Κάτι περίεργο συμβαίνει μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου: Ο Βούτσιτς στέλνει αγαθά στους Σέρβους

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic στους εορτσμούς για την επέτειο της “Ημέρας της Νίκης¨, στο Βελιγράδι. EPA, DJORDJE SAVIC




Η Σερβία χρησιμοποιεί “εναλλακτικά” ορεινά μονοπάτια για να στείλει αγαθά στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο όπου επικρατεί το σερβικό στοιχείο προκειμένου να αποφύγει να καταβάλει φόρο εισαγωγής 100%, επισήμανε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, την Τετάρτη σε δηλώσεις που πιθανόν να προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις στους δεσμούς μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Πρόεδρος της Σερβίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα Τετάρτη ότι η Σερβία θα συνεχίσει να στέλνει φορτηγά ανεφοδιασμού μέσω “εναλλακτικών” ορεινών δρόμων που χρησιμοποιούνται συχνά από λαθρεμπόρους για να φτάσουν τα αγαθά στα εθνοτικά συγγενικά τους πρόσωπα έως ότου καταργηθεί ο φόρος.

“Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μεταφέρουμε στους ανθρώπους μας φαγητό, νερό και φάρμακα … ακόμα κι αν γίνω διαβόητος Ευρωπαίος Robin Hood … αυτός ο τρελός  Vucic, που στέλνει φαγητό και νερό από το δάσος”, είπε. [Serbia says it using ‘alternative’ routes to supply Serbs in north Kosovo]

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σερβίας,  η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει δύσκολη και μια λύση στην κρίση θα επιτευχθεί μόνο με συμφωνία μεταξύ Σέρβων και Αλβανών και όχι χάρη σε καλές σχέσεις με κάποιους Ευρωπαίους πολιτικούς και εκπροσώπους, αναφέρει το πρακτορείο ANSAmed.

Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, ο Vucic, αναφέρθηκε στους νέους διορισμούς των αρχηγών των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε,  εκπρόσωποι με τους οποίους έχει καλές σχέσεις, όπως επισήμανε. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Βελιγράδι εστιάζουν ειδικότερα στο διορισμό του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Josep Borrell στο αξίωμα του Ύπατου Εκπροσώπου  για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.

Στην πραγματικότητα θα αντικαταστήσει τη Federica Mogherini  στο ρόλο διαμεσολαβητή στο διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, διάλογος που επί του παρόντος έχει μπλοκαριστεί. Και ο Borrell αντιπροσωπεύει μία από τις πέντε χώρες της Ένωσης που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Πρίστινα (οι άλλες είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Κύπρος και η Σλοβακία).

“Ο διορισμός ενός Ισπανού στο αξίωμα του Ύπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της Ε.Ε είναι καλή είδηση ​​για εμάς, αλλά υπήρχε σημαντική φιλία με τους Jean-Claude Juncker και Donald Tusk και είναι δύσκολο μια τέτοια κατάσταση να επαναληφθεί”, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο Vucic αναφέρθηκε στη Federica Mogherini, υποστηρίζοντας ότι η απερχόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος δεν ήταν ούτε εναντίον της Σερβίας ούτε υπέρ της. “Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και δεν μπορεί να επιλυθεί με το να έχει κάποιος δύο ή τρία άτομα στο πλευρό του, αλλά μόνο με μια συμφωνία μεταξύ Σέρβων και Αλβανών”, δήλωσε ο  Vucic.

Μία από τις πιο σημαντικές ρήξεις της ιστορίας του ΝΑΤΟ το “διαζύγιο” ΗΠΑ και Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: