιμετώπιση με έξυπνες λύσεις της υπεροπλίας της απρόβλεπτης γειτονικής μας χώρας και οι σημαντικές συμμαχίες στην περιοχή, δεν λείπουν ποτέ τα «φάλτσα»…
  • Αυτό λένε πηγές στο Ελληνικό επιτελείο που βλέπουν ότι ορισμένοι θέλουν να «σφυρίξουν» εκ νέου καθυστερήσεις στο μεγάλο και με πολλούς επιβάτες τραίνο της πολύτιμης αναδιοργάνωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πως αλλιώς να ερμηνευτεί άλλωστε το γεγονός πως οι ήδη υπογεγραμμένοι φάκελοι με τις αποφάσεις περνούν γι’ ακόμη μια φορά «τον γύρο του θανάτου» από γραφεία για μελέτη, ίσως νέες διορθώσεις και προτάσεις, ίσως ακόμη και για πρόταση παγώματος επ’ αόριστο…
  • Όμως οι πληροφορίες από κύκλους του νέου υπουργού, σημειώνουν πως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φαίνεται να καταλαβαίνει (μέσα από τις ενημερώσεις) την άμεση ανάγκη για την σχηματοποίηση ευέλικτων τμημάτων σε όλο το εύρος της επικράτειας και κυρίως την μετεξέλιξη των τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων, μια ανάγκη όχι μόνο Εθνική αλλά και Νατοϊκή υποχρέωση.

Αυτό το κομμάτι που αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα από τα πρώτα για τα οποία ενημερώθηκε ο νέος υπουργός και οι πληροφορίες αναφέρουν πως κατανόησε απολύτως τις ανάγκες που έχουν προκύψει και τις προτεραιότητες που θέτει το Επιτελείο.

Πρώτη προτεραιότητα του Πρωθυπουργού το Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες μια από τις προτεραιότητες που θέτει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η επαύξηση της ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού. Η γήρανση του Ελληνικού πολεμικού στόλου δεν είναι ψέμα, είναι κάτι που απασχολεί κι έχουμε θέσει πολλές φορές μέσα από ρεπορτάζ που γίνονται καθημερινά.

  • Στην πρόσφατη ενημέρωση που έγινε στη νέα πολιτική ηγεσία οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησαν από τα πολλά καθημερινά προβλήματα που απασχολούν, και είναι ο αγώνας που δίνει το προσωπικό για να κρατήσει ζωντανές τις μονάδες επιφανείας για να οργώνουν το Αιγαίο απέναντι στην Τουρκική καθημερινή προκλητικότητα.
  • Η απάντηση δεν ήταν πολιτική υπεκφυγή, ούτε οι ανώτατοι του ΠΝ άκουσαν το γνωστό «με ότι έχουμε θα πολεμήσουμε» που είχαν ακούσει κάποιες φορές τα προηγούμενα χρόνια από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης πλην του Ευάγγελου Αποστολάκη. Αντιθέτως άκουσαν πως πρώτη προτεραιότητα είναι να κλείσει η υπόθεση των νέων φρεγατών, μια επιτακτική ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια απόφαση ΚΥΣΕΑ του 2010 που σταμάτησε η κρίση και οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις, αλλά και μια πολύ κακή διαχείριση στο πρόσφατο παρελθόν και αναφερόμαστε στις φρεγάτες Fremm.
  • Για την παρούσα κυβέρνηση μάλλον δεν υπάρχει σταυροδρόμι σ’ αυτόν τον τομέα παρά ένας μονόδρομος τον οποίο, απ ότι όλα δείχνουν θ’ ακολουθήσει με γνώμονα την ανανέωση του στόλου με νέες μονάδες επιφανείας και εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων πλοίων για να είναι ικανά ν’ ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις στο ναυτικό πεδίο που στο άμεσο μέλλον θα παίξει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο.
  • Τα καλά νέα- που τα περίμεναν στο Ελληνικό επιτελείο- για το Πολεμικό Ναυτικό ήρθαν από την Αμερική με τα FMS για την προμήθεια των επτά ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60 ROMEO που με την άφιξή τους θα ενισχύσουν σημαντικά τις αποστολές του ναυτικού σ’ ένα πολυδιάστατο πεδίο με ραγδαίες εξελίξεις κυρίως στην Αν. Μεσόγειο που εκεί παίζει ήδη ρόλο η χώρα μας.

Η απόφαση για προμήθεια νέων πολεμικών πλοίων και κυρίως φρεγατών φυσικά έχει έναν επικίνδυνο σκόπελο να περάσει και είναι το χρηματοδοτικό. Η νέα κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καλούνται να διαχειριστούν αυτό τον γρίφο που μέχρι σήμερα παραμένει άλυτος παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει.

ΝΑΙ από το State Department στην πώληση 7 ελικοπτέρων ΜΗ-60R στο Πολεμικό Ναυτικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: