Μία από τις πιο σημαντικές ρήξεις της ιστορίας του ΝΑΤΟ αν γίνει το “διαζύγιο” ΗΠΑ και Τουρκίας

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας. EPA, ΤURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT
Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και τη διακοπή της συνεργασίας τους στο πρόγραμμα των F-35 εξακολουθεί να εξετάζει η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση παραλαβής των ρωσικών πυραύλων S-400, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 και επιβάλουν κυρώσεις σε χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, θα ήταν μια από τις σημαντικότερες ρήξεις της πρόσφατης ιστορίας στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το πρακτορείο.

Μετά τη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στη σύνοδο G20 στην Ιαπωνία, ο ισλαμιστής ηγέτης δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις, Ενώ ο κ. Τραμπ εμφανίστηκε συμπαθής προς τον κ. Ερντογάν, αρνούμενος να δεσμευθεί δημοσίως για επιβολή κυρώσεων παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι.

  • «Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει σταθερά και ξεκάθαρα ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας των F-35 και διακοπή της συμμετοχής της στο πρόγραμμα κατασκευής των εν λόγω μαχητικών αλλά και κυρώσεις στο πλαίσιο των του νόμου CAATSA», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο Πεντάγωνο, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, αντισμήναρχος Mike Andrews, δήλωσε:

  • «Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία είναι ασυμβίβαστη με το πρόγραμμα F-35. Η Τουρκία δεν επιτρέπεται να έχει και τα δύο συστήματα».

Ακόμα και οι ελάσσονος σημασίας κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια έντονη πίεση στην τουρκική λίρα Μία υποχώρηση κατά 30% στο τουρκικό νόμισμα οδήγησε την οικονομία σε ύφεση το περασμένο έτος και η λίρα έχει χάσει άλλο 10% φέτος.

Ωστόσο, η απόφαση του κ. Τραμπ να παρακρατήσει ή να καθυστερήσει τις κυρώσεις θα είναι λιγότερο δύσκολη από την παραβίαση των αμερικανικών απειλών για την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, ανέφεραν οι ειδικοί.

ΠΗΓΗ: REUTERS

Το Πεντάγωνο έχει …νέα για τον Ερντογάν: Δεν θα επιτραπεί να αγοράσει και τους S-400 και τα F-35


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: