Η ώρα της μεγάλης κρίσης: Σύσκεψη στο Λευκό Οίκο Τραμπ-γερουσιαστών για τις κυρώσεις

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ αποτίουν φόρο τιμής στον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Πολ Στίβενς στην Ουάσιγκτον. ΕPA, MICHAEL REYNOLDS / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη, στις 4 το απόγευμα ώρα Ουάσιγκτον (11 το βράδυ ώρα Αθήνας) συνάντηση με γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο Λευκό Οίκο.

Αποκλειστικό θέμα της συζήτησης είναι οι πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα είναι συγκρουσιακό, καθώς οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν υποχωρούν στο θέμα των κυρώσεων. Ο κ. Τραμπ αναμένεται να εξηγήσει τους στρατηγικούς κινδύνους από μία πιθανή ρήξη με την Τουρκία, η οποία -όπως θα πει- θα οδηγηθεί στην «αγκαλιά» της Ρωσίας εάν υποστεί κυρώσεις.

Το επιχείρημα αυτό, δεν το «αγοράζουν» οι Αμερικανοί νομοθέτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ήδη η Τουρκία προχώρησε σε στρατηγική σχέση με τη Ρωσία. Λίγο-πολύ σημειώνουν ότι μόνη της η Άγκυρα έκοψε τους δεσμούς με την Αμερική και ότι δεν πρέπει να της χαριστεί ο Λευκός Οίκος.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων νομοθετών απαιτούν από τον Αμερικανό Πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία στο πλαίσιο του Νόμου CAATSA, που τιμωρεί τους εχθρούς της Αμερικής και βασικά επιδιώκει να εμποδίσει άλλες χώρες να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την τουρκική κυβέρνηση, έχει θυμώσει τους Αμερικανούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς και έχει εξοργίσει τους βουλευτές και τους γερουσιαστές, που επιδιώκουν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Αντίθετα ο κ. Τραμπ, μετά την ακύρωση της τουρκικής συμμετοχής στην παραγωγή των μαχητικών F-35, θεωρεί ότι η Τουρκία δεν πρέπει να τιμωρηθεί άλλο, κάτι που εξοργίζει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Σε σημείο που μερικοί να εκφράζουν απορίες γι’ αυτή την προσωπική σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δεν δικαιολογείται από την αντιαμερικανική στάση της Άγκυρας.

Δεν θέλει κυρώσεις στην Τουρκία ο Τραμπ: Διαφωνούν Πομπέο, Μπόλτον και Κογκρέσο

Σύμφωνα με το νόμο CAATSA, ο κ. Τραμπ έχει το περιθώριο να αναστείλει τις κυρώσεις. Όμως οι Αμερικανοί νομοθέτες, εάν έχουν ικανό αριθμό ψήφων, θα μπορούσαν να ανατρέψουν την απόφασή του.

Όπως είχαμε γράψει την περασμένη εβδομάδα:

Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υποστηρικτές του κ. Τραμπ υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί στην Τουρκία ακόμα πιο αποφασιστική απάντηση μετά την αγορά από την Άγκυρα των S-400.

Υπογραμμίζουν ότι είναι αδιανόητο για μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ να αγοράζει ρωσικά οπλικά συστήματα και μάλιστα τους S-400 που αποτελούν τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο του μαχητικού F-35.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) δημοσιοποίησε νέα επιθετική πρωτοβουλία, για να εξαναγκάσει τον Πρόεδρο Τραμπ να ανακοινώσει σκληρές δηλώσεις. Υποστηρίζεται από συναδέλφους του και των δύο κομμάτων και είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσιάζονται πιο σκληροί οι Ρεπουμπλικάνοι.

ΕΠΙΣΗΣ: Οι γερουσιαστές Ρικ Σκότ (από τη Φλόριδα) και Τοντ Γιάνγκ (από την Ιντιάνα) -και οι δύο μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υποστηρικτές του κ. Τραμπ, μπήκαν μπροστά την Πέμπτη και κατέθεσαν νέο ψήφισμα που καταδικάζει την αγορά των S-400 και καλεί τον Λευκό Οίκο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Αυτό που θορύβησε τον κ. Τραμπ είναι ότι για πρώτη φορά κατατίθεται στη Γερουσία πρόνοια για να «περιοριστεί» ο ρόλος της Τουρκίας στη Δυτική Συμμαχία. Ομιλεί για την “ανάγκη των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να συζητήσουν τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας δεδομένης της δέσμευσής της στη Ρωσία”.

Κι όμως, το θαύμα έγινε: Η Τουρκία έχασε τα μαχητικά F-35, θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: